Το καλό πράγμα αργεί να γίνει, λέει ο θυμόσοφος λαός και η περίπτωση της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή είναι ενδεικτική. Άργησε δύο χρόνια για να επιτευχθεί το deal αλλά η μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατάφερε στο τέλος να πουλήσει σε υψηλή τιμή τη θυγατρική της.
Οι Άραβες της Masdar προσφέρουν μετρητά 2,4 δισ. για το 100% της εταιρείας και μαζί με τα δάνεια που θα αναλάβουν η συμφωνία φτάνει τα 3,2 δισ. ευρώ. Ο λόγος αξία επιχείρησης προς τα EBITDA του 2023 ανέρχεται στο 17,7 και προς τα EBITDA του 2024 (πρόβλεψη για 210-220 εκατ.) μεταξύ 14,5 και 15.
Υψηλοί πολλαπλασιαστές σε σχέση με τα ενεργειακά deals που γίνονται στο εξωτερικό αυτή την περίοδο. Το γεγονός ότι η Τέρνα Ενεργειακή έχει κλειδωμένες ταρίφες στα περισσότερα έργα σε σχέση με άλλες όψιμες εταιρείες στον κλάδο έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο ύψος της συμφωνίας σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και το ικανό management που διαθέτει. Για αυτό άλλωστε η συμφωνία προβλέπει ότι οι κ.κ Περιστέρης και Μαραγκουδάκης θα συνεχίσουν να «τρέχουν» την εταιρεία.
Η Masdar μπορεί να έχει έδρα στο Άμπου Ντάμπι, αλλά το αποτύπωμά της στις ΑΠΕ είναι παγκόσμιο, αφού έχει αναπτύξει έργα σε 40 χώρες και έχει δεσμευτεί να επενδύσει σε όλο τον κόσμο έργα συνολικής αξίας 30 δισ. δολαρίων. Οπότε γνωρίζει πολύ καλά τι αγοράζει και δεν είναι τυχαίο ότι η απόκτηση της Τέρνα Ενεργειακή είναι η μεγαλύτερη εξαγορά της έως τώρα, γεγονός που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Γ. Περιστέρης: Προτιμήσαμε ένα στρατηγικό επενδυτή από ένα fund
Στη χθεσινή τοποθέτησή του ο κ. Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Τέρνα Ενεργειακή στάθηκε στο γεγονός ότι ο αγοραστής είναι στρατηγικός επενδυτής και όχι fund, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να επενδύει στην εταιρεία και θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, σε αντίθεση με κάποιο fund που θα είχε ορίζοντα αποεπένδυσης. Εμμέσως ο κ. Περιστέρης απέδωσε την καθυστέρηση του deal, που όπως είπε «ταλαιπώρησε» την αγορά μέχρι να ολοκληρωθεί, στο γεγονός ότι η διοίκηση έψαχνε έναν αγοραστή με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Επίσης, βασικό συστατικό της συμφωνίας ήταν να διασφαλιστούν τα συμφέροντα όλων των μετόχων. Έτσι, η Masdar θα αποκτήσει περίπου το 67% της Τέρνα Ενεργειακή από τη ΓΕΚ ΤΡΝΑ και από άλλους μεγαλομετόχους, συμπεριλαμβανομένων και των στελεχών του ΔΣ που κατέχουν μετοχές, προσφέροντας 20 ευρώ ανά μετοχή και στη συνέχεια θα υποβάλλει δημόσια πρόταση για να αποκτήσει το υπόλοιπο 33% από το επενδυτικό κοινό, προσφέροντας επίσης 20 ευρώ ανά μετοχή.
Με γεμάτο ταμείο η επόμενη μέρα για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Μεγάλη κερδισμένη είναι η μητρική εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που θα πωλήσει το ποσοστό της (36,59%) και θα εισπράξει -μαζί με το μέρισμα που της αναλογεί για το 2023- το ποσό των 880 εκατ. ευρώ. Τρία είναι τα βασικά σημεία που καθιστούν συμφέρουσα τη συμφωνία για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την πώληση της θυγατρικής της:
- Πρώτον, με τα περίπου 880 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει θα μηδενιστεί ο καθαρός δανεισμός της μητρικής η οποία θα έχει καθαρό ταμείο 500 εκατ ευρώ και ο δανεισμός σε επίπεδο ομίλου θα αφορά στις παραχωρήσεις που μετέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είτε μόνη της, είτε σε κοινοπραξίες αλλά ο δανεισμός αυτός είναι αυτοεξυπηρετούμενος από τα έσοδα των παραχωρήσεων. Έτσι, το επόμενο διάστημα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα βασιστεί στο γερό της ταμείο, σε δανεισμό χωρίς αναγωγή στη μητρική και στις σταθερές ταμειακές ροές των παραχωρήσεων. Θα χάσει βεβαίως τα EBITDA της θυγατρικής, αλλά από την εταιρεία ισχυρίζονται ότι η κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA θα συνεχίσει να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό τα επόμενα χρόνια από την απόδοση των νέων επενδύσεων και εντός των επόμενων πέντε ετών (2028) θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ. Το 2023 τα EBITDA ήταν 585 εκατ. ευρώ αλλά με τη συνδρομή 180 εκατ. ευρώ από την Τέρνα Ενεργειακή. Από την εταιρεία εκτιμούν ότι η δύναμη πυρός της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστεί το τίμημα της πώλησης της θυγατρικής της, τα υφιστάμενα διαθέσιμα, τα μερίσματα από τα έργα που βρίσκονται σε λειτουργία ή θα μπουν τα αμέσως επόμενα χρόνια αλλά και τα ήδη εξασφαλισμένα περιθώρια επιπλέον μόχλευσης. Τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν αποκλειστικά για διεκδίκηση νέων μεγάλων έργων στις υποδομές και τις παραχωρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αφού για όλα τα μεγάλα projects στα όποια είχε ήδη επικρατήσει μέσω διεθνών διαγωνισμών ο όμιλος (π.χ. Αττική Οδός, Εγνατία Οδός, Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης κ.λπ.) είχαν ήδη εξασφαλιστεί, τόσο οι χρηματοδοτικές γραμμές όσο και η ίδια συμμετοχή, πριν το deal με τη Masdar. Το ανεκτέλεστο της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ στις κατασκευές ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ. Για τις ελληνικές υποδομές θα απαιτηθούν έργα 40-50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 8-10 δισ. ευρώ αναμένεται να δημοπρατηθούν τους επόμενους 24 μήνες.
- Δεύτερον, η συμφωνία προβλέπει ότι πωλείται μόνο η δραστηριότητα της παραγωγής καθαρής ενέργειας και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα περάσουν μία σειρά από άλλες δραστηριότητες που είχε η Τέρνα Ενεργειακή, όπως η διαχείριση απορριμμάτων (π.χ. στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου), δηλαδή δραστηριότητες που «κουμπώνουν» απόλυτα στο χαρτοφυλάκιο ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων του ομίλου. Ειδικά στη διαχείριση απορριμμάτων, υπενθυμίζεται ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δημοπρατηθούν έργα άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Στη μητρική θα περάσει και το ηλεκτρονικό εισιτήριο.
- Τρίτον, και ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, παρά την πώληση της θυγατρικής δεν αποχωρεί από τον χώρο της ενέργειας. Η συμφωνία προβλέπει να αναπτύξουν μαζί με τη Μasdar έργα ισχύος 3GW. Ειδικότερα, εννέα μήνες μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα έχει δικαίωμα να αγοράσει (call option) ποσοστό 50% σε συγκεκριμένα έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αντλησιοταμίευσης και υπεράκτια αιολικά) συνολικής ισχύος περίπου 3GW. Η συμφωνία ακόμα περιλαμβάνει put option σχετικά με το έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, που προβλέπει ότι η Masdar θα έχει δικαίωμα να πωλήσει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Τέρνα Ενεργειακή -Αντλησιοταμίευση Μονοπρόσωπη (100% θυγατρικής της Τέρνα Ενεργειακή). Με αυτό τον τρόπο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διατηρεί το δικαίωμα για μια πολύ ισχυρή παρουσία σε εμβληματικά έργα ενεργειακών υποδομών, σημαντικού μεγέθους και με μεγάλο κατασκευαστικό αντικείμενο. Η συμφωνία δεν κάνει λόγο για απλά αιολικά ή φωτοβολταϊκά, καθώς πλέον προσφέρουν χαμηλές αποδόσεις.
Ο αντίκτυπος της συμφωνίας στην οικονομία και στο χρηματιστήριο
Η συμφωνία, όπως όλα δείχνουν, θα έχει αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία. Η Masdar θα συνεχίσει το επενδυτικό πλάνο της Τερνα Ενεργειακή για εγκατεστημένη ισχύ 6GW τα επόμενα χρόνια και θα προχωρήσει σε greenfield επενδύσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας με τις φθηνές τιμές της «πράσινης» ενέργειας.
Ο αντίκτυπος της του deal είναι σημαντικός και για τη χρηματιστηριακή αγορά. Πάντα οι συναλλαγές με premium δίνουν άλλο αέρα στα χρηματιστήρια, πόσο μάλλον αυτή που είναι η μεγαλύτερη σε αξία ενεργειακή συναλλαγή στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, με τη δημόσια πρόταση θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές που κατέχουν το 33% θα βρεθούν με ρευστότητα της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, η οποία λογικά στο μεγαλύτερο μέρος της θα επανατοποθετηθεί σε άλλες μετοχές.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προς το παρόν δεν σκέφτεται από το τίμημα των 880 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει να διαθέσει ένα μικρό μέρος στους μετόχους μέσω επιστροφής κεφαλαίου. Ίσως σήμερα στο call της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τους αναλυτές η διοίκηση να αναφερθεί σε αυτή την προοπτική και να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.