Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με ισχυρούς ξένους επενδυτές που έδειξαν ενδιαφέρον για την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή, φαίνεται πως η πώληση της εταιρείας έχει «κλειδώσει» και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται ακόμη και μέσα στην εβδομάδα. Πρώτα είχε δείξει ενδιαφέρον η Macquarie, μετά η First Sentier και τους τελευταίους μήνες η Masdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) η οποία και θα είναι και το νέο αφεντικό της εταιρείας.
Η Masdar θα εξαγοράσει σε πρώτη φάση τα ποσοστά που κατέχουν στην Τέρνα Ενεργειακή η μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (37,3%), ο κ. Γιώργος Περιστέρης (11%), ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης (6%) αλλά και τα ποσοστά που κατέχουν στην εταιρεία διευθυντικά στελέχη, όπως ο CEO M. Μαραγκουδάκης.
Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση προς τους υπόλοιπους μετόχους στην τιμή στην οποία πούλησαν οι βασικοί μέτοχοι. Η τιμή που προσφέρουν οι Άραβες θα διαμορφωθεί μεταξύ 19,5 - 20 ευρώ ανά μετοχή δίνοντας μια αποτίμηση για το 100% της τάξης των 2,3 - 2,36 δισ. ευρώ και ένα μικρό premium μεταξύ 5%-7% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής (18,670 ευρώ).
Στα ταμεία της μητρικής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα μπουν από τη συναλλαγή περίπου 870 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα ενισχύσει τα διαθέσιμα του ομίλου ενόψει της ανάληψης των μεγάλων παραχωρήσεων (Αττική Οδός και Εγνατία Οδός) και θα συμβάλει στην ομαλή εκτέλεση των έργων που έχει αναλάβει ο κατασκευαστικός όμιλος, ύψους 5,3 δισ. ευρώ.
Ο εφοπλιστής Μαρινάκης εκτιμάται ότι θα εγγράψει κεφαλαιακά κέρδη κοντά στα 48 εκατ. ευρώ αφού είχε αποκτήσει τη συμμετοχή του στην Τέρνα Ενεργειακή τον Απρίλιο του 2021 σε τιμή κοντά στα 13 ευρώ ανά μετοχή.
Πριν τη συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας στις 20 Ιουνίου, όπου θα αποφασιστεί η διανομή μερίσματος 0,38 ευρώ ανά μετοχή (περίπου 45 εκατ. ευρώ) στους υφιστάμενους μετόχους της Τέρνα Ενεργειακή.
Κέρδη EBITDA 178 εκατ. το 2023 και εγκατεστημένη ισχύς 1.277MW
Η εγκατεστημένη ισχύς της Τέρνα Ενεργειακή ανέρχεται σε 1.227 MW. Αυτή την περίοδο η εταιρεία έχει υπό κατασκευή στην Ελλάδα 63MW φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ σταδιακά ξεκινάει η κατασκευή ακόμα 560 MW νέων έργων διαφόρων τεχνολογιών (κυρίως Φ/Β αλλά και αιολικά και έργα αποθήκευσης) σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία αναμένεται να μπουν σε λειτουργία έως το τέλος του 2025 με την επένδυση να ξεπερνά τα 370 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προχωράει σύμφωνα με το πλάνο η κατασκευή του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, αλλά και η περαιτέρω ωρίμανση νέων έργων, με στόχο την αύξηση της ισχύος στα 6GW έως το τέλος της δεκαετίας.
Τα έσοδα της Τέρνα Ενεργειακή ανήλθαν το 2023 σε 327,8 εκατ. ευρώ από 298 εκατ. ευρώ το 2022. Τα έσοδα από πωλήσεις ΑΠΕ ήταν 249,9 εκατ. ευρώ, τα έσοδα του τομέα ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων (διαχείριση απορριμμάτων και ηλεκτρονικό εισιτήριο) έφτασαν τα 31,4 εκατ. ευρώ και η κατασκευαστική δραστηριότητα σημείωσε έσοδα 46,5 εκατ. ευρώ. Το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε στα 178,4 εκατ από 164,7 εκατ ευρώ και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 64,6 εκατ. έναντι € 69,7 εκατ. για το 2022, επηρεασμένα από υψηλότερες αποσβέσεις και χρηματοδοτικά έξοδα λόγω νέων επενδύσεων.
Η καθαρή δανειακή θέση διαμορφώθηκε στο τέλος του πρώτου τριμήνου στα 817,9 εκατ. ευρώ με τον αντίστοιχο συντελεστή μόχλευσης (Net Debt/adj.EBITDA) να υποχωρεί στο 4,1x.
Masdar: Ηγείται της πράσινης μετάβασης στα Εμιράτα
Η Masdar είναι ο επενδυτικός βραχίονας των ΗΑΕ στην πράσινη ενέργεια και ηγέτης στο υδρογόνο. Έχει τρεις ισχυρούς βασικούς μετόχους: Την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC), το fund TAQA με ενεργό ρόλο και στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και το fund Mubadala, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι με υπό διαχείριση κεφάλαια 290 δισ. ευρώ. Η Masdar έχει αναπτύξει έργα σε περισσότερες από 40 χώρες σε έξι ηπείρους και έχει επενδύσει ή δεσμευτεί να επενδύσει σε όλο τον κόσμο σε έργα συνολικής αξίας άνω των 30 δισ. δολαρίων.
Η Μasdar έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2021 αναπτύσσοντας φωτοβολταϊκό 65MW μαζί με την ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Επίσης, πρόσφατα υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να χρηματοδοτήσει με 14 εκατ. ευρώ το έργο μετατροπής του Πόρου σε πράσινο και βιώσιμο νησί.
Μνημόνια συνεργασίας έχει υπογράψει και με τη ΔΕΗ και με τη Motor Oil, ενώ η θυγατρική της Infinity Power έχει εμπλακεί και με το καλώδιο GREDY που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια 3,5GW από την Αίγυπτο στην Ελλάδα. Η Μasdar ίδρυσε τη Masdar Ηellas η οποία θα είναι και το όχημα εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακή.