ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
ουκρανική σημαία σε σιτάρι

Για τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας συζήτησαν Ζελένσκι - Φιντάν

Για την συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τις εξαγωγές σιτηρών, από την οποία η Ρωσία αποχώρησε τον περασμένο μήνα συζήτησαν ο Ουκρανός πρόεδρος και ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν πραγματοποίησε την Παρακευή, στο Κίεβο, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και συζήτησαν για την συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τις εξαγωγές σιτηρών, από την οποία η Ρωσία αποχώρησε τον περασμένο μήνα.

«Συζητήθηκαν πολλά σημαντικά ζητήματα. Η Ειρηνευτική Πρόταση (της Ουκρανίας). Οι προετοιμασίες για την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη (σχεδιάζεται από το Κίεβο). Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από τον αποκλεισμό από την Ρωσία του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας για τις εξαγωγές σιτηρών» έγραψε ο Ζελέσνκι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Η συμφωνία, που είχε επιτευχθεί με την μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η Άγκυρα προσπαθεί να πείσει την Μόσχα να επιστρέψει στην συμφωνία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν σε Ζελένσκι: Ανεξήγητες οι επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Ζελένσκι να σταματήσουν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα συμβάλει για τερματισμό του πολέμου και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τη τουρκική προεδρία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έτοιμη για εκεχειρία στη θάλασσα, καλεί Ρωσία

Ο Ζελένσκι δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πως η Ουκρανία είναι έτοιμη για ναυτική εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα, προτείνοντας απαγόρευση επιθέσεων σε ενέργεια και ναυτιλία, και κάλεσε τη Ρωσία να απαντήσει στις προτάσεις.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Δύσκολος συμβιβασμός Ουκρανίας-Ρωσίας για τις επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι Ουκρανία και Ρωσία έχουν δύσκολες προς συμβιβασμό θέσεις για τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ προτεραιότητα αποτελεί η μεταφορά σιτηρών που είναι απαραίτητη παγκοσμίως.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Πρόταση σε Ουκρανία και Ρωσία για παύση επιθέσεων σε πλοία

Η Τουρκία πρότεινε πρωτόκολλο σε Κίεβο και Μόσχα για τερματισμό των επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, με δεδομένες τις πολλές επιθέσεις που έχουν δεχτεί τουρκικά πλοία από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.
Στενά Δαρδανελίων Τουρκία σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα σχεδιάζει ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία έχει εκπονήσει σχέδιο για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα και βρίσκεται σε επαφές με Ρωσία και Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φιντάν, που τόνισε την επιδίωξη νέας συμφωνίας εξαγωγών.
Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα απαιτεί εξηγήσεις για τα όπλα στην Ουκρανία από ΗΠΑ και Τουρκία

Η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις από ΗΠΑ και Τουρκία για πιθανά σχέδια μεταφοράς αμερικανικών όπλων από την Τουρκία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα.