ΓΔ: 2276.28 2.16% Τζίρος: 406.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
blinken-mplinken
Φώτο: Shutterstock

Την τιμωρία της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία ζητούν τέσσερις χώρες

Η ομάδα Quad που αποτελείται από ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία και Ινδία σε ανακοίνωση τους επισημαίνουν παράλληλα ότι είναι απαράδεκτη η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα.

Η Ρωσία δεν μπορεί να εξαπολύει πόλεμο χωρίς να τιμωρείται, εκτίμησαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και οι ομόλογοί του από την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία σε ανακοίνωσή τους έπειτα από συνάντηση που είχαν στο Νέο Δελχί. Η λεγόμενη ομάδα Quad επεσήμανε επίσης ότι η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία είναι «απαράδεκτη».

«Αν επιτρέψουμε στη Ρωσία να κάνει ό,τι κάνει στην Ουκρανία χωρίς να τιμωρείται, τότε αυτό στέλνει ένα μήνυμα προς τους επίδοξους επιτιθέμενους παντού ότι ίσως να μπορέσουν και αυτοί να γλιτώσουν», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε με τους ομολόγους τους της ομάδας Quad στο περιθώριο συνόδου της G20, που διεξήχθη στο Νέο Δελχί και στη διάρκεια της οποίας υπουργοί διαφώνησαν για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Στη G20 οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κάλεσαν τις χώρες μέλη της Ομάδας των 20 να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στη Ρωσία ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος, ωστόσο δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν μετά τη σύνοδο λόγω των αντιρρήσεων της Ρωσίας και της Κίνας.

Στο στόχαστρο της κριτικής και η Κίνα

Στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί της ομάδας Quad επέκριναν εμμέσως και την Κίνα, καταγγέλλοντας τις ενέργειες που οξύνουν την ένταση στη Νότια Σινική θάλασσα και τη «στρατιωτικοποίηση» αμφισβητούμενων εδαφών στην περιοχή. Η Κίνα έχει χαρακτηρίσει την Quad κατασκεύασμα του Ψυχρού Πολέμου και κλίκα «που στοχοθετεί άλλες χώρες».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μολονότι δεν έχει καμία «ένδειξη» πως η Κίνα «έχει πάρει απόφαση» να προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα για να τα χρησιμοποιήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία, θεωρεί πως το ενδεχόμενο αυτό «παραμένει στο τραπέζι», δήλωσε χθες Πέμπτη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Κίνας και θα αμαύρωνε τη διεθνή φήμη της», στην οποία δίνει μεγάλη σημασία, είπε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας για στρατηγικά θέματα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο. «Έχουμε εκφράσει στην Κίνα την ανησυχία μας», θύμισε.

Οι ΗΠΑ έχουν αποδυθεί σε ευρείας κλίμακας διπλωματική επίθεση, προειδοποιώντας την Κίνα εναντίον της χορήγησης οποιασδήποτε θανατηφόρας στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία, εξέλιξη που ειδικοί τονίζουν ότι θα άλλαζε τα δεδομένα σε αυτή την ένοπλη σύρραξη, που έχει μπει στον δεύτερο χρόνο της και δεν υπάρχει το τρέχον διάστημα η παραμικρή ένδειξη πως οδεύει στο τέλος. Το Πεκίνο διέψευσε έντονα τις αμερικανικές κατηγορίες, που διατυπώθηκαν ιδίως από τον επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, αξίωσε χθες το Πεκίνο να μην προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία, που χαρακτήρισε «επιτιθέμενη» πλευρά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η Γαλλία επίσης κάλεσε το Πεκίνο να επιδείξει «σύνεση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Στουμπ: Ο Τραμπ πιέζει τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει έντονα τη Ρωσία σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχίσει να το κάνει, στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός.
Ρώσος διαπραγματευτής σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Τριμερής Ουκρανίας-Ρωσίας-ΗΠΑ την Παρασκευή στα ΗΑΕ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι Ουκρανία, Ρωσία και ΗΠΑ θα συναντηθούν για πρώτη φορά σε τριμερή διάσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Παρασκευή και το Σάββατο, μετά την ομιλία του στο Νταβός.
Κιρίλ Ντμίτριεφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Εποικοδομητικές συνομιλίες Ντμίτριεφ με ΗΠΑ για Ουκρανία στο Νταβός

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, απεσταλμένος του Πούτιν, δήλωσε ότι είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με Αμερικανούς στο Νταβός για την ειρήνη στην Ουκρανία, τονίζοντας πως αυξάνεται η στήριξη στη ρωσική θέση. Η συνάντηση κράτησε δύο ώρες.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τη Ρωσία

Ουκρανοί διαπραγματευτές βρίσκονται στις ΗΠΑ για συνομιλίες με εκπροσώπους του Τραμπ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, ενώ δύσκολα ζητήματα όπως τα κατεχόμενα εδάφη και η ασφάλεια της Ουκρανίας παραμένουν ανοιχτά.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ο Τραμπ σωστά κατηγορεί τον Ζελένσκι για καθυστέρηση ειρήνης

Το Κρεμλίνο υιοθετεί τη θέση του Τραμπ ότι ο Ζελένσκι, και όχι η Ρωσία, καθυστερεί την ειρηνευτική συμφωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε αντίθεση με απόψεις Ευρωπαίων που κατηγορούν τη Μόσχα για έλλειψη διάθεσης για ειρήνη.