Με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης «τρέχει» η εταιρεία τεχνολογίας AustriaCard, αλλά η χαμηλή διασπορά της μετοχής είναι η αιτία που η εταιρεία δεν «κεφαλαιοποιεί» αυτές τις επιδόσεις και στο ταμπλό.
Τα μεγέθη 9μηνου της AustriaCard (πρώην Inform Λύκος) συνηγορούν ότι θα επαληθευτούν οι προβλέψεις της διοίκησης για τζίρο κοντά στα 360 εκατ. ευρώ, ebitda 49 εκατ. ευρώ και καθαρό περιθώριο κέρδους 5% στο σύνολο του 2023.
Στο 9μηνο τα έσοδα του ομίλου τεχνολογίας με παρουσία σε 35 χώρες και διπλή διαπραγμάτευση των μετοχών του σε Βιέννη και Αθήνα ανήλθαν στα 261,5 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 13,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, τα κέρδη EBITDA ενισχύθηκαν κατά 11,6% στα 36,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 14,6 εκατ ευρώ αυξημένα κατά 33,2%.
Όπως αναφέρει η διοίκηση, εξαιρουμένης της επίδρασης του έργου των εκλογών της Κένυας κατά το 2022, έργο από τη φύση του μη επαναλαμβανόμενο, τα έσοδα του ομίλου, το προσαρμοσμένο EBITDA και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στο 9μηνο αυξήθηκαν κατά 26,6%, 36,9% και 133,3% αντίστοιχα
Η εταιρεία από την αρχή του έτους έχει αυξήσει τα αποθέματά της κατά 20 εκατ ευρώ καθώς βλέπει τη ζήτηση για τραπεζικές κάρτες να ενισχύεται, οπότε για να εξασφαλίσει την ομαλή τροφοδοσία των πελατών της εξασφαλίζει πρώτα η ίδια το chip supply.
Παράλληλα, η εταιρεία είναι κοντά στη σύναψη δανείου για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού με κύριο άξονα την μεταφορά των δανείων από τις θυγατρικές στη μητρική. Με την κίνηση αυτή, μεταξύ άλλων, αίρονται περιορισμοί που είχαν οι θυγατρικές για τη διανομή μερίσματος στη μητρική.
Ο όμιλος έχει ένα δανεισμό της τάξης των 104 εκατ. ευρώ αλλά το νέο δάνειο θα είναι μεγαλύτερο ώστε να υπάρχουν ανοικτές γραμμές με διαθέσιμα κεφάλαια για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της εταιρείας. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου βρίσκεται στα 96 εκατ ευρώ και η σχέση καθαρού δανεισμού προς ebitda στο 2,2x.
Η εταιρεία τον περασμένο Αύγουστο προχώρησε σε κεφαλαιοποίηση αποθεματικών που είχε ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό του αριθμού των μετοχών με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στις συναλλαγές χωρίς όμως να υπάρξει σοβαρή βελτίωση αφού σε ημερήσια βάση δεν ξεπερνούν τα 6.000 τεμάχια. Μόνο αν ενισχυθεί το free float της εταιρείας που σήμερα βρίσκεται κοντά στο 10% θα αυξηθεί η συναλλακτική δραστηριότητα και θα επιτευχθεί και ο στόχος για την είσοδο στη μετοχή και θεσμικών επενδυτών.
Η εταιρεία εισήχθη στο ΧΑ τον Μάρτιο του 2023 όχι με δημόσια εγγραφή αλλά με διασυνοριακή συγχώνευση της αυστριακής AusriaCard και την ελληνικής Infom Λύκος. Στο νέο σχήμα ο Νίκος Λύκος έχει το 77% και άλλο ένα 13% ανήκει σε πρώην ιδιοκτήτες εταιρειών που εξαγοράστηκαν από την Austriacard και έλαβαν ως τίμημα μετοχές της, οι οποίες δεν προσφέρονται για trading.
Έτσι, το χαμηλό free float κρατά «καθηλωμένη» μια μετοχή με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης και ετήσια EBITDA κοντά στα 50 εκατ. ευρώ. Από την ημερομηνία εισαγωγής της AustriaCard ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 17% αλλά η μετοχή υποχωρεί κατά 8% σε σχέση με την προσαρμοσμένη τιμή εισόδου (6,71 ευρώ). Η κεφαλαιοποίηση της AustriaCard ανέρχεται στα 223 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία θα ξεκινήσει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, ενώ η διοίκηση στην τελευταία παρουσίαση στην Ενωση Θεσμικών είχε αναφέρει πως θα μοιράζει ως μέρισμα το 20%-30% των καθαρών της κερδών.
Για το 2014 οι προοπτικές, σύμφωνα με τη διοίκηση είναι ιδιαίτερα θετικές, καθώς η αγορά των ΗΠΑ συνεισφέρει όλο και περισσότερο στα έσοδα, ενώ στην Ελλάδα η εταιρεία είναι μέσα σε όλα τα έργα για την ψηφιοποίηση του κράτους με κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης.
Η Αustriacard δραστηριοποιείται σε 35 χώρες σε τρεις τομείς: στην παραγωγή καρτών για τράπεζες (payment), στις ψηφιακές λύσεις και στις ψηφιακές μεταβλητές εκτυπώσεις για λογαριασμούς (εταιρειών ενέργειας, κινητής τηλεφωνίας κ.α).
Η διασυνοριακή συγχώνευση της αυστριακής Austriacard με την Inform Λύκος είχε ως στόχο να δημιουργηθεί ένα νέο μεγάλο σχήμα στους τομείς της Ψηφιακής Ασφάλειας (Digital Security) και της Διαχείρισης Πληροφοριών (Information Management).