ΓΔ: 2015.51 1.44% Τζίρος: 255.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Β. Κορέας και ΗΠΑ μετά τις νέες απειλές

Η Βόρεια Κορέα απειλεί πως θα καταρρίψει κατασκοπευτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της. Η Πιονγκγιάνγκ κάνει λόγο για «απροκάλυπτο πυρηνικό εκβιασμό» από Ν. Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα απείλησε σήμερα να καταρρίψει αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη αν παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν υποβρύχιο που φέρει πυραύλους με πυρηνική γόμωση στην περιοχή της κορεατικής χερσονήσου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του βορειοκορεατικού υπουργείου Άμυνας, οι ΗΠΑ έχουν «εντείνει τις κατασκοπευτικές τους δραστηριότητες πάνω από το επίπεδο του πολέμου»: αναφέρθηκε σε πολυάριθμες πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών τον Ιούλιο, τις οποίες χαρακτήρισε «προκλητικές», για οκτώ συνεχόμενες ημέρες.

Αεροσκάφος αναγνώρισης, επέμεινε, παρεισέφρησε «επανειλημμένα» στον εναέριο χώρο της Βόρειας Κορέας πάνω από την ανατολική θάλασσα, ή θάλασσα της Ιαπωνίας.

Στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε και αναμεταδόθηκε από το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο εκπρόσωπος προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου «ατυχήματος» που μπορεί να προκαλέσει αυτή η δραστηριότητα, ως και την «πτώση» αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους.

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε προηγούμενα συμβάντα κατά τα οποία η Πιονγκγιάνγκ είχε καταρρίψει αμερικανικά αεροπλάνα και προειδοποίησε την Ουάσιγκτον πως η κατασκοπευτική δραστηριότητά της θα έχει συνέπειες.

Στην ανακοίνωση καταδικάζεται επίσης η προβλεπόμενη ανάπτυξη από τις ΗΠΑ στρατηγικών πόρων στη Νότια Κορέα· η Πιονγκγιάνγκ κάνει λόγο για «απροκάλυπτο πυρηνικό εκβιασμό» από πλευράς Σεούλ και για σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με διακήρυξη που συνυπογράφτηκε τον Απρίλιο με τη Σεούλ, θα στείλει υποβρύχιο με πυρηνικούς πυραύλους να ελλιμενιστεί στη Νότια Κορέα για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία. Η σχέση ανάμεσα στις δυο Κορέες βρίσκονται στο ναδίρ.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε πέρυσι «αμετάκλητο» το καθεστώς πυρηνικής δύναμης της χώρας του και αξίωσε να αυξηθεί η παραγωγή όπλων, ειδικά τακτικών πυρηνικών όπλων.

Αντιδρώντας, Σεούλ και Ουάσιγκτον διεμήνυσαν πως η Πιονγκγιάνγκ εκτίθεται στον κίνδυνο πυρηνικών πληγμάτων αντιποίνων που θα σήμαινε το «τέλος» της αν η κυβέρνησή της αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον τους.

Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει φέτος τις δοκιμές όπλων αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της, εκτοξεύοντας ιδίως τους πιο ισχυρούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στο οπλοστάσιό της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Βόρειας Κορέας
ΔΙΕΘΝΗ

Β. Κορέα: Απειλές για έντονη δράση μετά την άφιξη αμερικανικού αεροπλανοφόρου

Ο υπουργός Άμυνας της Βόρειας Κορέας Νo Κουάνγκ Τσολ προειδοποίησε για πιο «επιθετικές ενέργειες» λόγω της άφιξης αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη Νότια Κορέα και πρόσφατων επισκέψεων αξιωματούχων στα σύνορα, σύμφωνα με το KCNA.
Πιτ Χέγκσεθ δημόσια ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Χέγκσεθ: Ενίσχυση της ευελιξίας των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε από τη Νότια Κορέα ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν την ευελιξία των δυνάμεών τους για την αντιμετώπιση περιφερειακών απειλών και την αποτροπή της Πιονγιάνγκ.
Ντόναλντ Τραμπ Κιμ Γιονγκ Ουν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν συναντήθηκα με Κιμ λόγω περιορισμένου χρόνου στη Νότια Κορέα

Ο Τραμπ δήλωσε πως δεν κατάφερε να συναντήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν κατά την επίσκεψή του στη Νότια Κορέα λόγω περιορισμένου χρόνου, αλλά παραμένει ανοιχτός να επιστρέψει για μελλοντική συνάντηση μαζί του.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν θα συναντηθώ με Κιμ – Δέσμευση για μείωση έντασης Κορέας

Ο Τραμπ, λίγο πριν φτάσει στη Νότια Κορέα, δήλωσε πως αναμένει μια «εξαιρετική συνάντηση» με τον Σι Τζινπίνγκ, ελπίζοντας να λυθούν πολλά θέματα. Βρίσκεται στην περιοχή για τη σύνοδο του APEC στην Γκιονγκτζού.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν προβλέπεται συνάντηση Τραμπ με τον Κιμ στην Ασία

Η συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της περιοδείας του πρώην προέδρου, παρά τις φήμες. Ο Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο ταξίδι του Τραμπ.
Κιμ Γιονγκ Ουν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κιμ Γιονγκ Ουν: Θα ενισχύσουμε τα στρατιωτικά μέσα της Βόρειας Κορέας

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα ανέπτυξε στρατηγικά όπλα ως απάντηση στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Νότια Κορέα και δεσμεύθηκε για νέα στρατιωτικά μέτρα, σύμφωνα με το πρακτορείο KCNA.