Το deal για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή στην αυστραλιανή First Sentier δεν ήταν άμεσα εξαρτημένο από το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά η προοπτική της πολιτικής σταθερότητας επιταχύνει τις διαδικασίες και λειτουργεί υποστηρικτικά ώστε να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.
Ένα θέμα για τους Αυστραλούς ήταν η συμφωνία χρηματοδότησης μέρους της εξαγοράς από τις ελληνικές τράπεζες. Στο μέτωπο αυτό υπάρχει ήδη μια έγκριση από το ΔΣ της Πειραιώς για δάνειο έως 600 εκατ. ευρώ.
Επίσης, η Εθνική Τράπεζα έχει στείλει τους όρους της στη First Sentier και αναμένει την απάντηση από τους Αυστραλούς, αν θα κάνουν χρήση ή όχι του δανείου που προτείνει. Παράλληλα, έχει δοθεί έγκριση επί της αρχής από την Credit Committee της Alpha Bank και ακολουθεί ανάλογη έγκριση από τη Eurobank.
Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και η First Sentier έχει εξασφαλίσει τη δανειακή χρηματοδότηση που επιθυμεί, θα υποβάλει στο ΔΣ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μητρικής της Τέρνα Ενεργειακή, την τελική της πρόταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αποτίμηση των Αυστραλών για το 100% της Τέρνα Ενεργειακής αγγίζει και ενδεχομένως να ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ. Μια προσφορά δηλαδή κοντά στα 22 ευρώ ανά μετοχή.
Μια αποτίμηση που από την αρχή των διαπραγματεύσεων -όταν στο παιχνίδι ήταν και η Macquarie- είχε τεθεί στο τραπέζι και φαίνεται να μην έχει αλλάξει, παρά το γεγονός ότι το κόστος χρήματος έχει αυξηθεί.
Η αποτίμηση είναι υψηλή, αλλά κοντά στις αποτιμήσεις ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου. Άλλωστε, η First Sentier, με υπό διαχείριση assets 140 δισ. δολ., επενδύει τα τελευταία χρόνια στον κλάδο των ΑΠΕ και γνωρίζει πολύ καλά τι αγοράζει: όπως επισημαίνουν αναλυτές, «η Τέρνα Ενεργειακή έως το 2025 θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 3,3GW από περίπου 1GW σήμερα. Αυτές οι μορφές ενέργειας, εκτός από τη φτηνή ενέργεια που παράγουν και το πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, προσφέρουν καθορισμένες τιμές και "κλειδωμένες" αποδόσεις για τους επενδυτές».
Η αρχιτεκτονική του deal
Η αρχιτεκτονική του deal, όπως είχε γράψει το BD, θα περιλαμβάνει πρώτα την υποβολή δημόσιας πρότασης από τη First Sentier για το σύνολο των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή, ώστε να αποκτήσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό από την ελεύθερη διασπορά της μετοχής. Σε αυτή τη διαδικασία θα πουλήσει τη συμμετοχή του στην Τέρνα Ενεργειακή (6%) ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
Οι Αυστραλοί για τα πρώτα χρόνια της επένδυσης επιθυμούν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να παραμείνει μέτοχος της Τέρνα Ενεργειακής, οπότε κατά τη διάρκεια της δημόσιας πρότασης η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν θα πουλήσει το 37,3% που κατέχει στην Τέρνα Ενεργειακή αλλά μικρότερο ποσοστό. Παράλληλα, οι Αυστραλοί επιδιώκουν να παραμείνει και ο κ. Γιώργος Περιστέρης στη διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο ούτε ο κ. Περιστέρης να πωλήσει ολόκληρο το ποσοστό του στην Τέρνα Ενεργειακή (11% σήμερα).
Στόχος των Αυστραλών είναι μέσα από τη διαδικασία της δημόσιας πρότασης να αποκτήσουν ένα ποσοστό μεταξύ 67%-70% που θα τους επιτρέπει να έχουν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας. Σε αυτή την περίπτωση η αξία της συναλλαγής θα ανέλθει μεταξύ 1,7-1,8 δισ. ευρώ.
Το 2022 ο τζίρος της Τέρνα Ενεργειακή ανήλθε στα 298 εκατ. ευρώ, τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη EBITDA στα 165 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 70 εκατ. ευρώ. Η καθαρή δανειακή θέση του ομίλου (δανειακές υποχρεώσεις μείον τα διαθέσιμα μετρητά) στο τέλος του 2022 διαμορφώθηκε στα 669,3 εκατ. ευρώ.
Η μόχλευση του ομίλου (καθαρός δανεισμός / adj. EBITDA) αυξήθηκε σε 4,1x στις 31/12/2022 σε σύγκριση με 3,3x στις 31/12/2021 λόγω της εξέλιξης του επενδυτικού σχεδίου του ομίλου.
Μεταξύ άλλων, ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες για το έργο αποθήκευσης ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (680MW), επένδυση απαραίτητη για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Η Τέρνα Ενεργειακή κατά την τρέχουσα περίοδο διαθέτει περισσότερα από 2 GW έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή με τη διοίκηση να προσβλέπει στην περαιτέρω ανάπτυξη της κερδοφορίας από τη σταδιακή συνεισφορά των νέων επενδύσεων.