Η ελβετική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παρέμβει για να σώσει την Credit Suisse Group AG, καθώς η προβληματική τράπεζα δεν θα είχε επιβιώσει άλλη μια ημέρα διαπραγμάτευσης, εν μέσω μιας κρίσης εμπιστοσύνης των επενδυτών, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Κάριν Κέλερ-Σάτερ, όπως αναφέρει το δίκτυο Bloomberg.
«Η CS δεν θα είχε επιβιώσει τη Δευτέρα», δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα NZZ της Ζυρίχης. «Χωρίς λύση, οι συναλλαγές πληρωμών με την CS στην Ελβετία θα είχαν διαταραχθεί σημαντικά, ενδεχομένως και να είχαν καταρρεύσει». Ο αντίκτυπος μιας άτακτης χρεοκοπίας μπορεί να ήταν έως και διπλάσιος της ελβετικής οικονομικής παραγωγής, δήλωσε, επικαλούμενη εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων.
Γενικότερα, «θα έπρεπε να περιμένουμε μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», καθώς «η κατάρρευση της CS θα είχε στείλει και άλλες τράπεζες στην άβυσσο». Η εξαγορά της τράπεζας με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης από την UBS Group AG το περασμένο Σαββατοκύριακο επικρίθηκε ευρέως για το γεγονός ότι καταστρατηγούσε τα δικαιώματα των επενδυτών, καθώς και ότι φόρτωνε στους Ελβετούς φορολογούμενους ένα τεράστιο βάρος σε περίπτωση νέας κρίσης. Αλλά η Κέλερ-Σάτερ δήλωσε ότι οι εναλλακτικές λύσεις ήταν χειρότερες.
«Όλες οι άλλες επιλογές ήταν πιο επικίνδυνες για το κράτος», δήλωσε στη NZZ. Μια προσωρινή κρατικοποίηση της μπορεί να είχε διαρκέσει πολύ περισσότερο από ό,τι ήθελε η κυβέρνηση, καθώς «η εμπειρία δείχνει επίσης ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες μέχρι το κράτος να αποσυρθεί από την ιδιοκτησία μιας τράπεζας».
Η υπουργός Οικονομικών απέρριψε επίσης την ιδέα ότι οι ΗΠΑ πίεσαν την Ελβετία να σώσει την Credit Suisse. «Δεν ήταν σαν να μου είπε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, στο τηλέφωνο: Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η UBS αγοράζει την CS», δήλωσε.