Ενισχύει τις έρευνές του για UBS και Credit Suisse αναφορικά με παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.
Το αμερικανικό υπουργείο από την αρχή του έτους έχει ξεκινήσει μία σειρά από έρευνες, οι οποίες, όμως, εντείνονται, με την Credit Suisse να βρίσκεται στο επίκεντρο. Το πρακτορείο αναφέρει ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια και πιθανώς να μην καταλήξει σε κάποιο κατηγορητήριο.
Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές έχουν ζητήσει από τη UBS να καταθέσει στοιχεία αναφορικά με τη διαχείριση λογαριασμών πελατών τόσο δικών της όσο και της Credit Suisse οι οποίοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο προσώπων που έχουν υποστεί κυρώσεις οι οποίες αφορούν όχι μόνο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και την αντίστοιχη στην Κριμαία.
Οι ερευνητές έχουν απευθύνει τα αιτήματα για πληροφορίες απευθείας στη UBS, αντί να τα προωθήσουν μέσω της επίσημης διπλωματικής οδού, η οποία μπορεί να είναι πιο αργή. Επισήμως, οποιαδήποτε αιτήματα για βοήθεια από ξένους εισαγγελείς πρέπει να διοχετεύονται μέσω της ελβετικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικαιοσύνης (FOJ), εκτός από σπάνιες περιπτώσεις συνεργασίας, όπως οι κοινές επιδρομές ΗΠΑ-Ελβετίας στη FIFA το 2015. Το FOJ λέει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει κανένα αίτημα που να σχετίζεται με την Credit Suisse, την UBS και τις ρωσικές κυρώσεις.
Κατ' ιδίαν, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την απογοήτευση τους καθώς θεωρούν ότι η Ελβετία δεν κάνει αρκετά για να επιβάλει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να καταπολεμήσει το ξέπλυμα χρήματος που βοηθά το Κρεμλίνο να κρατήσει την οικονομία του ζωντανή παρά τους περιορισμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για την εισβολή του στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ επισημαίνουν την άρνηση της Ελβετίας να συμμετάσχει σε μια πολυμερή ομάδα εργασίας που καταδιώκει παράνομες ρωσικές συμμετοχές και την προηγούμενη απόφαση να αποδεσμεύσει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία σε μια πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς με διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο.
Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Credit Suisse ήταν γνωστή για την εξυπηρέτηση των πλούσιων Ρώσων, διαχειριζόμενη πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περιουσιακά τους στοιχεία στο αποκορύφωμά της. Μέχρι τη στιγμή της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια, που εξακολουθεί να είναι 50% περισσότερα από την UBS, παρά τη μεγαλύτερη δραστηριότητα διαχείρισης πλούτου της τελευταίας.