ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Τουρκία: Εξωπραγματικά τα επιχειρήματα της τετραμερούς του Καΐρου

Αντιδρά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε όσα υποστηρίζει το κοινό ανακοινωθέν μετά τη χθεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ιταλίας.

Εξωπραγματικά χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ τα επιχειρήματα που καταγράφονται στο ανακοινωθέν της χθεσινής συνάντησης του Καΐρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ιταλίας (συμμετείχε ως παρατηρήτρια) βασίζεται σε καθόλα εξωπραγματικά επιχειρήματα.

Ακόμα, σε προκλητικό τόνο, προσθέτει ότι: «είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με όλες τις χώρες, πλην της 'ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου».

«Τα μνημόνια συμφωνίας που υπογράψαμε με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία είναι αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα, είναι σύμφωνα με το δίκαιο και νόμιμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Προστίθεται ότι «αυτά τα μνημόνια συμφωνίας έχουν χαρακτήρα απάντησης στις πλευρές που προσπαθούν να αγνοήσουν την χώρα μας και τους Τουρκοκυπρίους στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, το ανακοινωθέν της 8ης Ιανουαρίου αποκάλυψε για μία ακόμα φορά πόσο δίκαια και ορθά είναι τα βήματα που πραγματοποίησε η χώρα μας στην ανατολική Μεσόγειο».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι «η Τουρκία, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα λόγου στα σχετικά σχέδια της περιοχής. Με αυτή την αφορμή θα θέλαμε για μια ακόμη φορά να δηλώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με όλες τις χώρες, πλην της 'ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου', προκειμένου να μετατραπεί η ανατολική Μεσόγειος σε πεδίο συνεργασίας και όχι συγκρούσεων», αναφέρει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Να μην ακυρώσει το Ισραήλ τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Ο Ερντογάν τόνισε ότι χωρίς την υποστήριξη των χωρών της περιοχής, οι ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή δεν θα πετύχουν, ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Εντατικές προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Στην Άγκυρα, δημοτικοί υπάλληλοι φυτεύουν λουλούδια και καλύπτουν φτωχικές περιοχές με πινακίδες ώστε η πόλη να δείχνει όμορφη ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, προκαλώντας αντιδράσεις από κατοίκους και αντιπολίτευση.
Ερντογάν Μελόνι χειραψία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι και Ερντογάν συνομίλησαν πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Η Μελόνι και ο Ερντογάν συζήτησαν τηλεφωνικά πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στη διατλαντική σχέση, τη σημασία της νότιας πτέρυγας και τη συνεργασία για μεταναστευτικά ζητήματα.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Ο Σάαρ κατηγορεί τον Φιντάν για «υποκίνηση σε γενοκτονία»

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γκίντεον Σάαρ κατηγορεί τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν για δηλώσεις που, όπως λέει, απανθρωποποιούν τους Εβραίους και υποκινούν σε γενοκτονία, με αφορμή πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN Türk.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Στη φυλακή ο κωμικός Ντενίζ Γκοκτάς για προσβολή του Ερντογάν

Ο Τούρκος κωμικός Ντενίζ Γκοκτάς προφυλακίστηκε μετά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο, κατηγορούμενος για προσβολή του προέδρου Ερντογάν και των θρησκευτικών αξιών, μετά από 185 καταγγελίες για τις παραστάσεις του.