ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
UBS
Πηγή: UBS

Τις σχέσεις UBS - Credit Suisse με τη Ρωσία ερευνούν οι αμερικανικές αρχές

Το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης εξετάζει κατά πόσο οι δύο τράπεζες έχουν παραβιάσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κυρίως μέσω των μονάδων διαχείρισης πλούτου.

Ενισχύει τις έρευνές του για UBS και Credit Suisse αναφορικά με παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές. 

Το αμερικανικό υπουργείο από την αρχή του έτους έχει ξεκινήσει μία σειρά από έρευνες, οι οποίες, όμως, εντείνονται, με την Credit Suisse να βρίσκεται στο επίκεντρο. Το πρακτορείο αναφέρει ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια και πιθανώς να μην καταλήξει σε κάποιο κατηγορητήριο. 

Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές έχουν ζητήσει από τη UBS να καταθέσει στοιχεία αναφορικά με τη διαχείριση λογαριασμών πελατών τόσο δικών της όσο και της Credit Suisse οι οποίοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο προσώπων που έχουν υποστεί κυρώσεις οι οποίες αφορούν όχι μόνο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και την αντίστοιχη στην Κριμαία.

Οι ερευνητές έχουν απευθύνει τα αιτήματα για πληροφορίες απευθείας στη UBS, αντί να τα προωθήσουν μέσω της επίσημης διπλωματικής οδού, η οποία μπορεί να είναι πιο αργή. Επισήμως, οποιαδήποτε αιτήματα για βοήθεια από ξένους εισαγγελείς πρέπει να διοχετεύονται μέσω της ελβετικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικαιοσύνης (FOJ), εκτός από σπάνιες περιπτώσεις συνεργασίας, όπως οι κοινές επιδρομές ΗΠΑ-Ελβετίας στη FIFA το 2015. Το FOJ λέει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει κανένα αίτημα που να σχετίζεται με την Credit Suisse, την UBS και τις ρωσικές κυρώσεις.

Κατ' ιδίαν, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την απογοήτευση τους καθώς θεωρούν ότι η Ελβετία δεν κάνει αρκετά για να επιβάλει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να καταπολεμήσει το ξέπλυμα χρήματος που βοηθά το Κρεμλίνο να κρατήσει την οικονομία του ζωντανή παρά τους περιορισμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για την εισβολή του στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ επισημαίνουν την άρνηση της Ελβετίας να συμμετάσχει σε μια πολυμερή ομάδα εργασίας που καταδιώκει παράνομες ρωσικές συμμετοχές και την προηγούμενη απόφαση να αποδεσμεύσει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία σε μια πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς με διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο.
Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Credit Suisse ήταν γνωστή για την εξυπηρέτηση των πλούσιων Ρώσων, διαχειριζόμενη πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περιουσιακά τους στοιχεία στο αποκορύφωμά της. Μέχρι τη στιγμή της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια, που εξακολουθεί να είναι 50% περισσότερα από την UBS, παρά τη μεγαλύτερη δραστηριότητα διαχείρισης πλούτου της τελευταίας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να φτιάξει Πάτριοτ πυραύλους

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να κατασκευάσει πυραύλους Patriot, ενώ τόνισε πως τόσο Ρωσία όσο και Ουκρανία επιθυμούν τον τερματισμό του πολέμου. Το Patriot χαρακτηρίζεται ως αμυντικό όπλο.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 18 βουλευτές αντιτίθενται στην επιστροφή της Τουρκίας στα F-35

Δεκαοκτώ μέλη του Κογκρέσου ζητούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να αποτρέψει την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35, λόγω της αγοράς S-400, ενόψει της Συνόδου ΝΑΤΟ και πιθανής αλλαγής στάσης από την κυβέρνηση.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν και Τραμπ συζήτησαν για Ουκρανία και διεθνή θέματα τηλεφωνικά

Οι πρόεδροι Πούτιν και Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικά με αφορμή την 250ή επέτειο των ΗΠΑ, συζητώντας κυρίως για την Ουκρανία ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ, καθώς και για διεθνή ζητήματα όπως το Ιράν και η Μέση Ανατολή.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά γεράκια ζητούν κλιμάκωση και διακοπή συνομιλιών με ΗΠΑ

Σκληροπυρηνικοί Ρώσοι, εξαγριωμένοι από ουκρανικές επιθέσεις και απογοητευμένοι από τις ΗΠΑ, καλούν τον Πούτιν να κλιμακώσει τη σύγκρουση, ζητώντας ακόμα και χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στην Κριμαία και ρωσικές πόλεις.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Οι ΗΠΑ ξέρουν ότι δεν γίνεται διαμεσολάβηση μεροληπτικά

Το Κρεμλίνο αναγνωρίζει τις προσπάθειες Τραμπ για μεσολάβηση στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά θεωρεί πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι ουδέτερες όσο στηρίζουν τη μία πλευρά. Ρωσία: «Βαθύτατα ευγνώμονες» για τις προσπάθειες των ΗΠΑ.