ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντμίτρι Πεσκόφ πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση πως δεν έχει πρόθεση να διαπραγματευτεί

Ουκρανία και Δύση δεν έχουν καμία διάθεση να πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις όσο η Μόσχα επιμένει να διατηρήσει τις περιοχές που κατέλαβε στην ουκρανική επικράτεια μετά την εισβολή.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τη Δύση πως δεν έχει καμιά πρόθεση να διαπραγματευτεί έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο πολέμου στην Ουκρανία, όπως έκρινε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του χθες σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Δύση δεν έχει εξάλλου πρόθεση να εξετάσει καν το ενδεχόμενο να οργανωθεί σύνοδος κορυφής του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν. Από τη σκοπιά του Κιέβου και δυτικών κυβερνήσεων, δεν υπάρχει καμιά βάση για να γίνουν διαπραγματεύσεις, καθώς η Ρωσία εννοεί να διατηρήσει τις περιοχές που κατέλαβε στην ουκρανική επικράτεια, όπου εισέβαλε την 24η Φεβρουαρίου 2022, και να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκάσενκο, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει προτείνει επανειλημμένα να οργανώσει σύνοδο κορυφής με τον Τζο Μπάιντεν στο Μινσκ. Στην λευκορωσική πρωτεύουσα είχε υπογραφτεί η ειρηνευτική συμφωνία του 2015 με γαλλογερμανική μεσολάβηση, που παρέμεινε νεκρό γράμμα.

Αύριο Τρίτη ο κ. Πούτιν σχεδιάζει να απευθύνει διάγγελμα στους Ρώσους από τη Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος θα αναφερθεί στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και τα επακόλουθά της, ανήγγειλε ο κ. Πεσκόφ. Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί πάντα τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αποφεύγει να μιλήσει για πόλεμο.

Την ίδια ημέρα, ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να μιλήσει για την ένοπλη σύρραξη στη Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας, που γειτονεύει με την Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος ως τώρα διαβεβαιώνει πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα ταξιδέψει στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ευρώπη.

Πάντως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα στηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου «στη διεθνή σκηνή», σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες. Ο Μακρόν επανέλαβε ότι στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων που πρότεινε ο Ζελένσκι και τον διαβεβαίωσε ότι «θα στηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία στη διεθνή σκηνή, στις επόμενες διπλωματικές συναντήσεις», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν επίσης στην έκκληση που έγινε (την Παρασκευή, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια) στους Ευρωπαίους εταίρους και στο ΝΑΤΟ για τη στρατιωτική ενίσχυση και τη στήριξη της Ουκρανίας και του λαού της. Μέσω του Twitter, ο Ζελένσκι χαιρέτισε «τη συνέχιση του φιλικού διαλόγου» του με τον Μακρόν και επιβεβαίωσε ότι συζήτησαν για «την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου».

Η επικοινωνία αυτή έγινε μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Μακρόν σε τρία γαλλικά μέσα ενημέρωσης, στην οποία είπε ότι θέλει «την ήττα» της Μόσχας απέναντι στην Ουκρανία, όχι όμως και τη «συντριβή» της Ρωσίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ρωσική αεροπορική επίθεση κοντά στο Κίεβο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίες σημειώθηκαν από ρωσική αεροπορική επίθεση έξω από το Κίεβο τη νύχτα, με στόχους κατοικίες, σχολεία και υποδομές σε τέσσερις συνοικίες, σύμφωνα με τις αρχές.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Θέλουμε ένα Ιράν που δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία

Ο Ζελένσκι συνάντησε στο Παρίσι τον Ρεζά Παχλαβί και τόνισε ότι η Ουκρανία επιθυμεί ένα ελεύθερο Ιράν, που δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία ή αποσταθεροποιεί την περιοχή, σύμφωνα με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Ρώσος διαπραγματευτής σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζήτησαν αναβολή τριμερών συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν να αναβληθούν οι τριμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία αντιπροτείνει ως τόπο διεξαγωγής την Ελβετία ή την Τουρκία, όχι τις ΗΠΑ.
Βλαντιμίρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η προστασία κρίσιμων υποδομών μετά τις επιθέσεις

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε με το Συμβούλιο Ασφαλείας μέτρα για την προστασία κρίσιμων υποδομών, μετά τα ουκρανικά πλήγματα σε εργοστάσια, ενεργειακές εγκαταστάσεις και τερματικούς σταθμούς.
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Διαμαρτυρία της Μόσχας σε Βρετανία και Γαλλία για πυραύλους Storm Shadow

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τους πρεσβευτές Βρετανίας και Γαλλίας για να διαμαρτυρηθεί για ουκρανική πυραυλική επίθεση με Storm Shadow στο Μπριάνσκ, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια πρόκληση που υπονομεύει ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία.