ΓΔ: 2582.1 -0.83% Τζίρος: 343.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
Επιβατικό αεροσκάφος πτήσης

Ανοίγει ο εναέριος χώρος του Ομάν, για τις αεροπορικές εταιρείες του Ισραήλ

O εναέριος χώρος του σουλτανάτου θα είναι ανοικτός για όλα τα πολιτικά αεροσκάφη, μια κίνηση που θα επιτρέψει στις ισραηλινές αεροπορικές εταιρίες να χρησιμοποιούν τον αεροδιάδρομο Σ. Αραβίας - Ομάν.

Η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ομάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο εναέριος χώρος του σουλτανάτου θα είναι ανοικτός για όλα τα πολιτικά αεροσκάφη, μια κίνηση που θα επιτρέψει στις ισραηλινές αεροπορικές εταιρίες να χρησιμοποιούν τον αεροδιάδρομο Σαουδικής Αραβίας - Ομάν για να μειώσουν τη διάρκεια των πτήσεων προς την Ασία.

Η Σαουδική Αραβία, που όπως το Ομάν δεν έχει επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ, είχε ανακοινώσει το περασμένο καλοκαίρι ότι θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της σε όλους τους αερομεταφορείς, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν πει ότι ο διάδρομος δεν μπορεί να εφαρμοστεί έως ότου δώσει τη συναίνεσή το Μουσκάτ.

«Εφαρμόζοντας τους διεθνείς και εσωτερικούς κανόνες κατά των διακρίσεων σε ό,τι αφορά τα πολιτικά αεροσκάφη, η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαιώνει ότι ο εναέριος χώρος του σουλτανάτου είναι ανοικτός σε όλους τους αερομεταφορείς που πληρούν τα κριτήρια για υπερπτήσεις», ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της στο Twitter.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε σήμερα τον σουλτάνο Χαϊθάμ μπιν Ταρίκ αλ-Σαΐντ για το άνοιγμα του εναέριου χώρου του Ομάν. «Είναι μια ιστορική και σημαντική απόφαση για την ισραηλινή οικονομία και τον Ισραηλινό ταξιδιώτη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν.

Το άνοιγμα του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας για πτήσεις προς και από το Ισραήλ βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην περιοχή το περασμένο καλοκαίρι, καθώς οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προσπαθούσαν να επενδύσουν σε συμφωνίες ομαλοποίησης σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και δύο κρατών του Κόλπου.

Η Σαουδική Αραβία, που έδωσε σιωπηλά την έγκρισή της στις συμφωνίες που έγιναν με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και υπογράφηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν το 2020, επέτρεψε σε αεροπορικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων και ισραηλινών αερομεταφορέων, να πετούν πάνω από το έδαφός της πραγματοποιώντας πτήσεις προς και από τις δύο χώρες. Ο διάδρομος Σαουδικής Αραβίας-Ομάν θα επεκτείνει τέτοιου είδους υπερπτήσεις και σε άλλους προορισμούς.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο διάδρομος θα μειώσει τον χρόνο πτήσεων προς την Ασία κατά περισσότερο από δύο ώρες για κάποιους προορισμούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιβατικό αεροσκάφος απογείωση
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ επαναπατρίζει πολίτες από Ντουμπάι με πτήσεις της El Al

Η El Al θα ναυλώσει αύριο ειδικές πτήσεις για τον επαναπατρισμό Ισραηλινών από το Ντουμπάι, μετά την αναστολή των δρομολογίων της flydubai. Προγραμματίζονται επιπλέον πτήσεις, ενώ οι τακτικές πτήσεις θα επανεκκινήσουν τον Νοέμβριο.
Επιβατικό αεροσκάφος απογείωση
ΔΙΕΘΝΗ

Η El Al επαναφέρει τις πτήσεις προς Ντουμπάι από το Ισραήλ

Η El Al σχεδιάζει να επαναφέρει τις πτήσεις της προς Ντουμπάι από τον Νοέμβριο, μετά από οκτώ μήνες παύσης λόγω πολέμου. Οι πτήσεις θα εξαρτηθούν από εγκρίσεις των αρχών Ισραήλ και ΗΑΕ και αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας.
Αεροσκάφος Wizz Air
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Wizz Air: Παράταση αναστολής πτήσεων Μέση Ανατολή ως 15 Μαρτίου

Η Wizz Air παρατείνει μέχρι 15 Μαρτίου την αναστολή πτήσεων από και προς Ισραήλ, Ντουμπάι, Αμπού Ντάμπι και Αμμάν. Οι πτήσεις προς Τζέντα και Μεδίνα επανεκκινούν 8 Μαρτίου. Προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια επιβατών και πληρώματος.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ακυρώσεις πτήσεων προς Μέση Ανατολή λόγω επίθεσης στο Ιράν

Λόγω επιθέσεων ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν, πολλές αεροπορικές εταιρείες, όπως Air France και Lufthansa, ακύρωσαν πτήσεις προς πόλεις της Μέσης Ανατολής, μετά το κλείσιμο του εναέριου χώρου σε αρκετές χώρες της περιοχής.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία σταματά τις πτήσεις προς Ιράν και Ισραήλ

Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν όλες τις πτήσεις προς Ιράν και Ισραήλ λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή. Οι πτήσεις προς χώρες του Κόλπου θα χρειάζονται περισσότερο χρόνο λόγω αλλαγής διαδρομών.