ΓΔ: 2171.87 0.51% Τζίρος: 381.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
NATO
Φωτό: Shutterstock

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να ανοίξει το πρώτο γραφείο συνδέσμου στην Ιαπωνία

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να ανοίξει το πρώτο του γραφείο συνδέσμου στην Ασία, στην Ιαπωνία, προκειμένου να διευκολύνει τις συνομιλίες με εταίρους ασφαλείας όπως η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Η Κίνα δήλωσε σήμερα ότι απαιτείται «υψηλή επαγρύπνηση» απέναντι στην «προς ανατολάς επέκταση» του ΝΑΤΟ μετά τις αναφορές ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες η συμμαχία σχεδιάζει να ανοίξει γραφείο στην Ιαπωνία προκειμένου να διευκολύνει τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους στην περιοχή.

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να ανοίξει το πρώτο του γραφείο συνδέσμου στην Ασία, στην Ιαπωνία, προκειμένου να διευκολύνει τις συνομιλίες με εταίρους ασφαλείας όπως η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, με τη σκέψη στις γεωπολιτικές προκλήσεις από την Κίνα και τη Ρωσία, όπως μετέδωσε χθες Τετάρτη το Nikkei Asia, επικαλούμενο αξιωματούχους της Ιαπωνίας και του ΝΑΤΟ.

Η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε πως η Ασία είναι «μια υποσχόμενη γη για συνεργασία και ανάπτυξη και δεν θα πρέπει να είναι αρένα μάχης για τη γεωπολιτική».

«Η συνεχής επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η ανάμιξη σε περιφερειακές υποθέσεις, οι προσπάθειες να καταστραφεί η περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, και η ώθηση για αντιπαράθεση απαιτεί υψηλή επαγρύπνηση από χώρες στην περιοχή», δήλωσε η Μάο σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

Το Nikkei Asia ανέφερε πως το γραφείο αναμένεται να ανοίξει τον επόμενο χρόνο στο Τόκιο.

Ερωτηθείσα για την αναφορά του Nikkei Asia, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου δήλωσε νωρίτερα πως η συμμαχία δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις διαβουλεύσεις του ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ έχει γραφεία και διευθετήσεις συνδέσμου με έναν αριθμό διεθνών οργανισμών και χωρών εταίρων, και οι σύμμαχοι αποτιμούν τακτικά αυτές τις διευθετήσεις συνδέσμου προκειμένου να διασφαλίσουν πως εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες τόσο του ΝΑΤΟ όσο και των εταίρων μας», είπε.

Η Λουνγκέσκου δήλωσε πως το ΝΑΤΟ έχει στενή συνεργασία με την Ιαπωνία η οποία εξακολουθεί να ενισχύεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Στήριξη Γαλλίας σε εδαφική ακεραιότητα Δανίας και Γροιλανδίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, υποδεχόμενος την πρωθυπουργό της Δανίας και τον Γροιλανδό ομόλογό της, τόνισε τη στήριξη της Γαλλίας στην εδαφική ακεραιότητα της Δανίας και Γροιλανδίας και υπέρ της αυξημένης παρουσίας της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ στην Αρκτική.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πλήρης πρόσβαση» ΗΠΑ στη Γροιλανδία με συμφωνία ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πλήρη πρόσβαση των ΗΠΑ στη Γροιλανδία μέσω NATO, αποκλείοντας βία ή νέους δασμούς στην Ευρώπη. Δανία τονίζει πως διατηρεί την κυριαρχία της, ενώ η Κάλας δηλώνει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ έχουν πληγεί πρόσφατα.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Ανησυχία για συνεργασία Ρωσίας-Κίνας στην Αρκτική

Η συνεργασία Κίνας-Ρωσίας προκαλεί ανησυχία στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ανώτατο Διοικητή Αλέξους Γκρινκιέβιτς, λόγω αυξημένων κοινών περιπολιών σε θάλασσα και αέρα, ενώ το ΝΑΤΟ αναζητεί τρόπους ενίσχυσης στην Αρκτική.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Αβάσιμη η φημολογούμενη κινεζική απειλή στη Γροιλανδία

Το κινεζικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε αβάσιμη την «κινεζική απειλή», απαντώντας στις δηλώσεις ΝΑΤΟ για διαπραγματεύσεις στη Γροιλανδία ώστε να αποκλειστεί η Κίνα και η Ρωσία. Ο εκπρόσωπος Γκουό τόνισε ότι η Κίνα χρησιμοποιείται ως δικαιολογία.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Να απαιτήσει το ΝΑΤΟ από τη Δανία την εκδίωξη Ρώσων και Κινέζων από τη Γροιλανδία

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να απειλεί με αμερικανική κυριαρχία στη Γροιλανδία, ζητώντας από το ΝΑΤΟ να απαιτήσει από τη Δανία την απομάκρυνση Ρώσων και Κινέζων, επιμένοντας πως μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να προστατεύσουν την περιοχή.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ουάσινγκτον θα στηρίζει διαρκώς τη συμμαχία του ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίζουν πάντα το ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως η Ρωσία και η Κίνα το φοβούνται όσο οι ΗΠΑ παραμένουν μέλος. Παράλληλα αναφέρθηκε στις εντάσεις με τη Δανία λόγω της Γροιλανδίας.