ΓΔ: 2606.96 0.48% Τζίρος: 166.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:16:37
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα

Η Τεχεράνη συνεχίζει την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία

Την Πέμπτη στο Πεκίνο, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και ο Σαουδάραβας ομόλογός του Φαϊσάλ μπεν Φαρχάν έδωσαν την διαβεβαίωση ότι οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συνεχίσουν το έργο της επαναπροσέγγισης.

Ιρανική αντιπροσωπεία θα φθάσει στην Σαουδική Αραβία μέχρι την Παρασκευή για να ξεκινήσει την διαδικασία της επαναλειτουργίας των διπλωματικών αποστολών της Τεχεράνης, ανακοίνωσε σήμερα ανώτατος Ιρανός διπλωμάτης. Η ανακοίνωση ακολουθεί την άφιξη χθες στην Τεχεράνη διπλωματικής αντιπροσωπείας του Ριάντ για τον ίδιο λόγο, δύο ημέρες μετά την ιστορική συνάντηση στο Πεκίνο ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Την Πέμπτη στο Πεκίνο, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και ο σαουδάραβας ομόλογός του Φαϊσάλ μπεν Φαρχάν έδωσαν την διαβεβαίωση ότι οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συνεχίσουν το έργο της επαναπροσέγγισης, λιγότερο από έναν μήνα μετά την αιφνιδιαστική συμφωνία υπό την αιγίδα της Κίνας για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν διέρρηξαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 2016 μετά την επίθεση κατά των σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών στην Τεχεράνη και την Μασχάντ από διαδηλωτές της Ισλαμικής Δημοκρατίας και στην συνέχεια την εκτέλεση από το Ριάντ σημαντικού σιίτη ιερωμένου.

Η συμφωνία του Πεκίνου ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη θα επιτρέψει την επαναλειτουργία των πρεσβειών των δύο χωρών μέχρι τα μέσα του Μαΐου και την υλοποίηση των συμφωνιών συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας που έχουν υπογραφεί πριν από 20 χρόνια. Η προσέγγιση των δύο χωρών θα γιορταστεί επίσημα με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι στο Ριάντ έπειτα από πρόσκληση του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, μετά το τέλος του ραμαζανιού, στα τέλη του Απριλίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Χούθι: Προειδοποίηση γρήγορης απάντησης στις ΗΠΑ για επέμβαση στη Υεμένη

Ανώτατος αξιωματούχος των Χούθι προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν άμεση και επώδυνη απάντηση αν επέμβουν στη σύγκρουση στην Υεμένη. Κάλεσε, επίσης, απομάκρυνση εργαζομένων από σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ανήσυχοι για τη Μέση Ανατολή, εξετάζουμε απάντηση ΗΠΑ στο Ορμούζ

Το Ιράν, υποστηρικτής των Χούθι, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, καλώντας σε διάλογο και προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση ωφελεί μόνο το Ισραήλ, χωρίς να καταδικάσει τις ενέργειες.
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

Ακυρώνεται το 60% των πτήσεων στο αεροδρόμιο του Ριάντ μετά τις επιθέσεις

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου του Ριάντ προκαλούν οι επιθέσεις των Χούθι, με περίπου το 60% των προγραμματισμένων πτήσεων να αναμένεται να ακυρωθεί σήμερα.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία, Πακιστάν, Αίγυπτος και Σ. Αραβία καταδικάζουν τις επιθέσεις στο Ριάντ

Τουρκία, Πακιστάν, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία καταδίκασαν τις επιθέσεις Χούθι στο αεροδρόμιο Ριάντ ως «επικίνδυνη κλιμάκωση», εκφράζοντας πλήρη στήριξη στη Σαουδική Αραβία για την αντιμετώπιση των απειλών.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική συνομιλία ΥΠΕΞ Σ. Αραβίας-Ιράν για την ένταση στην περιοχή

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας συνομίλησε με τον Ιρανό ομόλογό του για την ένταση στην περιοχή, κάνοντας την πρώτη δημόσια γνωστή επαφή μετά την κλιμάκωση επιθέσεων των Χούθι. Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει στο διάλογο.