ΓΔ: 2598.68 0.64% Τζίρος: 7.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:40:37
Malcom X
Φωτο: ΑΠΕ

Αποζημίωση 100 εκατ. δολαρίων ζητά από τη CIA η κόρη του Μάλκολμ Χ

Η Ιλιάσα Σαμπάζ κατηγορεί ομοσπονδιακές και πολιτειακές υπηρεσίες ότι απέκρυψαν δολίως αποδείξεις ότι «συνωμότησαν και εκτέλεσαν το σχέδιο δολοφονίας του Μάλκολμ Χ».

Μία από τις κόρες του Μάλκολμ Χ, του ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δολοφονήθηκε πριν από 58 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να μηνύσει το FBI, τη CIA, την αστυνομία της Νέας Υόρκης και άλλες υπηρεσίες για τον θάνατό του.

Η Ιλιάσα Σαμπάζ κατηγορεί ομοσπονδιακές και πολιτειακές υπηρεσίες ότι απέκρυψαν δολίως αποδείξεις ότι «συνωμότησαν και εκτέλεσαν το σχέδιο δολοφονίας του Μάλκολμ Χ». «Επί χρόνια, η οικογένειά μας αγωνίστηκε για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τη δολοφονία του» είπε η Σαμπάζ σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον τόπο όπου πέθανε ο πατέρας της και σήμερα είναι μνημείο του Μάλκολμ Χ.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης είπε ότι δεν θα σχολιάσει μια υπόθεση που είναι σε εκκρεμότητα. Το FBI και η CIA δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε ένα αίτημα να σχολιάσουν το θέμα.

Ο Μάλκολμ Χ ήταν μια ηγετική προσωπικότητα του Έθνους του Ισλάμ, μιας αφροαμερικανικής μουσουλμανικής οργάνωσης που κήρυττε τον διαχωρισμό μαύρων και λευκών. Ήταν επί δέκα και πλέον χρόνια ο εθνικός εκπρόσωπος της οργάνωσης, όμως το 1964 διέρρηξε τις σχέσεις του μαζί της και μετρίασε ορισμένες από τις παλαιότερες απόψεις του για τον φυλετικό διαχωρισμό, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή ορισμένων μελών του Έθνους του Ισλάμ και να δεχτεί απειλές για τη ζωή του.

Ήταν 39 ετών όταν τρεις ένοπλοι τον πυροβόλησαν επί σκηνής ενώ ετοιμαζόταν να εκφωνήσει μια ομιλία στο Audubon Ballroom της Νέας Υόρκης, στις 21 Φεβρουαρίου 1965. Η Σαμπάζ, που τότε ήταν 2 ετών, ήταν παρούσα μαζί με τη μητέρα και τις αδελφές της. Λίγο αργότερα, συνεργάτες του Μάλκολμ Χ είπαν ότι πίστευαν πως διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες γνώριζαν το σχέδιο δολοφονίας του και επέτρεψαν να υλοποιηθεί.

Ο Τάλματζ Χάγιερ, που τότε ήταν μέλος του Έθνους του Ισλάμ, ομολόγησε στο δικαστήριο ότι ήταν ο ένας από τους δολοφόνους. Το 2021 ένας δικαστής της Νέας Υόρκης ανέτρεψε τις καταδίκες δύο άλλων ανδρών οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για τον φόνο και παρέμειναν για δεκαετίες στη φυλακή. Ο Χάγιερ έλεγε επί χρόνια ότι οι δύο άνδρες ήταν αθώοι και ότι οι συνεργοί του ήταν άλλα μέλη του Έθνους του Ισλάμ.

Οι δύο άνδρες αθωώθηκαν κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας του Μανχάταν που ανέφερε ότι από την έρευνά της διαπιστώθηκε πως οι εισαγγελείς και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου απέκρυψαν στοιχεία που, αν είχαν αποκαλυφθεί, θα οδηγούσαν κατά πάσα πιθανότητα στην απαλλαγή τους.

Στην κοινοποίηση των προθέσεών της –ο νόμος απαιτεί να υποβάλλεται αυτό το έγγραφο σε ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες πριν από την υποβολή της μήνυσης– η Σαμπάζ λέει ότι θα ζητήσει αποζημίωση ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας υπέρ της μη ζωντανής μετάδοσης εκτέλεσης δράστη

Ο Τραμπ ακύρωσε τη ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του Νιντάλ Χασάν για τη δολοφονία 13 στρατιωτών, απόφαση που είχε προκαλέσει αίσθηση όταν την ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Χέγκσεθ. Το Πεντάγωνο στηρίζει την επιλογή του προέδρου.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζητά θανατική ποινή για τους δράστες φόνου πυροσβεστών

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως στηρίζει τη θανατική ποινή για όποιον σκοτώνει πυροσβέστη, ζητώντας από το υπουργείο Δικαιοσύνης να το επιδιώξει ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις, σε γεύμα προς τιμήν των πυροσβεστών στον Λευκό Οίκο.
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αθώοι για συνωμοσία βασανιστηρίων δήλωσαν ο Μαδούρο και η σύζυγός του

Ο Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες δήλωσαν αθώοι στις ΗΠΑ για νέες κατηγορίες συνωμοσίας βασανισμού πολιτικών αντιπάλων. Οι κατηγορίες αφορούν κατάχρηση εξουσίας και εντολές βασανιστηρίων κατά το 2014.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εκτέλεση του δράστη στη Φορτ Χουντ δεν θα μεταδοθεί ζωντανά

Ο Τραμπ ακύρωσε τη ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του δράστη της επίθεσης στο Φορτ Χουντ, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση του υπουργού Άμυνας. Η απόφαση για δημόσια μετάδοση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.