ΓΔ: 2501.37 0.02% Τζίρος: 233.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:03:39
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ: Ανησυχία για συνεργασία Ρωσίας-Κίνας στην Αρκτική

Η συνεργασία Κίνας-Ρωσίας προκαλεί ανησυχία στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ανώτατο Διοικητή Αλέξους Γκρινκιέβιτς, λόγω αυξημένων κοινών περιπολιών σε θάλασσα και αέρα, ενώ το ΝΑΤΟ αναζητεί τρόπους ενίσχυσης στην Αρκτική.

Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δηλώσεις του ανώτατου διοικητή της συμμαχίας, Άλεξους Γκρινκιέβιτς.

Όπως ανέφερε ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ, τις τελευταίες χρονιές παρατηρούνται αυξημένες κοινές περιπολίες τόσο στον θαλάσσιο τομέα όσο και στον αεροπορικό, με τη συμμετοχή βομβαρδιστικών αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Γκρινκιέβιτς τόνισε ότι η συμμαχία εστιάζει στη συνεχή βελτίωση της θέσης της στην περιοχή, αναζητώντας τρόπους ώστε τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τη στρατηγική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Αρκτική.

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε πρόσφατα τις απειλές περί επιβολής δασμών ως μέσο πίεσης για την υπόθεση της Γροιλανδίας, αποκλείοντας τη χρήση βίας και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας για την επίλυση της διαμάχης σχετικά με το δανέζικο έδαφος.

Το ΝΑΤΟ αναμένει περαιτέρω οδηγίες σχετικά με μια ενδεχόμενη συμφωνία για την περιοχή αυτή, σύμφωνα με τον ναύαρχο Τζουζέπε Κάβο Ντραγκόνε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Αβάσιμη η φημολογούμενη κινεζική απειλή στη Γροιλανδία

Το κινεζικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε αβάσιμη την «κινεζική απειλή», απαντώντας στις δηλώσεις ΝΑΤΟ για διαπραγματεύσεις στη Γροιλανδία ώστε να αποκλειστεί η Κίνα και η Ρωσία. Ο εκπρόσωπος Γκουό τόνισε ότι η Κίνα χρησιμοποιείται ως δικαιολογία.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα καταγγέλλει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για στήριξη της Ουκρανίας

Η Μόσχα καταδίκασε τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ υπέρ της Ουκρανίας στη σύνοδο της Άγκυρας ως «ανεύθυνες», κατηγορώντας τους Ευρωπαίους συμμάχους για προετοιμασία ένοπλης σύγκρουσης και ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης στην Ευρώπη.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΓ Ρούτε: Η πυραυλική δοκιμή της Κίνας προειδοποιεί το ΝΑΤΟ

Η δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από κινεζικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο αποτελεί μήνυμα προς το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Μαρκ Ρούτε. Τόνισε ότι η Κίνα είναι βασικός παράγοντας στη στήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Κρεμλίνο στη Μόσχα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα στηρίζει τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου της Κίνας στον Ειρηνικό

Το Κρεμλίνο δικαιολόγησε τη δοκιμή μη πυρηνικού πυραύλου από την Κίνα στον Ειρηνικό, τονίζοντας πως πρόκειται για κυριαρχικό δικαίωμα και ότι η Κίνα δεν απειλεί κανέναν. Αντιθέτως, η Αυστραλία τη χαρακτήρισε αποσταθεροποιητική.
Γκιτάνας Ναουσέντα πρόεδρος
ΔΙΕΘΝΗ

Το Βίλνιους επιδιώκει ένταξη στη δυτική πυρηνική αποτροπή κατά Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας τόνισε την επιθυμία της χώρας για συμμετοχή στη δυτική πυρηνική αποτροπή και την κατάργηση του συνταγματικού περιορισμού στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο έδαφός της, ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ.