ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βολοντίμιρ Ζελένσκι γραφείο
Φωτογραφία Shutterstock

Ο Ζελένσκι θεωρεί πως η χώρα του είναι πιο κοντά στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Το λιθουανικό κοινοβούλιο ενέκρινε προ ημερών ψήφισμα, προτείνοντας στη σύνοδο κορυφής του οργανισμού (11-12 Ιουλίου) στο Βίλνιους να προσκληθεί η Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Σάββατο ότι θεωρεί πως η χώρα του είναι καθ’ οδόν προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, παρότι δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα καμιά ένδειξη τερματισμού της ρωσικής εισβολής, η οποία έχει εισέλθει πλέον στον 14ο μήνα της.

«Αυτήν την εβδομάδα υπήρξε πρόοδος σε ό,τι αφορά την προσπάθεια προσχώρησης στο ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο Ζελένσκι, επικαλούμενος τη νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση και άλλες εκφράσεις διεθνούς υποστήριξης. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ευχαρίστησε τη Λιθουανία για την εισήγησή της να προσκληθεί επισήμως η Ουκρανία να γίνει μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Το λιθουανικό κοινοβούλιο ενέκρινε προ ημερών ψήφισμα, προτείνοντας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ (11-12 Ιουλίου) στο Βίλνιους να προσκληθεί η Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία. Η φιλοδοξία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αναφέρεται συχνά από το Κρεμλίνο ως ένας από τους λόγους για την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Πέρυσι ο Ζελένσκι άσκησε πιέσεις για ταχεία ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ελπίζοντας πως η Ουκρανία θα τύχαινε προνομιακής μεταχείρισης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Γερμανία, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με αυτήν την προοπτική, δεδομένου ότι μεταξύ των προϋποθέσεων για την ένταξη μιας χώρας στη Συμμαχία είναι η μη εμπλοκή της σε διεθνείς συγκρούσεις.

Στο χθεσινοβραδινό μήνυμά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση σε κυβερνήσεις που δεν έχουν αποστασιοποιηθεί ακόμη από τη Ρωσία, να υποστηρίξουν την πατρίδα του, υπογραμμίζοντας ότι οι Ουκρανοί αγωνίζονται για οικουμενικές αξίες και κατηγορώντας παράλληλα τους εισβολείς για εγκλήματα πολέμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

Οι περισσότεροι Γερμανοί φοβούνται μια ρωσική επίθεση στο ΝΑΤΟ

Αυτοί οι φόβοι εντάθηκαν μετά την είσοδο drones στον εναέριο χώρο της Πολωνίας, άρα και του ΝΑΤΟ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μερικά από τα οποία καταρρίφθηκαν από την πολωνική πολεμική αεροπορία και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Ο πρίγκιπας του Ηνωμένου Βασιλείου, Χάρι
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία και Πολωνία σε κοινό μέτωπο κατά Ρωσίας, επίσκεψη Χάρι στο Κίεβο

Ουκρανία και Πολωνία χαράσσουν κοινή στρατηγική ασφάλειας ενόψει ρωσικής πίεσης, ο Ορμπάν εκφράζει στήριξη στην Πολωνία, ενώ ο πρίγκιπας Χάρι επισκέπτεται το Κίεβο για δράσεις υπέρ τραυματιών.
Αίθουσα πολωνικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Απαγόρευση πτήσεων στα ανατολικά σύνορα για λόγους ασφαλείας

Η Πολωνία επέβαλε περιορισμούς στην εναέρια κυκλοφορία κατά μήκος των συνόρων με Λευκορωσία και Ουκρανία, μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικά drones. Τα μέτρα ισχύουν έως 9 Δεκεμβρίου.