ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ: Ανησυχία για συνεργασία Ρωσίας-Κίνας στην Αρκτική

Η συνεργασία Κίνας-Ρωσίας προκαλεί ανησυχία στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ανώτατο Διοικητή Αλέξους Γκρινκιέβιτς, λόγω αυξημένων κοινών περιπολιών σε θάλασσα και αέρα, ενώ το ΝΑΤΟ αναζητεί τρόπους ενίσχυσης στην Αρκτική.

Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δηλώσεις του ανώτατου διοικητή της συμμαχίας, Άλεξους Γκρινκιέβιτς.

Όπως ανέφερε ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ, τις τελευταίες χρονιές παρατηρούνται αυξημένες κοινές περιπολίες τόσο στον θαλάσσιο τομέα όσο και στον αεροπορικό, με τη συμμετοχή βομβαρδιστικών αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Γκρινκιέβιτς τόνισε ότι η συμμαχία εστιάζει στη συνεχή βελτίωση της θέσης της στην περιοχή, αναζητώντας τρόπους ώστε τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τη στρατηγική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Αρκτική.

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε πρόσφατα τις απειλές περί επιβολής δασμών ως μέσο πίεσης για την υπόθεση της Γροιλανδίας, αποκλείοντας τη χρήση βίας και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας για την επίλυση της διαμάχης σχετικά με το δανέζικο έδαφος.

Το ΝΑΤΟ αναμένει περαιτέρω οδηγίες σχετικά με μια ενδεχόμενη συμφωνία για την περιοχή αυτή, σύμφωνα με τον ναύαρχο Τζουζέπε Κάβο Ντραγκόνε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Αβάσιμη η φημολογούμενη κινεζική απειλή στη Γροιλανδία

Το κινεζικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε αβάσιμη την «κινεζική απειλή», απαντώντας στις δηλώσεις ΝΑΤΟ για διαπραγματεύσεις στη Γροιλανδία ώστε να αποκλειστεί η Κίνα και η Ρωσία. Ο εκπρόσωπος Γκουό τόνισε ότι η Κίνα χρησιμοποιείται ως δικαιολογία.
Ολλανδικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδικό ΥΠΕΘΑ: Κίνδυνος ρωσικής επίθεσης σε χώρα του ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο

Το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας προειδοποιεί πως η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει περιορισμένη στρατιωτική εκστρατεία κατά χώρας του ΝΑΤΟ μόλις έναν χρόνο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυξάνει τις επενδύσεις στην άμυνα.
Βλαντίμιρ Πούτιν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πόλεμο κατά της Ρωσίας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε αποφοίτους στρατιωτικών ακαδημιών ότι η Δύση και το ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για πόλεμο κατά της Ρωσίας, αυξάνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες και επικαλούμενοι ανύπαρκτες απειλές από τη Μόσχα.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Αυξήστε τις αγορές όπλων για Ουκρανία, καλεί Αμερικανός αξιωματούχος

Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας καλεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τη στήριξη στην Ουκρανία, αυξάνοντας τις αγορές αμερικανικών όπλων, ώστε να διατηρηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός στο ουκρανικό μέτωπο.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Πιθανή ρωσική στρατιωτική επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον

Η Επιτροπή Άμυνας της Σουηδίας προειδοποιεί ότι ενδεχομένως να συμβεί ρωσική στρατιωτική επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ ή της Σουηδίας στο κοντινό μέλλον, εφόσον το αποφασίσει το Κρεμλίνο και το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Στάρμερ: Ρωσική επίθεση στο ΝΑΤΟ πιθανή από το 2030

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, προειδοποίησε ότι η Ρωσία ενδέχεται να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ από το 2030 και τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενισχύσει τη στρατιωτική του ισχύ για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή.