ΓΔ: 2623.03 0.66% Τζίρος: 450.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Φόβοι ότι οι νάρκες από το φράγμα Καχόβκα θα φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Πολ Χέσλοπ, επικεφαλής της Δράσης των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι οι νάρκες PMF-1, γνωστές ως νάρκες «πεταλούδες», είναι αρκετά ελαφριές για να παρασυρθούν νοτιότερα για μεγάλη απόσταση. 

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα ότι οι νάρκες που παρασύρθηκαν λόγω της πλημμύρας που ακολούθησε την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στην Ουκρανία μπορεί να μεταφερθούν ακόμα νοτιότερα και να φθάσουν ακόμα και στις παραλίες της Μαύρης Θάλασσας. 

Ο Πολ Χέσλοπ, επικεφαλής της Δράσης των Ηνωμένων Εθνών κατά των Ναρκών στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ουκρανία, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι οι νάρκες PMF-1, γνωστές επίσης ως νάρκες «πεταλούδες», είναι αρκετά ελαφριές για να παρασυρθούν νοτιότερα για μεγάλη απόσταση. 

«Δεν θα μου έκανε εντύπωση να δω ότι αυτές οι νάρκες είτε κατέβηκαν έως και τη θάλασσα είτε ότι κατά τους επόμενους μήνες, καθώς το νερό συνεχίζει να ρέει, θα μεταφερθούν εκεί κάτω», δήλωσε. «Δυστυχώς, θα μπορούσαμε να δούμε νάρκες πίεσης κατά προσωπικού να ξεβράζονται σε παραλίες γύρω στη Μαύρη Θάλασσα». 

Ο Χένσλοπ δήλωσε ότι αντιαρματικές νάρκες, που είναι βαρύτερες από τις νάρκες κατά προσωπικού, είναι λιγότερο πιθανόν να παρασυρθούν για μεγάλες αποστάσεις. 

Η κατάρρευση του υπό ρωσική κατοχή φράγματος στις 6 Ιουνίου είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες νερού να ξεχυθούν στη νότια Ουκρανία και σε υπό κατοχή περιοχές της Χερσώνας, πάνω από 50 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και να καταστραφούν κατοικίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ουκρανίας δήλωσε χθες ότι η κατάρρευση του φράγματος προκάλεσε ζημίες 1,2 δισεκ. ευρώ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία σταματά επιδρομές σε ρωσικά διυλιστήρια λόγω πίεσης Τραμπ

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέστειλαν ανεπίσημα τις επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια λόγω αμερικανικών πιέσεων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η παύση θα διαρκέσει έως τις αμερικανικές εκλογές και ίσως παραταθεί, με αντάλλαγμα παύση ρωσικών επιθέσεων.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Πάνω από 250 Κολομβιανοί νεκροί, σχεδόν 1.000 αγνοούνται

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας, 256 Κολομβιανοί έχασαν τη ζωή τους και 973 αγνοούνται στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, όπου συμμετέχουν χιλιάδες Κολομβιανοί, κυρίως ως μισθοφόροι λόγω της στρατιωτικής τους εμπειρίας.
Το Κίεβο βομβαρδίζεται
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο: Ένας νεκρός στην Ουκρανία

Ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Κίεβο προκάλεσε το θάνατο ενός ανθρώπου, ζημιές σε κτίρια και πυρκαγιές, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Νέες πληροφορίες για ρωσικές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε πως υπάρχουν πληροφορίες για ρωσικές προετοιμασίες νέων επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους και τόνισε την ανάγκη η Ουκρανία να διαθέτει τα κατάλληλα μέσα άμυνας για να τις αντιμετωπίσει.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Οι ουκρανικές επιθέσεις ίσως επηρεάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε ότι η στάση της Μόσχας στις τριμερείς διαπραγματεύσεις με Ουκρανία και ΗΠΑ θα επηρεαστεί αν υπάρξει μεγάλη ουκρανική επίθεση στη ρωσική αργία της 4ης Νοεμβρίου.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

27 Ουγκαντέζοι νεκροί ή αγνοούμενοι πολεμώντας για τη Ρωσία στην Ουκρανία

Σύμφωνα με επιστολή της πρεσβείας της Ουγκάντας στη Μόσχα, 27 Ουγκαντέζοι που κατετάγησαν στον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία θεωρούνται νεκροί ή αγνοούμενοι. Οι πληροφορίες προέρχονται μέσω ρωσικής διπλωματικής διακοίνωσης.