ΓΔ: 2485.49 0.38% Τζίρος: 93.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:49:01
Leopard-Rheinmettall
Φωτο: Shutterstock

Έφτασαν σήμερα στην Ουκρανία τα πρώτα τάνκς τύπου Leopard - 2

Σύμφωνα με τον πολωνό υπουργό Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ, η συνεργασία της Πολωνίας με τη Γερμανία διαδραμάτισε καίριο ρόλο στον εφοδιασμό του ουκρανικού στρατού με τέτοια οχήματα.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ πόζαρε μπροστά σε τέσσερα βαριά άρματα μάχης Leopard 2 γερμανικής κατασκευής που προμήθευσε η Πολωνία στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, αναρτώντας σειρά φωτογραφιών από την τελετή της παράδοσής τους χθες Παρασκευή, την ημέρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια.

Ο κ. Σμίχαλ πόζαρε με τον πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι στο πλευρό του σε πολλές από τις φωτογραφίες, που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram. «Πριν από έναν χρόνο, άρματα μάχης μπήκαν στην Ουκρανία για να στερήσουν από τους Ουκρανούς την ελευθερία τους», ανέφερε. «Σήμερα, άρματα μάχης μπαίνουν στην Ουκρανία, αλλά αυτή τη φορά για να προστατεύσουν την ελευθερία».

Η Βαρσοβία θα παραδώσει στο Κίεβο 14 άρματα μάχης Leopard 2. Ο κ. Μοραβιέτσκι από την πλευρά του δήλωσε πως θα παραδοθούν επίσης 60 άρματα μάχης PT-91 Twardy. Πρόκειται για μοντέλο βασισμένο στο σοβιετικού σχεδιασμού T-72, προσαρμοσμένο και εκσυγχρονισμένο βάσει προδιαγραφών των πολωνικών ένοπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον πολωνό υπουργό Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ, η συνεργασία της Πολωνίας με τη Γερμανία διαδραμάτισε καίριο ρόλο στον εφοδιασμό του ουκρανικού στρατού με Λέοπαρντ. Οι δύο χώρες θα παραδώσουν αντίστοιχα 14 και 18 τέτοια βαριά άρματα μάχης, για να σχηματιστεί ουκρανικό τάγμα τεθωρακισμένων.

Η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε πως θα προμήθευε με τα Λέοπαρντ την Ουκρανία και άσκησε τεράστια πίεση στη Γερμανία να πράξει το ίδιο. Την αναγγελία έκανε την 11η Ιανουαρίου ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα στο Λβιβ και το αίτημα επανεξαγωγής τους υποβλήθηκε πολύ σύντομα από τη Βαρσοβία στο Βερολίνο. Εντέλει, η κυβέρνηση του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς αποφάσισε να στείλει και αυτή άρματα, αφού η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να στείλει —αλλά αργότερα— βαριά άρματα μάχης M1 Abrams.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι επέστρεψε στη Βαρσοβία το Τάγμα του Λευκού Αετού

Ο Ζελένσκι επέστρεψε στην Πολωνία το Τάγμα του Λευκού Αετού μετά την απόφαση να του αφαιρεθεί, λόγω κρίσης στις σχέσεις για ιστορικά ζητήματα. Η Πολωνία διαφώνησε με την τιμή σε μονάδα που φέρει όνομα αμφιλεγόμενης οργάνωσης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιστρέφουν πολωνικές τιμές μετά την αφαίρεση της διάκρισης από τον Ζελένσκι

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιστρέφουν πολωνικά τιμητικά παράσημα διαμαρτυρόμενοι για την αφαίρεση της ανώτατης διάκρισης από τον Ζελένσκι, λόγω ιστορικών διαφορών για την UPA και τη μετονομασία ουκρανικής στρατιωτικής μονάδας.
Κάρολ Ναβρότσκι ομιλητής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βαρσοβία αφαιρεί ανώτατη διάκριση από τον πρόεδρο της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Πολωνίας αφαίρεσε από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την ανώτατη τιμητική διάκριση, λόγω ονοματοδοσίας ουκρανικής μονάδας ως «Ήρωες του UPA», προκαλώντας αντιδράσεις και διπλωματική ένταση με την Ουκρανία.
Κάρολ Ναβρότσκι ομιλητής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Πολωνία ανακαλεί την ύψιστη τιμή από τον Ουκρανό πρόεδρο

Ο πρόεδρος της Πολωνίας αφαίρεσε το Τάγμα του Λευκού Αετού από τον Β. Ζελένσκι, μετά από οργή για μετονομασία ουκρανικής μονάδας σε UPA, οργάνωση που σχετίζεται με σφαγές Πολωνών. Η κίνηση αναμένεται να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Καμία συμφωνία για την Ουκρανία, χωρίς συμμετοχή της Πολωνίας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως η Πολωνία πρέπει να μετέχει σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι συμφωνίες χωρίς την Πολωνία δεν θα είναι δεσμευτικές για τη χώρα.