ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Guatemala-Ekloges
Φωτο: ΑΠΕ

Γουατεμάλα: Καταργήθηκε η κοινοβουλευτική ομάδα του εκλεγμένου προέδρου

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» ανάμεσα στον εκλεγμένο πρόεδρο Μπερνάρντο Αρέβαλο και τους χαμένους των εκλογών, καθώς προσπαθούν με κάθε τρόπο να την τον αφήσουν να ανέβει στην εξουσία.

Το προεδρείο του Κογκρέσου της Γουατεμάλας έβαλε τέλος χθες Τετάρτη στην ύπαρξη της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του εκλεγμένου προέδρου Μπερνάρντο Αρέβαλο, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη 14η Ιανουαρίου, συμμορφούμενο προς την απόφαση με την οποία αναιρέθηκε η νομική υπόσταση του Movimiento Semilla («Κίνημα Σπόρος»).

«Είναι πλέον ανεξάρτητοι», δήλωσε στον Τύπο η πρόεδρος της Κογκρέσου, η Σίρλεϊ Ριβέρα, του κόμματος Vamos (δεξιά, ακόμη στην εξουσία), έπειτα από συνεδρίαση κατά την οποία ενημερώθηκε η ολομέλεια για την απόφαση αυτή.

Κατά συνέπεια, οι πέντε κοινοβουλευτικοί του Σεμίγια, ανάμεσά τους ο σοσιαλδημοκράτης κ. Αρέβαλο - είναι γερουσιαστής - δεν θα μπορούν να προεδρεύουν σε επιτροπές, ούτε να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης.

Στο επόμενο Κογκρέσο, που θα αναλάβει καθήκοντα ταυτόχρονα με τον κ. Αρέβαλο τον Ιανουάριο, το Κίνημα Σπόρος έχει εκλέξει 23 μέλη.

«Η απόφαση αυτή είναι απόλυτα εκτός κάθε νομικού πλαισίου», στηλίτευσε μιλώντας στον Τύπο ο κ. Αρέβαλο μετά τη συνεδρίαση.

Ο ειδικός σε κοινοβουλευτικά ζητήματα Βίκτορ Βαλβέρτ έκρινε από την πλευρά του πως το προεδρείο του Κογκρέσου «δεν έχει την εξουσία» να καταργεί κοινοβουλευτικές ομάδες, πως τέτοιο δικαίωμα έχει μόνο η ολομέλεια.

Πρόσθεσε πως η κατάργηση της ΚΟ του Κινήματος Σπόρος δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί, καθώς το κόμμα έχει προσφύγει εναντίον της απόφασης του Ανώτατου Εκλογοδικείου με το οποίο καταργήθηκε η νομική του υπόσταση και η διαδικασία ακόμη «εκκρεμεί».

Πρόκειται για «μέρος των ενεργειών αυτού του διεφθαρμένου καθεστώτος», το οποίο «ξέρει πως το μοντέλο του έχει λάβει οριστικό τέλος, διότι έχασε στις εκλογές», δήλωσε από την πλευρά του βουλευτής του Σπόρου, ο Σαμουέλ Πέρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Πέρες είπε πως θα κινήσει νομική διαδικασία εναντίον του προεδρείου του κοινοβουλίου για κατάχρηση εξουσίας και αντισυνταγματικές αποφάσεις.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) ανακήρυξε και τυπικά τον Μπερνάρντο Αρέβαλο νικητή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Έλαβε πάνω από το 60% των ψήφων, επικρατώντας με τεράστια διαφορά επί της αντιπάλου του. Η Σάντρα Τόρες, πρώην πρώτη κυρία και υποψήφια της Εθνικής Ένωσης Ελπίδας (UNE), υποστηρίζει ότι διαπράχθηκε νοθεία και δεν αναγνωρίζει την ήττα της.

Μερικές ώρες αργότερα, το TSE ανακοίνωνε πως, κατόπιν αιτήματος δικαστή, αναιρείται «προσωρινά» η νομική υπόσταση του κόμματος του εκλεγμένου προέδρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επιστρέφει στη φυλακή με δικαστική απόφαση δημοσιογράφος στη Γουατεμάλα

Από τη 19η Οκτωβρίου ο Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα, τελούσε σε κατ’ οίκον κράτηση, αφού πέρασε πάνω από δυο χρόνια στη φυλακή εξαιτίας κατηγοριών για ξέπλυμα χρήματος, εκβίαση και παρακώλυση της δικαιοσύνης.
ΔΙΕΘΝΗ

«Mπλόκο» της βολιβιανής δικαιοσύνης σε νέα υποψηφιότητα του Έβο Μοράλες

Κατηγορούμενος για νοθεία και υπό την πίεση των διαδηλώσεων, παραιτήθηκε λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2019 και ζήτησε άσυλο στο Μεξικό και στη συνέχεια στην Αργεντινή πριν επιστρέψει στη Βολιβία μετά από 11 μήνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισπανία θα προσφέρει υπηκοότητα σε 135 αντιφρονούντες της Νικαράγουα

Η Ισπανία είχε ήδη προσφέρει υπηκοότητα σε περισσότερους από 300 Νικαραγουανούς που είναι αντίπαλοι του σημερινού καθεστώτος. Μεταξύ αυτών ήταν οι πιο δημοφιλείς σύγχρονοι συγγραφείς της Νικαράγουας, Ζοκόντα Μπέλι και Σέρτζιο Ραμίρεζ.
united, nations, OHE
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΗΕ διαπιστώνει πως η δημοκρατία στη Γουατεμάλα παραμένει σε κίνδυνο

Η χώρα γνώρισε πέρυσι μια από τις πιο τεταμένες εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων ετών, αφού η Εισαγγελία προσπάθησε να ακυρώσει τα αποτελέσματα και να αποτρέψει την ορκωμοσία του Αρέβαλο.
ΔΙΕΘΝΗ

Βαριές ποινές σε πέντε άτομα για τη δολοφονία υποψηφίου προέδρου του Ισημερινού

Ο βασικός κατηγορούμενος, ο Κάρλος Ανγκούλο, φερόμενο μέλος μιας από τις πιο επικίνδυνες συμμορίες που λυμαίνονται τη χώρα, «καταδικάστηκε να εκτίσει 34 χρόνια και οκτώ μήνες» κάθειρξης.