ΓΔ: 2590.09 0.79% Τζίρος: 112.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:34:37
Φώτο: Shutterstock

Τα Πέντε Αστέρια αφήνουν τον Γκρίλο και αναζητούν νέες συμμαχίες

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ξεκάθαρη νίκη του πρώην πρωθυπουργού και νυν προέδρου της πολιτικής αυτής δύναμης Τζουζέπε Κόντε.

Τα αποτελέσματα της καταστατικής συνέλευσης των Πέντε Αστέρων, η οποία ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή, σηματοδοτούν μια αλλαγή πορείας για το κίνημα που ίδρυσε, πριν από δεκαπέντε χρόνια, ο Ιταλός ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο.

Σύμφωνα με την βούληση των μελών, η οποία εκφράσθηκε με ψηφοφορία μέσω διαδικτύου, στο εξής θα πάψει να ισχύει το όριο δυο πενταετιών για την δυνατότητα επανεκλογής βουλευτών και γερουσιαστών των «πεντάστερων». Παράλληλα, ο Γκρίλο παύει να κατέχει ρόλο του «εγγυητή» της τήρησης των καταστατικών κανόνων του κινήματος. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ξεκάθαρη νίκη του πρώην πρωθυπουργού και νυν προέδρου της πολιτικής αυτής δύναμης Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος έλαβε επίσης το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στην σύναψη στρατηγικών συμφωνιών με άλλες δυνάμεις, στο πλαίσιο του προοδευτικού χώρου.

«Οργανώσαμε την καταστατική αυτή συνέλευση για να χαράξουμε μια νέα πορεία. Το πολιτικό μας πάθος παραμένει ζωντανό, δεν έχει σβήσει και δεν θα είναι ποτέ ένα ελαφρό αεράκι, αλλά ισχυρός άνεμος της πολιτικής», τόνισε ο Κόντε.

Από την μεριά του, ο Μπέπε Γκρίλο σχολίασε, μέσω διαδικτύου, ότι τα μέλη των Πέντε Αστέρων «από φραγκισκανοί, εξελίχθηκαν σε ιησουίτες» ενώ είχε ήδη εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του στην αλλαγή κύριων κανόνων του κινήματος. Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, δεν αποκλείεται να προκύψει διάσπαση και ένα μέρος των στελεχών των «πεντάστερων» να ακολουθήσει τον Γκρίλο στην ίδρυση νέας πολιτικής δύναμης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Κατάργηση τελών κυκλοφορίας στα περισσότερα οχήματα πριν τις εκλογές

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε την κατάργηση των τελών κυκλοφορίας για 14,5 εκατομμύρια οχήματα, στοχεύοντας στην αύξηση της δημοτικότητας της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: «Λυπάμαι για την χαμένη ευκαιρία» για το ιταλικό δημοψήφισμα

Η Τζόρτζια Μελόνι, μετά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της και σέβεται την απόφαση των Ιταλών πολιτών.
Τζόρτζια Μελόνι σε ράλι
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μελόνι συγχαίρει τον Λούλα για την επανεκλογή του στη Βραζιλία

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, συνεχάρη με μήνυμά της τον Λούλα ντα Σίλβα για την επανεκλογή του και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας Ιταλίας-Βραζιλίας για τις κοινές προκλήσεις και τους ισχυρούς δεσμούς τους.
Ισραέλ Κατζ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Ο Κατς διαψεύδει εντάσεις κυβέρνησης-στρατού για τον πόλεμο στο Ιράν

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας διαψεύδει εντάσεις κυβέρνησης και στρατού για το Ιράν, ύστερα από δημοσίευμα που ανέφερε ανησυχίες των ενόπλων δυνάμεων για ενδεχόμενη εργαλειοποίηση της κρίσης ενόψει εκλογών.
Τζόρτζια Μελόνι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Στήριξη σε αγρότες με 60 εκατ. και αλιείς με 10 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση Μελόνι

Η κυβέρνηση Μελόνι ενέκρινε μέτρα στήριξης: 60 εκατ. ευρώ για αγρότες, 10 εκατ. για αλιείς, και ενισχύσεις για ιδιοκτήτες φορτηγών, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών ελαφρύνσεων και δυνατότητας αναστολής πληρωμών leasing.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Νέα μέτρα στήριξης για αγρότες και μεταφορείς εγκρίνει αύριο η κυβέρνηση

Η Τζόρτζια Μελόνι συγκαλεί νέο υπουργικό συμβούλιο για μέτρα στήριξης αγροτών και ιδιοκτητών φορτηγών, με επίκεντρο πιθανή κρατική παρέμβαση στις τιμές του πετρελαίου. Σε κάποιες περιοχές ανεστάλησαν τα μπλόκα, ενώ τα φορτηγά συνοδεύτηκαν από αστυνομία.