ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ αποτίουν φόρο τιμής στις γυναίκες και τα κορίτσια του Ιράν

Η απότιση φόρου τιμής από τις ΗΠΑ καταγράφεται εν μέσω σειράς υποθέσεων δηλητηρίασης μαθητριών, που έχει προκαλέσει έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στο Ιράν.

Η αμερικανική διπλωματία θα αποτίσει φόρο τιμής στις γυναίκες και στα κορίτσια του Ιράν, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του κινήματος αμφισβήτησης στην Ισλαμική Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής αύριο Τετάρτη στον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η τιμή αυτή, στο όνομα της πρώην επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάντλιν Όλμπραϊτ, που πέθανε πέρυσι, θα αποδοθεί στον Λευκό Οίκο από την πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν και τον νυν αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

«Τις ημέρες που ακολούθησαν τον θάνατο της (Μαχσά) Αμινί, οι γυναίκες και τα κορίτσια του Ιράν βγήκαν στον δρόμο, ορισμένες έβγαλαν κι έκαψαν τις μαντίλες τους κι έκοψαν τα μαλλιά τους», αναφέρει δελτίο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Το θάρρος κι η ανυπακοή τους ενέπνευσαν κύματα άλλων, συμπεριλαμβανομένων ανδρών και αγοριών, να ενωθούν μαζί τους μαζικά», προστίθεται στο κείμενο, που τονίζει ότι παρά την καταστολή που εξαπέλυσαν οι ιρανικές αρχές, «οι γυναίκες και τα κορίτσια επέμειναν».

Το κίνημα αμφισβήτησης, που έγινε στόχος αιματηρής καταστολής με εκατοντάδες νεκρούς, εκδηλώθηκε στο Ιράν μετά τον θάνατο τη 16η Σεπτεμβρίου 2022 της Μαχσά Αμινί, 22χρονης που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών εξαιτίας υποτιθέμενης παραβίασης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι διαδηλώσεις για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών προοδευτικά μεταμορφώθηκαν σε ευρύτερο κίνημα, εναντίον του κληρικαλιστικού καθεστώτος, το οποίο εξαπλώθηκε στους δρόμους, στα πανεπιστήμια, ακόμα και στα σχολεία, παρά την εντατικοποίηση της καταστολής.

Η απότιση φόρου τιμής από τις ΗΠΑ καταγράφεται εν μέσω σειράς υποθέσεων δηλητηρίασης μαθητριών, που έχει προκαλέσει έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στο Ιράν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδίδει τιμές σε γυναίκες κάθε χρόνο, επ’ ευκαιρία της διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας (8η Μαρτίου).

Πέρα από τις γυναίκες του Ιράν, θα τιμηθούν αύριο δέκα προσωπικότητες για το έργο τους και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, ανάμεσά τους η Μάιζα Μοχάμεντ, δημοσιογράφος στην Αιθιοπία, ιδρύτρια του σταθμού Roha TV, καθώς και η πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Ντανιέλ Νταρλάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο πόλεμος στο Ιράν άξιζε παρά τις εκλογικές απώλειες

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο πόλεμος στο Ιράν άξιζε, αν και παραδέχτηκε πως συνέβαλε στις απώλειες των Ρεπουμπλικανών λόγω της ανόδου στις τιμές βενζίνης και των εκλογικών νικών των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.
Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο ηγέτης των Δημοκρατικών ζητά τέλος στον πόλεμο στο Ιράν

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ζήτησε να σταματήσει ο πόλεμος στο Ιράν, τονίζοντας πως ο αμερικανικός λαός αγνοεί τους λόγους της σύγκρουσης και ότι ο Τραμπ δεν έδωσε ποτέ σαφή εξήγηση.
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Προειδοποίηση για επέκταση σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή

Ο αγιατολάχ Μοζτάμπα Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι νέα αμερικανικά πλήγματα κατά του Ιράν θα διευρύνουν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Δήλωσε πως η εχθρότητα ΗΠΑ-Ιράν δεν επηρεάζεται από εκλογικές ή κομματικές αλλαγές.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν υπάρχει σχέδιο για νέους βομβαρδισμούς στο Ιράν

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε στους Financial Times πως οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν άμεσα νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά του Ιράν και εξέφρασε ικανοποίηση για τις τρέχουσες εξελίξεις στη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση Αιγύπτου για αυτοσυγκράτηση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Μπαντρ Αμπντελάτι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αραγτσί, τονίζοντας την ανάγκη αυτοσυγκράτησης και πολιτικής λύσης στην κρίση της Μέσης Ανατολής, αναφέρει το ΥΠΕΞ Καΐρου.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Αμερικανικές επιθέσεις σε αντιαεροπορικές θέσεις στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε αεροπορικές επιδρομές κατά αντιαεροπορικού συστήματος στο Ιράν, δηλώνοντας πως αφού ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, χτυπήθηκε το προηγούμενο βράδυ. Οι επιθέσεις στόχευσαν το νησί Κεσμ.