ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σύστημα HIMARS και πύραυλοι
Το αντιαεροπορικό σύστημα HIMARS με πυραύλους σε στρατιωτική βάση.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στέλνουν στην Ουκρανία οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στο Κίεβο θα σταλούν πυρομαχικά για τα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS. Οβίδες που θα ενισχύσουν το ουκρανικό πυροβολικό θα στείλει η ΕΕ.

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν εντός της ημέρας νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει πρωτίστως πυρομαχικά, έκανε γνωστό ο Λευκός Οίκος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Αύριο, οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν μονομερώς νέα βοήθεια στην Ουκρανία», είπε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας για στρατηγικά θέματα. «Θα συμπεριλαμβάνει πάνω απ’ όλα πυρομαχικά για συστήματα που έχουν ήδη οι Ουκρανοί», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, αναφερόμενος ιδίως στα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS.

Ο κ. Κέρμπι απέφυγε πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η ανακοίνωση θα συμπέσει με την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Η Δύση υποσχέθηκε στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών για να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να απωθήσουν τη νέα επίθεση των στρατευμάτων της Ρωσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε έτσι προ ημερών πως αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να προμηθεύσει κατεπειγόντως με οβίδες 155 χιλιοστών το ουκρανικό πυροβολικό.

Παράλληλα, το Πεντάγωνο διέψευσε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να παρέχουν στην Ουκρανία πληροφορίες για στόχους εντός της Ρωσίας, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας Πατ Ράιντερ να δηλώνει ότι «δεν έχω καμία πληροφορία για το αν οι Ουκρανοί διεξάγουν ή όχι τέτοιους είδους επιχειρήσεις (σ.σ. εντός του ρωσικού εδάφους), σας παραπέμπω σε αυτούς» και πρόσθεσε ότι «μπορώ με απόλυτη βεβαιότητα να πω ότι η ιδέα πως οι ΗΠΑ παρέχουν πληροφορίες στους Ουκρανούς για να στοχοθετούν τοποθεσίες εντός της Ρωσίας είναι ανοησίες. Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, ούτε επιδιώκουμε πόλεμο με τη Ρωσία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ο πόλεμος στο Ιράν αποσπά τις ΗΠΑ από την Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ανησυχία πως η εστίαση των ΗΠΑ στο Ιράν αποδυναμώνει την υποστήριξη και την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, ιδιαίτερα σε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βανς στηλιτεύει τα σχόλια Ζελένσκι για τον Ορμπαν ως σκανδαλώδη

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς επέκρινε δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου για τον Βίκτορ Όρμπαν, κατηγορώντας το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί τις ενεργειακές ροές για να επηρεάσει τις εκλογές της Ουγγαρίας υπέρ ή κατά του πρωθυπουργού.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Κίεβο έτοιμο για εκεχειρία με Ρωσία, χαιρετίζει ΗΠΑ-Ιράν

Ο Ζελένσκι χαιρέτισε την κατάπαυση του πυρός ΗΠΑ-Ιράν, τονίζοντας ότι η Ουκρανία θα πράξει το ίδιο αν η Ρωσία σταματήσει τα πλήγματα. Υποστήριξε πως η εκεχειρία δίνει χώρο για διπλωματικές λύσεις και στη Μέση Ανατολή.
Τζέιμι Ντίμον πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

«Καμπανάκι» από Τ. Ντάιμον για πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον προειδοποιεί ότι ο πόλεμος στο Ιράν μπορεί να τροφοδοτήσει νέο πληθωρισμό, να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά και να εντείνει την αβεβαιότητα στην οικονομία.