Σημαντικά εμπόδια βρίσκονται στον δρόμο της ανάπτυξης ανεμογεννητριών και πράσινης ενέργειας, εξαιτίας της γραφειοκρατίας και της στρεβλής αντίληψης που επικρατούσε για χρόνια στην Ελλάδα, με τον πρόεδρο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρη να σημειώνει ότι δεν είχε μακροπρόθεσμη στρατηγική και η χώρα έπρεπε να στηριχτεί στις δικές της πηγές ενέργειας.
Μιλώντας στο συνέδριο CEO Initiative, ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε πως τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει βήματα και έχουν ληφθεί μέτρα, ωστόσο η ανάπτυξη των πράσινων έργων στη χώρα καθυστερεί σημαντικά, σημειώνοντας πως «τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που έχουν τεράστια προστιθέμενη αξία για την οικονομία, αν και από το 2010 πρώτη φορά εκφράστηκε επενδυτικό ενδιαφέρον, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα. Και εκτίμησή μου είναι ότι δε θα δούμε κανένα πριν το 2030».
Άσκησε κριτική για καθυστερήσεις στην ενεργειακή μετάβαση λέγοντας ότι αν είχε γίνει νωρίτερα, η παρούσα ενεργειακή κρίση (που δεν είναι πρωτοφανής όπως είπε, καθώς είχε συμβεί και στις δεκαετίες του '70, του '80 και του 2000) θα ήταν αμελητέα. «Ήμασταν επιπόλαιοι και μυωπικοί. Κοιτάγαμε να είμαστε οπαδοί των οπαδών μας, χαϊδεύαμε τους επικριτές των ανανεώσιμων πηγών αντί να προχωρήσουμε σε ενημέρωση των πολιτών», ανέφερε.
Ο κ. Περιστέρης επισήμανε ότι δεν έχει υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση ώστε να καταρριφθούν μύθοι γύρω από τις ανεμογεννήτριες τονίζοντας πως περισσότερο έχει σταματήσει τα έργα η τοπική αυτοδιοίκηση παρά ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός. Θύμισε πως όταν είχαν ξεσπάσει οι μεγάλες πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι, εξαιτίας και της παραφιλολογίας που είχε υπάρξει, το συμπέρασμα που είχε υπάρξει ήταν να απαγορευτούν οι ανεμογεννήτριες. «Η υποκρισία που έχουμε ως κοινωνία, φαίνεται από το ότι την τοπική αυτοδιοίκηση δεν την πειράζουν τα αυθαίρετα και η εκτός σχεδίου δόμηση, ή η καταπάτηση δασών αλλά οι ανεμογεννήτριες. Οι πολιτικοί δείχνουν να μην ασπάζονται την άποψη… αλλά ακύρωσαν τις άδειες στην Εύβοια, ακολουθώντας διγλωσσία» ανέφερε.
Υπογράμμισε επίσης πως παρά το γεγονός ότι τα αιολικά πάρκα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος παραγωγής ενέργειας, εντούτοις είναι υπό διωγμόν, τονίζοντας πως η ενεργειακή μετάβαση σε πράσινες πηγές, είναι απαραίτητη και χώρες όπως η Ελλάδα που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή θα έπρεπε να είχαν εστιάσει νωρίτερα στο κομμάτι αυτό. Ειδικότερα, ο κ. Περιστέρης ανέφερε πως σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα είναι πρώτη στη λίστα των χωρών που θα έχουν τις μεγαλύτερες συνέπειες από την κλιματική καταστροφή καθώς το κόστος υπολογίζεται σε 91 ευρώ ανά κάτοικο, όταν για την Ευρώπη η ζημιά θα είναι 27 ευρώ ανά κάτοικο.
Για την ενεργειακή κρίση, ο κ. Περιστέρης τόνισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο πλανήτης βρίσκεται εν μέσω ενεργειακής κρίσης, σημειώνοντας ωστόσο πως η σημερινή κρίση θα είχε αποφευχθεί αν είχε επιταχυνθεί η μετάβαση σε πράσινη ενέργεια, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα έπρεπε να κινηθεί νωρίτερα στις επενδύσεις αυτές. Ο πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δήλωσε ότι η Ελλάδα «έπρεπε να έχει εστιάσει μόνο στα δικά της καύσιμα, στο λιγνίτη και την πράσινη ενέργεια. Λόγω της κλιματικής καταστροφής, ο λιγνίτης έπρεπε να αποσυρθεί σταδιακά και να αντικαθίσταται από πράσινη ενέργεια, και όχι μόνο φωτοβολταϊκά, αλλά και αποθήκευση και διασυνδέσεις».