ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ απείλησαν την Ευρώπη με δασμούς στα αυτοκίνητα αν δεν άλλαζε στάση απέναντι στο Ιράν

Η Ουάσινγκτον απείλησε τους Ευρωπαίους με δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα αν αρνούνταν να καταγγείλουν τη στάση της Τεχεράνης και να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.

Μια εβδομάδα προτού η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία να κατηγορήσουν επισήμως το Ιράν ότι παραβιάζει την πυρηνική συμφωνία του 2015 (JCPOA), η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε μια απειλή που σόκαρε τους Ευρωπαίους. Αν αρνούνταν να καταγγείλουν τη στάση της Τεχεράνης και να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, που προβλέπεται στο κείμενο της JCPOA, οι ΗΠΑ θα επέβαλαν δασμούς ύψους 25% στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, υποστηρίζει η εφημερίδα Washington Post. Η εφημερίδα επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους που ήταν σε γνώση των συνομιλιών.

Η προσπάθεια των ΗΠΑ να πειθαναγκάσουν τους Ευρωπαίους μέσω των δασμών, μια ενέργεια που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι ισοδυναμεί με «εκβιασμό», συνιστά ένα νέο επίπεδο στη σκληρή τακτική που ακολουθεί η Ουάσινγκτον απέναντι στους παλαιότερους συμμάχους της, σύμφωνα πάντα με την Washington Post.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει και παλαιότερα την απειλή της επιβολής δασμών στα ευρωπαϊκά οχήματα προκειμένου να πετύχει πιο ευνοϊκούς όρους στην εμπορική σχέση των ΗΠΑ με την ΕΕ, όχι όμως και για να υπαγορεύσει την εξωτερική πολιτική της.

Είναι ασαφές αν η απειλή αυτή ήταν πράγματι αναγκαία, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι άφηναν να εννοηθεί εδώ και εβδομάδες ότι σκόπευαν να ενεργοποιήσουν αυτόν τον μηχανισμό που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στο Ιράν. Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί η συμφωνία, όμως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο μηχανισμός αυτός είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να επιβληθούν εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη και μάλιστα πολύ σύντομα, μέσα σε διάστημα 65 ημερών.

«Η απειλή των δασμών είναι μια μαφιόζικη τακτική και συνήθως δεν λειτουργούν έτσι οι σχέσεις μεταξύ συμμάχων», είπε στην εφημερίδα ο Τζέρεμι Σαπίρο, ο διευθυντής ερευνών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. Όταν ρωτήθηκε για την απειλή, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε: "Ήμασταν ξεκάθαροι ότι η JCPOA ήταν μια φρικτή συμφωνία".

Αξιωματούχοι στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία είπαν ότι σχεδίαζαν να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό, όμως κόντεψαν να υπαναχωρήσουν, λόγω της απειλής του Τραμπ. Και αυτό γιατί θα εμφανίζονταν σαν μαριονέτες, στην περίπτωση που διέρρεε στον Τύπο αυτή η πληροφορία. «Δεν θέλαμε να φανούμε αδύναμοι, για αυτό συμφωνήσαμε να κρατήσουμε κρυφή την ύπαρξη αυτής της απειλής», είπε ένας από αυτούς.

Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που μίλησε και αυτός ανώνυμα, είπε ότι οι Αμερικανοί μετέφεραν την απειλή απευθείας στις κυβερνήσεις στο Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι, αντί να απευθυνθούν στις πρεσβείες των τριών χωρών στην Ουάσινγκτον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κροατία αρνείται τη συμμετοχή στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς ανακοίνωσε ότι η Κροατία δεν θα συμμετάσχει στο «Συμβούλιο Ειρήνης» που πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να εξηγήσει αναλυτικά τα αίτια αυτής της απόφασης.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΥΠΕΞ Γαλλίας: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να εγγυηθούν τη δική τους ασφάλεια

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό απάντησε στον ΓΓ του NATO, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειάς τους χωρίς να εξαρτώνται από τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Έτοιμο το έγγραφο αμερικανικών εγγυήσεων για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι το τελικό αμερικανικό έγγραφο για τις εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία είναι έτοιμο και το Κίεβο αναμένει να οριστεί χρόνος και τόπος για την υπογραφή του, πριν σταλεί σε Κογκρέσο και ουκρανική βουλή.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο μειώνει ελαφρώς τη στήριξη στους Ευρωπαίους συμμάχους

Σύμφωνα με τη νέα αμερικανική στρατηγική άμυνας, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης, αλλά θα δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια τους και στην αποτροπή της Κίνας, περιορίζοντας παράλληλα την υποστήριξη σε άλλες απειλές.