ΓΔ: 2276.28 2.16% Τζίρος: 406.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης σε κυβερνητικό κτίριο, Ουκρανία.

Ζελένσκυ: Ένοχοι για τρομοκρατία είναι όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες

«Κάθε πιλότος και κάθε χειριστής εκτοξευτήρα πυραύλων, κάθε τεχνικός που συντηρεί αεροσκάφη και πλοία για τη ρωσική τρομοκρατία είναι συνένοχος σε εγκλήματα πολέμου», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Μία μέρα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις των Ρώσων σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, ο πρόεδρος της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επέρριψε ευθύνες για εγκλήματα πολέμου στους απλούς Ρώσους στρατιώτες και τους διοικητές τους. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, «όχι μόνο οι διοικητές, αλλά όλοι εσείς, είσαστε όλοι τρομοκράτες και δολοφόνοι και πρέπει να τιμωρηθείτε όλοι», είπε ο ίδιος στο διάγγελμά του το βράδυ του Σαββάτου (29/4).

«Κάθε πιλότος και κάθε χειριστής εκτοξευτήρα πυραύλων, κάθε τεχνικός που συντηρεί αεροσκάφη και πλοία για τη ρωσική τρομοκρατία είναι συνένοχος σε εγκλήματα πολέμου», πρόσθεσε ο Ζελένσκι. Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους εκφράστηκε μια ημέρα μετά τον θάνατο 23 ανθρώπων στην πόλη Ούμαν, συμπεριλαμβανομένων έξι ανήλικων παιδιών, όπως τόνισε.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι η Ρωσία δεν πρέπει απλά να αποδυναμωθεί στον πόλεμο, αλλά να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου. Τάχθηκε ξανά υπέρ της δημιουργίας ενός ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για να δικάσει Ρώσους εγκληματίες του πολέμου, όπως αυτό της Νυρεμβέργης, που δίκασε τους ναζί εγκληματίες πολέμου.

Η αναφορά στη Νυρεμβέργη που κάνει συχνά ο Ουκρανός πρόεδρος, δεν είναι συμπτωματική. Ανάμεσα στους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» που διατάχθηκε από το Κρεμλίνο πριν από 14 μήνες ήταν κατά δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλων Ρώσων πολιτικών, η «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Δεν έχουμε λύσει ακόμα τα εδαφικά ζητήματα στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως το έγγραφο για τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία έχει ολοκληρωθεί, όμως τα εδαφικά ζητήματα παραμένουν άλυτα. Τόνισε πως απαιτούνται συμβιβασμοί και χαρακτήρισε θετική την επικείμενη τριμερή συνάντηση.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Στουμπ: Ο Τραμπ πιέζει τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει έντονα τη Ρωσία σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχίσει να το κάνει, στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός.
Ρώσος διαπραγματευτής σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Τριμερής Ουκρανίας-Ρωσίας-ΗΠΑ την Παρασκευή στα ΗΑΕ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι Ουκρανία, Ρωσία και ΗΠΑ θα συναντηθούν για πρώτη φορά σε τριμερή διάσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Παρασκευή και το Σάββατο, μετά την ομιλία του στο Νταβός.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Έτοιμα σχεδόν τα σχέδια ειρήνης, απαραίτητες οι ΗΠΑ στις εγγυήσεις

Ο Ζελένσκι από το Νταβός ανακοίνωσε ότι τα έγγραφα με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής είναι σχεδόν έτοιμα, ενώ τόνισε πως οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας δεν αρκούν χωρίς αμερικανική συμμετοχή.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι - Τραμπ: Συνάντηση στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Ξεκίνησε η συνάντηση Ζελένσκι-Τραμπ, σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία. Η συζήτηση γίνεται στο Νταβός, πριν από τη συνάντηση απεσταλμένων του Τραμπ με τον Πούτιν στη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ο κόσμος της ισχύος μόνο οδηγεί σε κινδύνους, όπως έδειξε η ιστορία

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε πως ένας κόσμος που βασίζεται μόνο στην ισχύ είναι επικίνδυνος για μικρούς και μεγάλους, και κάλεσε να δοθεί έμφαση στη συνεργασία και τις συμμαχίες, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.