ΓΔ: 2592.32 0.40% Τζίρος: 121.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:41:37
Russia, Rossia, Ukraine, Oukrania, Polemos, War
Φωτο: Shutterstock

Παραμένουν εγκλωβισμένες στην ανατολική Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις

Συνεχίζουν να υπερασπίζονται την πόλη Μπαχμούτ οι ουκρανικές δυνάμεις, έχοντας μετατρέψει την περιοχή σε «παγίδα» για τους Ρώσους που τους τελευταίους εννέα μήνες έχουν ξοδέψει σημαντικούς πόρους και έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στην περιοχή.

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την πόλη Μπαχμούτ (ανατολικά), που είναι αντιμέτωπη με καθημερινές επιθέσεις του ρωσικού στρατού εδώ και μήνες, αλλά υπολογίζοντας το κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Ο κ. Ζελένσκι έκανε αυτό το σχόλιο στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera την ώρα που αρκετοί δυτικοί αναλυτές αμφισβητούν το εάν και κατά πόσον οι δυνάμεις του Κιέβου, που μειονεκτούν αριθμητικά, πρέπει να συνεχίσουν τη μάχη για να κρατήσουν την πόλη, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, έχει σχεδόν ισοπεδωθεί, από τον ακατάπαυστο βομβαρδισμό του ρωσικού πυροβολικού.

Προπολεμικά η Μπαχμούτ, που υπάγεται στην περιφέρεια Ντονιέτσκ, είχε πληθυσμό 70.000 κατοίκων, όμως τώρα ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως δεν απομένουν σε αυτή παρά λιγότεροι από 5.000 πολίτες.

«Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη πόλη. Στην πραγματικότητα, όπως αρκετές άλλες στο Ντονμπάς, έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή από τους Ρώσους. Είναι σημαντικό για εμάς να την υπερασπιστούμε, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος και όχι αν πρόκειται να σκοτωθούν όλοι», δήλωσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στην ιταλική εφημερίδα.

Για ορισμένους αναλυτές στη Δύση, η πόλη έχει περισσότερο συμβολική παρά στρατηγική αξία, μολονότι αναγνωρίζουν πως αποτελεί πύλη για πόλεις δυτικότερα στην περιφέρεια Ντονιέτσκ.

Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι, οι Ρώσοι διοικητές έχουν σκοπό να κινηθούν προς τις πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ, δυτικότερα στην περιφέρεια, να φθάσουν «ως και τη Ντνίπρο» (κεντρικά). «Θα αντισταθούμε και στο μεταξύ θα προετοιμάσουμε την επόμενη αντεπίθεση», είπε.

Ο στρατός της Ρωσίας εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια πριν από σχεδόν έναν χρόνο. Επικέντρωσε τις προσπάθειές του στην κατάληψη όλου του Ντονμπάς —που αποτελείται από τις περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ—, αφού η αρχική προσπάθειά του να προελάσει στο Κίεβο απέτυχε.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν την Μπαχμούτ από τον Ιούλιο, όταν κατέλαβαν δυο πόλεις βορειότερα. Με αιχμή του δόρατος τους μισθοφόρους της εταιρείας Βάγκνερ, σημειώνουν οριακά εδαφικά κέρδη σε κοντινά χωριά, ενώ μαίνονται μάχες σε βόρειους τομείς της ίδιας της πόλης τις τελευταίες ημέρες. Για ουκρανούς στρατιωτικούς αναλυτές, η πόλη, που διαθέτει φυσικές οχυρώσεις, ιδίως έναν ποταμό και δασικές εκτάσεις, έχει σημασία: καθηλώνει τις ρωσικές δυνάμεις.

«Δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή ο ουκρανός στρατός να εγκαταλείψει την Μπαχμούτ. Η πόλη δεν είναι περικυκλωμένη», διαβεβαίωσε ο Ολεξάντρ Κοβαλένκο μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο nv.ua. «Η Μπαχμούτ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο: είναι παγίδα. Για εννιά μήνες, συγκεντρώνει τους πόρους και τα μέσα των ρωσικών δυνάμεων κατοχής... έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες. Δεν πρέπει να θεωρείται φρούριο, αλλά παγίδα», επέμεινε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί στο Χάρκοβο από ρωσικό drone, δύο στο Λουχάνσκ από ουκρανικές επιθέσεις

Τρεις νεκροί και τουλάχιστον πέντε τραυματίες μετά από ρωσική επίθεση με drone στο Χάρκοβο, ενώ δύο άμαχοι σκοτώθηκαν σε ουκρανική επίθεση στην περιοχή Λουχάνσκ σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Οι πληροφορίες δεν έχουν διασταυρωθεί.
Μακρόν και Ζελένσκι κοντά
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Όλα τα μέσα στην Ουκρανία για την άμυνά της ζητά ο Γάλλος πρόεδρος

Ο Μακρόν υπογράμμισε πως πρέπει να παρασχεθούν στην Ουκρανία όλα τα απαραίτητα μέσα για την άμυνά της, μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι στις Βρυξέλλες. Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες τους.
Εκτόξευση πυραύλου Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Νέα αποστολή πυραύλων Storm Shadow στην Ουκρανία

Η Βρετανία ενισχύει την Ουκρανία στέλνοντας επιπλέον πυραύλους Storm Shadow, ενώ ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Άντι Μπέρναμ στο Λονδίνο. Η Ουκρανία έχει εξαντλήσει τους πυραύλους Patriot, δυσκολεύοντας την άμυνά της.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Ρωσική αποσταθεροποίηση βλέπει στη Μαύρη Θάλασσα ο πρόεδρος

Ο Ρουμάνος Πρόεδρος Νταν δήλωσε πως οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα είναι προσπάθεια της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει το ΝΑΤΟ και να πλήξει την Ουκρανία, επισημαίνοντας τη σύνδεση με τον πόλεμο στη χώρα.