ΓΔ: 2603.7 0.19% Τζίρος: 257.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο

Ο Ντόναλντ Τραμπ καλείται να καταθέσει στο δικαστήριο στη Νέα Υόρκη

Πρόκειται για 130.000 δολάρια που δόθηκαν λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016 στην ηθοποιό Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες για ιδιωτικές στιγμές με τον μεγιστάνα.

Νεοϋορκέζοι εισαγγελείς κάλεσαν τον ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να πάει να καταθέσει ενώπιον σώματος ενόρκων, στο πλαίσιο έρευνας για το ποσό που φέρεται να είχε καταβληθεί σε πορνοστάρ για να εξασφαλιστεί η σιωπή της, διαδικασία που ενδέχεται να οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του, ανέφεραν χθες Πέμπτη αμερικανικά ΜΜΕ.

Στις ψηφιακές εκδόσεις τους, οι εφημερίδες New York Times και Washington Post ανέφεραν πως ο κ. Τραμπ κλήθηκε να δώσει κατάθεση την επόμενη εβδομάδα για το ποσό των 130.000 δολαρίων που δόθηκε λίγο καιρό προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές του 2016 στην ηθοποιό που είναι γνωστή με το ψευδώνυμο Στόρμι Ντάνιελς, η οποία δήλωνε πως είχε συνευρεθεί με τον μεγιστάνα των ακινήτων και πρώην πρόεδρο.

Οι δυο εφημερίδες, επικαλούμενες ενημερωμένες πηγές, διευκρίνισαν πως υπεύθυνος για τη διαδικασία είναι ο περιφερειακός εισαγγελέας του Μανχάταν, ο Άλβιν Μπραγκ, Δημοκρατικός ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τους Τάιμς, οι κλήσεις για κατάθεση σημαίνουν «σχεδόν πάντα» πως πλησιάζει η «απαγγελία κατηγοριών».

Στην περίπτωση που το σενάριο αυτό επαληθευτεί, ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινική δίωξη.

Ο κ. Τραμπ, ο οποίος έχει ανακοινώσει ήδη πως θα θέσει υποψηφιότητα στην προσεχή κούρσα για τον Λευκό Οίκο, το 2024, βρίσκεται στο στόχαστρο διαφόρων ερευνών, σε ομοσπονδιακό και σε πολιτειακό επίπεδο, για υποθέσεις που εκτυλίχθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια της και μετά την προεδρία του. Ωστόσο, δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κάποια από αυτές σε αυτό το στάδιο.

Η απαγγελία κατηγοριών ποινικής φύσης θα είχε συνέπειες για την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές.

Δυο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016, ο προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μάικλ Κόεν, είχε δώσει 130.000 δολάρια στη Στόρμι Ντάνιελς, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Στέφανι Κλίφορντ, προκειμένου, όπως εκτιμάται, να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες για ιδιωτικές στιγμές με τον μεγιστάνα μερικά χρόνια νωρίτερα. Ο κ. Κόεν έχει πει πως αποζημιώθηκε αργότερα.

Αν η καταβολή του ποσού στον κ. Κόεν δεν έγινε με τυπικά ορθό τρόπο, μπορεί να ασκηθεί δίωξη στον κ. Τραμπ για πλημμέλημα στη Νέα Υόρκη, κακούργημα αν σκοπός ήταν να συγκαλυφθεί δεύτερο πλημμέλημα, σημείωσαν οι Τάιμς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ανακοινώνει νέο κέντρο δοκιμών προηγμένων όπλων στη Μοντάνα

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού κέντρου δοκιμών προηγμένων οπλικών συστημάτων στη Μοντάνα, όπου θα δοκιμάζονται τεχνολογίες όπως αυτόνομα όπλα, διαστημικά και υπερηχητικά συστήματα, σε εκδήλωση στην Κάλισπελ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Όσοι διαρρέουν στρατιωτικά μυστικά στις ΗΠΑ να πυροβολούνται

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αριζόνα, δήλωσε ότι όσοι διαρρέουν πληροφορίες για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αξίζουν να πυροβολούνται, εκφράζοντας την οργή του για διαρροές σχετικά με στρατιωτικά χτυπήματα στο Ιράν.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Εμπιστεύομαι τις ΗΠΑ, αν και νιώθω προδομένος

Ο Ζελένσκι από το Λονδίνο τόνισε πως συνεχίζει να στηρίζεται στη συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά το αίσθημα προδοσίας από δηλώσεις Τραμπ. Κάλεσε τον Μασκ να αποκαταστήσει το Starlink για το ουκρανικό μέτωπο.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

BBC: Ο Τραμπ κατηγορείται για καθυστέρηση σε συκοφαντική αγωγή

Το BBC κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για διαρκείς καθυστερήσεις στη διαδικασία αγωγής δυσφήμισης, με αίτημα αποζημίωσης 10 δισ. δολαρίων. Η δίκη ορίζεται για Φεβρουάριο, ενώ η κατάθεσή του μετατίθεται συνεχώς.
Το Κρεμλίνο Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο: Ασαφής ακόμη η έκταση της ενεργειακής εκεχειρίας με Ουκρανία

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως οι όροι της ενεργειακής εκεχειρίας Ρωσίας-Ουκρανίας που πρότεινε ο Τραμπ δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί και οι σχετικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ.