ΓΔ: 2738.35 1.05% Τζίρος: 638.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
borrell
Φώτο: Shutterstock

Μπορέλ: Πολεμικά πλοία κρατών της Ε.Ε. να περιπολούν κοντά στην Ταϊβάν

«Η Ταϊβάν αποτελεί αποφασιστικό μέρος της στρατηγικής μας περιμέτρου για τη διασφάλιση της ειρήνης, για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας», είχε σημειώσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε το πολεμικό ναυτικό των χωρών μελών της ΕΕ να πραγματοποιεί περιπολίες στο στενό της Ταϊβάν σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα σε γαλλική εφημερίδα, αφού την Τρίτη είχε δηλώσει ότι η Ταϊβάν είναι «κρίσιμης» σημασίας για την Ευρώπη.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι «ιδιαίτερα παρούσα σε αυτό το θέμα, το οποίο μας απασχολεί από οικονομική, εμπορική και τεχνολογική άποψη», έγραψε ο Μπορέλ στην Journal du Dimanche. «Για τον λόγο αυτό ζητώ από το πολεμικό ναυτικό των ευρωπαϊκών χωρών να πραγματοποιεί περιπολίες στο στενό της Ταϊβάν προκειμένου να καταδείξει τη δέσμευση της Ευρώπης στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε αυτή την απολύτως κρίσιμη περιοχή», πρόσθεσε.

«Η Ταϊβάν είναι κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη», είχε τονίσει την Τρίτη ο Μπορέλ κατά την έναρξη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μιας συζήτησης για την Κίνα.

«Πρόκειται για το πιο στρατηγικό στενό παγκοσμίως, κυρίως σε ό,τι αφορά το εμπόριο: πρέπει να είμαστε παρόντες εκεί μέσω επιχειρήσεων για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», είχε προσθέσει. «Η Ταϊβάν αποτελεί αποφασιστικό μέρος της στρατηγικής μας περιμέτρου για τη διασφάλιση της ειρήνης, για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας», είχε σημειώσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μερικές ημέρες μετά τη δημοσίευση μιας συνέντευξης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος, έπειτα από μία επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, δήλωσε πως αρνείται «μια λογική συνασπισμών» στο ζήτημα της Ταϊβάν και κάλεσε την Ευρώπη να μην «είναι ακόλουθος» των ΗΠΑ ή της Κίνας. Η Κίνα και η Ταϊβάν έχουν χωριστές κυβερνήσεις από το 1949, όμως το Πεκίνο θεωρεί το νησί μία από τις επαρχίες του και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη βία για να ασκήσει εκεί την κυριαρχία του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σι Τζινπίνγκ Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Σι Τζινπίνγκ: Θα αποτρέψουμε ανεξαρτησία και ξένες παρεμβάσεις στην Ταϊβάν

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε πως θα αντιμετωπίσει όσους στηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και τις ξένες παρεμβάσεις, τονίζοντας πως η επανένωση με την Ταϊβάν αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο της Κίνας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ πρότεινε πώληση όπλων στην Κίνα, εν μέσω έντασης με την Ταϊβάν

Ο Τραμπ πρότεινε στην Κίνα να αγοράσει αμερικανικά όπλα, θέλοντας να αμβλύνει τις κινεζικές ανησυχίες για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, όπως δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα σε συνέντευξή του στο Fox News.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ ζητά ΗΠΑ και Ιράν να λύσουν διαφορές για την Ταϊβάν

Ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε ΗΠΑ και Ιράν να επιλύσουν άμεσα τις διαφορές τους μέσω διαλόγου, ενώ προέτρεψε τον Τραμπ για σύνεση στο ζήτημα της Ταϊβάν. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Σι «εξαιρετική».
Σημαίες Κίνας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ενισχύει τη θέση της στην Ασία-Ειρηνικό απέναντι σε Κίνα και ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Φιλιππίνες κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο, στοχεύοντας στη φιλελευθεροποίηση του 97% των αγαθών και ενισχύοντας τη διαφοροποίηση των εμπορικών εταίρων της ΕΕ απέναντι σε Κίνα και ΗΠΑ.
Άδωνις Γεωργιάδης συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Η ΕΕ πρέπει να δράσει ενιαία για διεθνή ανταγωνιστικότητα στα φάρμακα

Η Ευρώπη χρειάζεται ενιαία φαρμακευτική πολιτική για να παραμείνει ανταγωνιστική διεθνώς, τόνισε ο υπ. Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μετά τη συνάντησή του με ευρωβουλευτές, υπογραμμίζοντας τα οφέλη της κοινής διαπραγμάτευσης για το φάρμακο.