ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ουκρανοί στρατιώτες ενωμένοι
Πηγή: Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Επιτυχίες καταγράφουν οι ουκρανικές δυνάμεις που αντεπιτίθενται

Υποχωρούν οι Ρώσοι στο νότιο μέτωπο της Ουκρανίας καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου προχωρούν σε επιθετικές επιχειρήσεις με στόχο να απελευθερωθούν οι ουκρανικές πόλεις που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις στις οποίες έχουν φθάσει σε περιοχές της νότιας γραμμής του μετώπου αφού σημείωσαν «μερική επιτυχία» στην μάχη κατά των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν σε επιχειρήσεις επίθεσης στην κατεύθυνση των κατεχόμενων από τη Ρωσία πόλεων της Μελιτόπολης και του Μπερντιάνσκ στην περιοχή της Ζαπορίζια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Αντρίι Κόβαλεφ, απαριθμώντας τα ονόματα χωριών στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Είχαν μερική επιτυχία στις κατευθύνσεις της Νοβοντανιλίβκα –Ρομπότινε, Μάλα Τοκμάτσκα – Βερμπόβε, Βίλνε Πόλε – Μακαρίβκα, ενισχύουν τα σύνορα που έχουν εξασφαλίσει», δήλωσε ο ίδιος σήμερα σύμφωνα με το Κέντρο Τύπου του ουκρανικού Στρατού. Η Ουκρανία μάχεται επίσης για να συγκρατήσει την προέλαση ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά, με «ιδιαίτερα σφοδρές συγκρούσεις» να λαμβάνουν χώρα κοντά στο Λιμάν στην περιοχή Ντονέτσκ, δήλωσε ο ίδιος.

Στήριξη από ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δεσμεύθηκε ότι η Συμμαχία θα βοηθήσει περαιτέρω την Ουκρανία να εκσυγχρονίσει τον στρατό της στη διάρκεια της συνόδου που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον Ιούλιο.

Σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel σήμερα ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα υιοθετήσουν ένα πολυετές πακέτο βοήθειας ώστε ο στρατός της Ουκρανίας να έρθει στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Συμμαχία θα βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό να κάνει τη μετάβαση από έναν στρατό που βασίζεται στο παλιό σοβιετικό μοντέλο προς μια σύγχρονη δύναμη που λειτουργεί με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, έπειτα από μήνες στρατιωτικής εκπαίδευσης στον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, η Ουκρανία ανακτά εδάφη από τη Ρωσία. Επίσης υπογράμμισε τη σημασία της συνεχούς στήριξης της χώρας, ενώ τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ουκρανική αντεπίθεση, όπως το δύσκολο έδαφος και τις καλά εδραιωμένες αμυντικές θέσεις της Ρωσίας.

Τα 31 μέλη του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους και αναμένεται να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη στήριξη στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε νεκροί σε Κριμαία και Κρασνοντάρ από ουκρανικά drones, λέει η Ρωσία

Τέσσερις νεκροί και 28 τραυματίες είναι ο απολογισμός ουκρανικής επίθεσης με drones στην Κριμαία, ενώ άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε επίθεση σε πλοίο στην Κρασνοντάρ. Η υπηρεσία οχηματαγωγών στο Στενό του Κερτς ανεστάλη προσωρινά.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Φόβος για μεγάλα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για επικείμενη μαζική ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, καλώντας τους πολίτες να προσέχουν τους αεροπορικούς συναγερμούς. Τέσσερις νεκροί και έξι τραυματίες στη Ζαπορίζια από ρωσικές βόμβες.
Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κόστα: Η ΕΕ πρέπει να εκφράζει μόνη της τις θέσεις της στη Μόσχα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, τόνισε πως η ΕΕ δεν είναι μεσολαβητής στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά στηρίζει τη χώρα, διατηρώντας ανοιχτή διπλωματική επικοινωνία με τη Μόσχα χωρίς αξιόπιστα σημάδια διαλόγου.
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ουκρανικός στρατός χτύπησε σιδηροδρομικές γέφυρες στην Κριμαία

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε γέφυρες στην κατεχόμενη Κριμαία, οι οποίες χρησιμοποιούνταν από ρωσικές δυνάμεις για μεταφορά οπλισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου στο Telegram. Κλιμακώνονται οι ουκρανικές επιθέσεις.
Κατεστραμμένο εργοστάσιο έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζημιές σε εγκαταστάσεις DTEK στη Ντνιπροπετρόφσκ από ρωσικές επιθέσεις

Ρωσικές επιθέσεις με drones και πυροβολικό προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της DTEK στη Ντνιπροπετρόφσκ, με πυρκαγιές σε κάποιες από αυτές, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία μέσω Telegram την Παρασκευή.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Νεκρό 8χρονο κορίτσι από ουκρανική επίθεση με drone στη Μόσχα

Ένα 8χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του σε πυρκαγιά που προκλήθηκε από ουκρανική επίθεση με drone στη Μόσχα, δήλωσε ο κυβερνήτης Αντρέι Βορομπιόφ, προσθέτοντας πως 16 άτομα τραυματίστηκαν και 18 πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές.