Περίπου ο ένας στους πέντε άνδρες και γυναίκες παγκοσμίως θα εμφανίσει κάποιον καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του, ενώ ο ένας στους οκτώ άνδρες και η μία στις 11 γυναίκες θα πεθάνουν από αυτόν. Ο καρκίνος παραμένει βασική αιτία θανάτου σε κάθε χώρα του κόσμου, ενώ για πρώτη φορά ο καρκίνος του μαστού είναι πια η συχνότερα διαγνωσμένη μορφή της νόσου, «εκθρονίζοντας» τον καρκίνο των πνευμόνων, ο οποίος, πάντως, παραμένει η αιτία των περισσότερων θανάτων.
Αυτά προκύπτουν από την «Παγκόσμια Στατιστική Καρκίνου 2020», που έδωσαν στη δημοσιότητα από κοινού η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.
Το 2020 διαγνώστηκαν 19,3 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου διεθνώς και υπήρξαν σχεδόν δέκα εκατομμύρια θάνατοι. Πρώτος σε αριθμό νέων διαγνώσεων πέρυσι ήταν ο καρκίνος του μαστού με περίπου 2,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις (ποσοστό 11,7% των συνολικών καρκίνων) και ακολούθησαν ο καρκίνος των πνευμόνων (11,4%), του παχέος εντέρου (10%), του προστάτη (7,3%) και του στομάχου (5,6%).
Ο καρκίνος των πνευμόνων παραμένει η Νο 1 αιτία θανάτου από καρκίνο, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θύματα πέρυσι ή ποσοστό 18% των συνολικών θανάτων από καρκίνο. Ακολουθούν σε θανάτους ο καρκίνος του εντέρου (9,4%), του ήπατος (8,3%), του στομάχου (7,7%) και του μαστού (6,9%). Περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο των πνευμόνων σχετίζονται με το κάπνισμα, συνεπώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν σε μεγάλο βαθμό.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα καρκίνου «CA: A Cancer Journal for Clinicians», επεσήμαναν ότι τα περιστατικά καρκίνου του μαστού στις γυναίκες αυξάνονται κυρίως στις χώρες όπου έως τώρα τα ποσοστά της νόσου ήταν σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας των συνεχών αλλαγών στον τρόπο ζωής και στο περιβάλλον. Αυτό έχει ως συνέπεια την παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής άσκησης, τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, την αναβολή στη γέννηση παιδιού, τον μικρότερο αριθμό γεννήσεων και τον ολοένα σπανιότερο θηλασμό, παράγοντες που λειτουργούν συνδυαστικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Η μελέτη προβλέπει ότι 28,4 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου θα διαγνωστούν το 2040, μία αύξηση 47% σε σχέση με το 2020, κάτι που αναμένεται να ασκήσει πίεση στα συστήματα υγείας αρκετών χωρών. Παραμένει άγνωστη η επίπτωση που θα έχει η πανδημία Covid-19 στα περιστατικά και στους θανάτους από καρκίνο, εξαιτίας των ήδη παρατηρούμενων καθυστερήσεων στη διάγνωση και στις αντικαρκινικές θεραπείες, σύμφωνα με τους ερευνητές.