ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Russia, Rossia, Ukraine, Oukrania, Polemos, War
Φωτο: Shutterstock

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση στα νερά της Αρκτικής ξεκίνησε η Ρωσία

Η άσκηση αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Ο βόρειος στόλος υπογράμμισε πως αποτελεί δοκιμασία του συντονισμού αεροπορικών, θαλάσσιων και χερσαίων στοιχείων.

Η Ρωσία άρχισε σήμερα ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση στα ύδατα της Αρκτικής, με τη συμμετοχή 1.800 μελών του στρατού ξηράς, δέκα και πλέον σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού της και περίπου σαράντα αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Η διοίκηση του βόρειου στόλου του ρωσικού ΠΝ ανέφερε πως τα γυμνάσια θα επικεντρωθούν στην προστασία της «ασφάλειας των εμπορικών και θαλάσσιων οδών της Ρωσίας όπως το βορειοανατολικό πέρασμα».

Η άσκηση αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Ο βόρειος στόλος υπογράμμισε πως αποτελεί δοκιμασία του συντονισμού αεροπορικών, θαλάσσιων και χερσαίων στοιχείων.

Το λεγόμενο βορειοανατολικό πέρασμα διέρχεται από τις βόρειες ακτές της Ρωσίας. Στον βαθμό που η κλιματική αλλαγή μετατρέπει τη συνήθως παγωμένη θαλάσσια διαδρομή από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό σε πιο βιώσιμη θαλάσσια οδό, τα ύδατα αυτά αποκτούν μεγαλύτερη στρατηγική και οικονομική σημασία.

Για τη Μόσχα, η θαλάσσια οδός αυτή θα μπορούσε να διευκολύνει την εξαγωγή πρώτων υλών που παράγονται στον ρωσικό Άπω Βορρά, ιδίως φυσικού αερίου, που συνεχίζει την πορεία του αφού υγροποιηθεί στη χερσόνησο Γιάμαλ, στη βορειοδυτική Σιβηρία.

Στο πλαίσιο της διεκδίκησης της πολικής περιοχής, η Ρωσία δημιούργησε ειδικές μονάδες του στρατού ειδικευμένες σε επιχειρήσεις στην Αρκτική πριν από δέκα και πλέον χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Συνεχίζονται οι μάχες για Κοστιαντινίφκα, φόβοι για ρωσική επίθεση

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι μάχες στην Κοστιαντινίφκα συνεχίζονται, διαψεύδοντας τους ρωσικούς ισχυρισμούς για κατάληψή της. Το Κίεβο τονίζει ότι υπερασπίζεται την πόλη, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της Μόσχας.
Ρωσικά πολεμικά πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα και Ρωσία σε κοινές ναυτικές ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα

Η Κίνα ανακοίνωσε ετήσια ναυτικά γυμνάσια με τη Ρωσία κοντά στις κινεζικές ακτές, ενώ θα ακολουθήσουν κοινές περιπολίες στον Ειρηνικό. Η στενή συνεργασία τους προκαλεί ανησυχία στη Δύση, ειδικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Μπόρις Πιστόριους πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πιστόριους: Να μην έχει η ρωσόφιλη AfD πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, ανακοίνωσε πως θέλει να αποτρέψει την πρόσβαση της AfD σε διαβαθμισμένες πληροφορίες, λόγω των στενών δεσμών του κόμματος με τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός από νέα ουκρανική επίθεση στην Κριμαία

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες, ένας σοβαρά, από ουκρανική επίθεση στη ρωσοκρατούμενη Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα Αξιόνοφ. Η χερσόνησος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από πρόσφατα ουκρανικά πλήγματα.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν και Τραμπ συζήτησαν για Ουκρανία και διεθνή θέματα τηλεφωνικά

Οι πρόεδροι Πούτιν και Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικά με αφορμή την 250ή επέτειο των ΗΠΑ, συζητώντας κυρίως για την Ουκρανία ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ, καθώς και για διεθνή ζητήματα όπως το Ιράν και η Μέση Ανατολή.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Πούτιν-Τραμπ για Ουκρανία και διεθνή θέματα, λέει το Κρεμλίνο

Ο Πούτιν και ο Τραμπ συζήτησαν τηλεφωνικά για την κρίση στην Ουκρανία ενόψει της συνόδου του NATO στην Άγκυρα, ενώ ο Ζελένσκι είχε επίσης επικοινωνία με τον Τραμπ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο και το Κίεβο.