ΓΔ: 2258.45 1.36% Τζίρος: 176.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:10:37
Ουκρανοί στρατιώτες ενωμένοι
Πηγή: Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Επιτυχίες καταγράφουν οι ουκρανικές δυνάμεις που αντεπιτίθενται

Υποχωρούν οι Ρώσοι στο νότιο μέτωπο της Ουκρανίας καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου προχωρούν σε επιθετικές επιχειρήσεις με στόχο να απελευθερωθούν οι ουκρανικές πόλεις που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις στις οποίες έχουν φθάσει σε περιοχές της νότιας γραμμής του μετώπου αφού σημείωσαν «μερική επιτυχία» στην μάχη κατά των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν σε επιχειρήσεις επίθεσης στην κατεύθυνση των κατεχόμενων από τη Ρωσία πόλεων της Μελιτόπολης και του Μπερντιάνσκ στην περιοχή της Ζαπορίζια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Αντρίι Κόβαλεφ, απαριθμώντας τα ονόματα χωριών στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Είχαν μερική επιτυχία στις κατευθύνσεις της Νοβοντανιλίβκα –Ρομπότινε, Μάλα Τοκμάτσκα – Βερμπόβε, Βίλνε Πόλε – Μακαρίβκα, ενισχύουν τα σύνορα που έχουν εξασφαλίσει», δήλωσε ο ίδιος σήμερα σύμφωνα με το Κέντρο Τύπου του ουκρανικού Στρατού. Η Ουκρανία μάχεται επίσης για να συγκρατήσει την προέλαση ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά, με «ιδιαίτερα σφοδρές συγκρούσεις» να λαμβάνουν χώρα κοντά στο Λιμάν στην περιοχή Ντονέτσκ, δήλωσε ο ίδιος.

Στήριξη από ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δεσμεύθηκε ότι η Συμμαχία θα βοηθήσει περαιτέρω την Ουκρανία να εκσυγχρονίσει τον στρατό της στη διάρκεια της συνόδου που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον Ιούλιο.

Σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel σήμερα ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα υιοθετήσουν ένα πολυετές πακέτο βοήθειας ώστε ο στρατός της Ουκρανίας να έρθει στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Συμμαχία θα βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό να κάνει τη μετάβαση από έναν στρατό που βασίζεται στο παλιό σοβιετικό μοντέλο προς μια σύγχρονη δύναμη που λειτουργεί με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, έπειτα από μήνες στρατιωτικής εκπαίδευσης στον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, η Ουκρανία ανακτά εδάφη από τη Ρωσία. Επίσης υπογράμμισε τη σημασία της συνεχούς στήριξης της χώρας, ενώ τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ουκρανική αντεπίθεση, όπως το δύσκολο έδαφος και τις καλά εδραιωμένες αμυντικές θέσεις της Ρωσίας.

Τα 31 μέλη του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους και αναμένεται να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη στήριξη στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ο κόσμος της ισχύος μόνο οδηγεί σε κινδύνους, όπως έδειξε η ιστορία

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε πως ένας κόσμος που βασίζεται μόνο στην ισχύ είναι επικίνδυνος για μικρούς και μεγάλους, και κάλεσε να δοθεί έμφαση στη συνεργασία και τις συμμαχίες, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Κιρίλ Ντμίτριεφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Εποικοδομητικές συνομιλίες Ντμίτριεφ με ΗΠΑ για Ουκρανία στο Νταβός

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, απεσταλμένος του Πούτιν, δήλωσε ότι είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με Αμερικανούς στο Νταβός για την ειρήνη στην Ουκρανία, τονίζοντας πως αυξάνεται η στήριξη στη ρωσική θέση. Η συνάντηση κράτησε δύο ώρες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόσκληση Τραμπ για «Συμβούλιο ειρήνης» σε Ουκρανία, Τουρκία, Αρμενία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έλαβε πρόσκληση για το «Συμβούλιο ειρήνης» που πρότεινε ο Τραμπ, αλλά δυσκολεύεται να φανταστεί συνύπαρξη με τη Ρωσία. Πρόσκληση και σε Ερντογάν, Πασινιάν.