ΓΔ: 2485.67 0.39% Τζίρος: 93.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:50:31
Φώτο: Shutterstock

Διατηρεί τον έλεγχο της Μπαχμούτ η Ουκρανία παρά τις ρωσικές επιθέσεις

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εξαπολύσουν νέες επιχειρήσεις στη Ζαπορίζια και στο νότιο μέτωπο, στη Χερσώνα, ενώ πάνω από 40 κοινότητες έχουν βομβαρδιστεί.

Οι ουκρανικές δυνάμεις υπερασπίζονται τις θέσεις τους σήμερα στην Μπαχμούτ, την κατεστραμμένη πλέον πόλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας που υφίσταται αλλεπάλληλες επιθέσεις από ρωσικές δυνάμεις καθώς η Μόσχα θέλει να καταγράψει την πρώτη μείζονα νίκη στη σύρραξη έπειτα από μισό και πλέον χρόνο.

Από την οπτική γωνία της Ρωσίας, η κατάληψη της Μπαχμούτ θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι δυνάμεις της να ελέγξουν πλήρως τη στρατηγικής σημασίας βιομηχανική περιοχή Ντονμπάς, που γειτονεύει με τη Ρωσία. Αυτός ήταν εξαρχής ένας από τους βασικούς στόχους της ρωσικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια πριν από έναν χρόνο και κάτι, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Στην καθημερινή πρωινή ενημέρωση για την κατάσταση στα μέτωπα, το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε σήμερα πως ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν προς την κατεύθυνση της Μπαχμούτ και «κάνει εφόδους στην πόλη». Το επιτελείο πρόσθεσε ότι απωθήθηκαν επιθέσεις στην Μπαχμούτ και σε άλλες κοινότητες στην περιφέρεια Ντονιέτσκ.

Χθες βράδυ, στο καθημερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως οι δυνάμεις του «διατηρούν υπό έλεγχο κάθε τομέα του μετώπου». Το Κίεβο λέει πως η Μπαχμούτ έχει περιορισμένη αξία από στρατηγική σκοπιά, μολαταύτα προβάλλει σθεναρή αντίσταση. Ωστόσο δεν είναι πεισμένοι όλοι στην Ουκρανία πως οι δυνάμεις της χώρας θα κρατήσουν την πόλη.

«Πιστεύω πως αργά ή γρήγορα πιθανόν να χρειαστεί να εγκαταλείψουμε την Μπαχμούτ. Δεν έχει λογική το να την κρατήσουμε με κάθε κόστος», είπε ο Σερχίι Ραχμάνιν σε ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό χθες βράδυ.

«Όμως για την ώρα, πρέπει να υπερασπιστούμε την Μπαχμούτ, με διάφορους σκοπούς, πρώτα απ’ όλα για να καταφέρουμε στη Ρωσία όσο περισσότερες απώλειες είναι δυνατόν, και δεύτερο για να κάνουμε τη Ρωσία να αναλώσει πυρομαχικά και πόρους της», συνέχισε ο κ. Ραχμάνιν, επιμένοντας πως δεν πρέπει να επιτραπεί να καταρρεύσει καμία γραμμή άμυνας.

Η μάχη για την Μπαχμούτ άρχισε πριν από επτά μήνες. Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες οι Ρώσοι προέλασαν σε τρεις πλευρές της και στις ουκρανικές δυνάμεις έχει απομείνει μόνο μια έξοδος, προς δυσμάς.

Ο Όλεχ Ζντάνοφ, Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής, προειδοποίησε σε βίντεο που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα YouTube πως η κατάσταση είναι «κρίσιμη» και ότι «υπάρχει κίνδυνος η δύναμή μας στην Μπαχμούτ να περικυκλωθεί». Στη σχεδόν τελείως κατεστραμμένη πόλη, που προτού ξεσπάσει η σύρραξη είχε 70.000 κατοίκους, βρίσκονται —ακόμα— λίγες χιλιάδες άμαχοι.

«Ο εχθρός προσπαθεί να αποκόψει τις οδούς που χρησιμοποιούμε για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεών μας στην Μπαχμούτ και να σταματήσει κάθε κίνηση σε αυτούς», είπε. «Οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούν να καταλάβουν την Μπαχμούτ δίνοντας οδομαχίες ή επιτιθέμενοι κατά μέτωπο. Ο μόνος τρόπος που μπορούν να την κυριεύσουν είναι περικυκλώνοντας τη».

«Ασκούν κολοσσιαία πίεση, εξαπολύουν το ένα κύμα επιθέσεων μετά το άλλο. Φέρνουν ενισχύσεις φορτηγά και παίρνουν τους τραυματίες με τα ίδια φορτηγά. Η διαδικασία αυτή είναι ασταμάτητη, σαν ταινία μεταφοράς σε εργοστάσιο, χωρίς σταματημό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Η αποχώρηση Στάρμερ δεν αλλάζει τη στάση του Λονδίνου

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η παραίτηση του Κιρ Στάρμερ δεν θα αλλάξει τη «εχθρική στάση» του Λονδίνου προς τη Ρωσία, καθώς, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Στάρμερ δεν διαφοροποιήθηκε στη βρετανορωσική πολιτική.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά χτυπήματα σε δορυφορικό κέντρο Dubna στη Μόσχα

Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν το κέντρο δορυφορικών επικοινωνιών Dubna στη Μόσχα και εργοστάσιο ηλεκτρονικού εξοπλισμού πυραύλων στο Βορονέζ, προκαλώντας πυκνό καπνό και αξιολόγηση των ζημιών, σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το Κίεβο θα ορίσει τον εκπρόσωπο της Ευρώπης σε συνομιλίες με Ρωσία

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία θα επιλέξει ποιος θα εκπροσωπήσει την Ευρώπη σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες αναβίωσης της διπλωματίας και τον ρόλο της Ευρώπης ως προς τον διάλογο για τον τερματισμό του πολέμου.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Καταρρίφθηκαν 60 drones στη Μόσχα - Πέντε νεκροί στην Ουκρανία

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε περίπου 60 ουκρανικά drones κοντά στη Μόσχα, προκαλώντας αναστολή λειτουργίας αεροδρομίων. Ρωσικά drones χτύπησαν πλοία στην Ουκρανία, με έναν νεκρό Αιγύπτιο και απώλειες αμάχων.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιθέσεις σε Οδησσό και Ζαπορίζια: Δύο νεκροί στην Ουκρανία

Δύο νεκροί και έξι τραυματίες σε Οδησσό και Ζαπορίζια από ρωσικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τις αρχές. Ανάμεσα στους τραυματίες στη Ζαπορίζια, ένα 11χρονο αγόρι. Πυραυλικό πλήγμα Ισκαντέρ στην Οδησσό.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε νεκροί σε Κριμαία και Κρασνοντάρ από ουκρανικά drones, λέει η Ρωσία

Τέσσερις νεκροί και 28 τραυματίες είναι ο απολογισμός ουκρανικής επίθεσης με drones στην Κριμαία, ενώ άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε επίθεση σε πλοίο στην Κρασνοντάρ. Η υπηρεσία οχηματαγωγών στο Στενό του Κερτς ανεστάλη προσωρινά.