ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Λογότυπο CIA ΗΠΑ
Φωτο: Shutterstock

Μυστική επίσκεψη του επικεφαλής της CIA έλαβε χώρα στην Ουκρανία

Το ταξίδι αυτό, για το οποίο δεν υπήρξε ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας.

Την Ουκρανία επισκέφθηκε πρόσφατα ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους των υπηρεσιών Πληροφοριών και τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή στο AFP Αμερικανός αξιωματούχος. Το ταξίδι αυτό, για το οποίο δεν υπήρξε ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας.

Με την ευκαιρία εκείνη ο Μπερνς επανέλαβε «τη δέσμευση των ΗΠΑ να μοιράζονται πληροφορίες ώστε να βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι της ρωσικής επιθετικότητας», επεσήμανε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, την πρώτη που αναφέρθηκε στο εν λόγω ταξίδι, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παρουσίασαν στον Μπερνς σχέδια για την ανακατάληψη των εδαφών που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις και για την έναρξη διαπραγματεύσεων για εκεχειρία ως το τέλος του έτους.

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι το ταξίδι πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο. Όπως επεσήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο Μπερνς «ταξίδεψε στην Ουκρανία, όπως το κάνει τακτικά μετά την έναρξη της πρόσφατης επίθεσης της Ρωσίας πριν περισσότερο από έναν χρόνο». Εξάλλου το ταξίδι έγινε πριν την αποτυχημένη ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να ξεκαθαρίσουν στη Ρωσία ότι δεν είχαν καμία ανάμιξη στην ανταρσία. Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι ο Μπερνς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας (SVR), τον Σεργκέι Ναρίσκιν, για να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν στο περιστατικό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρώσος διαπραγματευτής σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζήτησαν αναβολή τριμερών συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν να αναβληθούν οι τριμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία αντιπροτείνει ως τόπο διεξαγωγής την Ελβετία ή την Τουρκία, όχι τις ΗΠΑ.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα

Ο Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε στο CNBC ότι ο επόμενος γύρος τριμερών συνομιλιών ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας ίσως γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι Ρώσοι αρνήθηκαν να δώσουν στρατιωτικές πληροφορίες στις ΗΠΑ στο Ιράν.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Οι συνομιλίες για Ουκρανία πρέπει να συνεχιστούν, χωρίς νέα ημερομηνία

Το Κρεμλίνο τονίζει πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας με τη μεσολάβηση ΗΠΑ είναι προς όφελος όλων, ωστόσο δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία ή τοποθεσία για τον επόμενο γύρο, ενώ τα βασικά ζητήματα παραμένουν άλυτα.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και Πούτιν συζήτησαν τηλεφωνικά για Ιράν και Ουκρανία

Ο Πούτιν και ο Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικά για μία ώρα, εστιάζοντας στους πολέμους σε Ιράν και Ουκρανία. Ο Πούτιν μετέφερε προτάσεις για άμεση επίλυση του ιρανικού πολέμου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες ανά πάσα στιγμή

Η Ουκρανία δηλώνει έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες με ΗΠΑ, αλλά αυτές αναβάλλονται λόγω της έντασης στο Ιράν, σύμφωνα με τον Ζελένσκι. Ο ίδιος επισημαίνει πως η Μόσχα θέλει να εκμεταλλευτεί τη σύγκρουση προς όφελός της.