ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:12:30
σημαία Ουκρανίας ερείπια

Πυρομαχικά διασποράς πρόκειται να προμηθεύσουν οι ΗΠΑ την Ουκρανία

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, επίσης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας με πυρομαχικά διασποράς, ανέφεραν χθες Πέμπτη η εφημερίδα New York Times και άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές τους στην κυβέρνηση χωρίς να τις κατονομάσουν.

Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα μέχρι στιγμής. «Δεν έχω κάτι να ανακοινώσω σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως «εξετάζει» την αποστολή των αμφιλεγόμενων πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, επίσης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο. Το Κίεβο ζητεί εδώ και καιρό να του διατεθούν τέτοια πυρομαχικά.

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από έναν φορέα (βόμβα, οβίδα) μέσα στον οποίο βρίσκονται τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση αφού ο φορέας ανοίξει πάνω από τον στόχο. Από τη φύση τους όπλα κάθε άλλο παρά ακριβείας, ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων και εγείρουν κίνδυνο για τον πληθυσμό.

Η χρήση και η μεταβίβασή τους θεωρητικά απαγορεύτηκαν με τη σύμβαση του Όσλο (2008), που έχει υπογράψει μεγάλο μέρος των χωρών της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Όμως ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία την έχουν κυρώσει.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ράιντερ επισήμανε ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς. Οι ΗΠΑ έχουν τέτοια πυρομαχικά στις αποθήκες τους, συμπλήρωσε.

Κατά ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, έχουν ήδη προσφερθεί - και χρησιμοποιηθεί από τον ουκρανικό στρατό - κάποια τέτοια πυρομαχικά.

Η προμήθεια νέων ποσοτήτων πυρομαχικών διασποράς δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί από το Πεντάγωνο ήδη σήμερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία ανεβάζουν τη βενζίνη στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η αύξηση στη βενζίνη δεν οφείλεται στις ενέργειές του κατά του Ιράν, αλλά στα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικά διυλιστήρια και σε πολιτικές Δημοκρατικών πολιτειών, προκαλώντας αντιδράσεις ενόψει των εκλογών.
Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

NYT: Πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία και το πετρέλαιο

Κατά τους New York Times, οι διαπραγματεύσεις Τραμπ-Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία διευρύνονται με μια πετρελαϊκή συμφωνία δισεκατομμυρίων, η οποία συνδέεται με στελέχη της Μέσης Ανατολής και απαιτεί έγκριση ΗΠΑ και Κρεμλίνου.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Υπέρ συνόδου Ρωσίας-Κίνας-ΗΠΑ, κατά παύσης πληγμάτων στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως είναι έτοιμος για τριμερή συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ και Ντόναλντ Τραμπ, αρκεί να οριστεί πρώτα η ατζέντα. Το Κρεμλίνο τη βλέπει πιθανή στο Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού, ενώ αρνείται διακοπή επιθέσεων στην Ουκρανία.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Λυπηρό που οι ΗΠΑ συνδέουν οικονομία με τη λήξη του πολέμου

Το Κρεμλίνο δηλώνει πως Ρωσία και ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνεργαστούν οικονομικά, αλλά θεωρεί λυπηρό ότι η Ουάσιγκτον συνδέει τέτοια έργα με την ουκρανική κρίση. Ο διάλογος πάντως ανάμεσα στις δύο χώρες συνεχίζεται.
Κιρίλ Ντμίτριεφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για Ουκρανία και ενέργεια μετά τον πόλεμο

Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, απεσταλμένος του Πούτιν, είχε «εποικοδομητικές» συνομιλίες στην Ουάσιγκτον με Αμερικανούς για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και τη μελλοντική ενεργειακή συνεργασία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Ευρώπη σαμποτάρει τα ειρηνευτικά σχέδια στην Ουκρανία, λέει ο Λαβρόφ

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ευρώπη ότι μπλοκάρει τα ειρηνευτικά σχέδια για Ουκρανία, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ κρατούν διαφορετική στάση. Επανέλαβε ότι η Ρωσία θα πετύχει τους στόχους της στην Ουκρανία «ανεξαρτήτως συνθηκών».