ΓΔ: 2088.62 -1.02% Τζίρος: 149.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:23:43
Fysiko Aerio, Nord Stream, Natural Gas
Φωτο: Shutterstock

Washington Post: Ενήμερη η CIA για το ουκρανικό χτύπημα στο Nord Stream

Σύμφωνα με άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, οι ΗΠΑ μόλις ενημερώθηκαν για το φερόμενο σχέδιο επίθεσης, προειδοποίησαν τους συμμάχους τους, ενώ η ευρωπαϊκή υπηρεσία Πληροφοριών επεσήμανε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε εν αγνοία του Β. Ζελένσκι.

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ της έκρηξης των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream που είχαν γίνει τον περασμένο Ιούνιο, μετά το άρθρο της Washington Post που επικαλούμενη πληροφορίες που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, ανέφερε ότι η CIA ενημερώθηκε τον Ιούνιο του 2022 από ευρωπαϊκή υπηρεσία Πληροφοριών ότι εξαμελής ομάδα των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας σκόπευε να ανατινάξει τους αγωγούς.

Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι έκθεση, σύμφωνα με την οποία η Ουάσινγκτον γνώριζε για το ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream, αποτελεί μέρος της συντονισμένης προσπάθειας της Δύσης να προκαλέσει σύγχυση στον κόσμο. 

«Η συντονισμένη εκστρατεία της Δύσης, υπό τις ΗΠΑ, να προκαλέσουν σύγχυση στη διεθνή κοινότητα εξυφαίνεται με άκομψο και προφανή τρόπο», σχολίασε ο Ρώσος διπλωμάτης Αντρέι Λεντένεφ στο Telegram που πρόσθεσε ότι  «ο λόγος για τη διάδοση διάφορων θεωριών και εκδοχών, που υποστηρίζονται σε διαβόητα ‘εμπιστευτικά’ στοιχεία της τοπικής κοινότητας Πληροφοριών, είναι τόσο απλός που καταντά κοινοτοπία».

Όπως ανέφερε σε χθεσινό άρθρο της η Washington Post, ευρωπαϊκή υπηρεσία Πληροφοριών προειδοποίησε τη CIA τον Ιούνιο του 2022 ότι δύτες των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας, που απαντούν απευθείας στον Ουκρανό επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, σχεδίαζαν να ανατινάξουν τους αγωγούς Nord Stream. Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες που προήλθαν από τα απόρρητα έγγραφα, τα οποία δημοσίευσε στο διαδίκτυο ο νεαρός Αμερικανός στρατιωτικός Τζακ Τεξέιρα, προτού αποκαλυφθεί η διαρροή και συλληφθεί ο δράστης στα μέσα Απριλίου.

Σύμφωνα πάντα με την Washington Post, οι ΗΠΑ μόλις ενημερώθηκαν για το φερόμενο σχέδιο επίθεσης, προειδοποίησαν τους συμμάχους τους, περιλαμβανομένης της Γερμανίας. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Πληροφοριών επεσήμανε ότι την επιχείρηση αυτή επόπτευε ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, εν αγνοία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μεντβέντεφ: Κίνδυνος για όλους από τους Τόμαχοκ στην Ουκρανία

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η αποστολή Τόμαχοκ στην Ουκρανία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, κυρίως για τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς η Ρωσία ίσως απαντήσει με πυρηνικά λόγω της αδυναμίας διάκρισης των πυραύλων.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξετάζει απειλή για αποστολή Τόμαχοκ στην Ουκρανία κατά Πούτιν

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί πως αν δεν τερματιστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σκοπεύει να απειλήσει τον Πούτιν στέλνοντας πυραύλους Τόμαχοκ, ενώ εξετάζει και την πώλησή τους σε ευρωπαϊκές χώρες για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι-Τραμπ εντός δυο ημερών

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία σε δύο ημέρες με τον Ντόναλντ Τραμπ, συζητώντας κυρίως για την αντιαεροπορική άμυνα και την ενέργεια της Ουκρανίας, λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθέσεων.
Κρεμλίνο στη Μόσχα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Η Δύση κοντά σε «δραματική» κλιμάκωση στην Ουκρανία

Η Μόσχα εκφράζει ανησυχία για πιθανή αποστολή πυραύλων Tomahawk από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για κλιμάκωση της σύγκρουσης. Ο Τραμπ ζήτησε διευκρινίσεις πριν λάβει τελική απόφαση για τη χορήγησή τους.
Ντόναλντ Τραμπ σε γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Μελάνια Τραμπ: Άνοιξα δίαυλο με Πούτιν για τα παιδιά της Ουκρανίας

Η Μελάνια Τραμπ ανακοίνωσε πως άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με τον Πούτιν για τα ουκρανικά παιδιά που κατηγορείται ότι απήγαγε η Μόσχα. Οκτώ παιδιά επέστρεψαν στις οικογένειές τους μετά από διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.