ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
businessdaily-Auchan-super-market
Φωτο: Shutterstock

Η αλυσίδα super market Auchan συμβάλλει στη ρωσική πολεμική προσπάθεια

Σύμφωνα με έγγραφα που εξασφάλισαν η Le Monde, ο ερευνητικός ιστότοπος The Insider και η ΜΚΟ Bellingchat, η Auchan παρέδωσε δωρεάν εμπορεύματα στον στρατό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Auchan, που συνέχισε τη δραστηριότητά της στη Ρωσία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αντίθετα με πολλούς άλλους ομίλους, «φαίνεται πως συνεισφέρει στη ρωσική πολεμική προσπάθεια», γράφει σήμερα η εφημερίδα Le Monde, με τη διοίκηση του ομίλου να εκφράζει την «έκπληξή» της για τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Εκπλαγήκαμε», δήλωσε στο AFP η διοίκηση του ομίλου, ο οποίος ανήκει στην Association familiale Mulliez (AFM) που έχει την έδρα της στη βόρεια Γαλλία. «Είμαστε σε διαδικασία επιβεβαίωσης των στοιχείων, όμως μέχρι στιγμής τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας δεν επιβεβαιώνουν» την έρευνα της Monde, συνεχίζει.

Σύμφωνα με έγγραφα που εξασφάλισαν η πρώτη σε κυκλοφορία γαλλική εφημερίδα, ο ερευνητικός ιστότοπος The Insider και η ΜΚΟ Bellingcat, η Auchan παρέδωσε δωρεάν εμπορεύματα στον στρατό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η έρευνα κάνει λόγο κυρίως για ένα φορτίο αξίας 2 εκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 25.000 ευρώ) που προσφέρθηκε δωρεάν από την Auchan. Σύμφωνα με τη Monde, μια ελέγκτρια διαχείρισης, η Ναταλία Ζ., είχε καταρτίσει έναν κατάλογο υλικού στις 15 Μαρτίου 2022 σε μέιλ που εστάλη «σε είκοσι υπαλλήλους σε πολλά καταστήματα στην Αγία Πετρούπολη, στη δυτική Ρωσία, με σκοπό 'να συγκεντρωθούν δωρεές ανθρωπιστικής βοήθειας'».

Ο κατάλογος περιελάμβανε «χιλιάδες τσιγάρα, μάλλινες κάλτσες μεγέθους 43 ή 44, καμινέτα αυτόματης ανάφλεξης, χοιρινό ραγού σε κονσέρβα, σφυριά και καρφιά, όλα προερχόμενα από το στοκ της εταιρίας», συνεχίζει η εφημερίδα.

Η διεύθυνση του ομίλου αναφέρει πως «τα μοναδικά είδη που δόθηκαν ήταν τον Μάρτιο του 2022», μερικές εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης, και πως σε αυτή την περίπτωση «οι συνομιλητές που έδωσαν την παραγγελία ήταν οι συνήθεις συνομιλητές, που μας έδιναν παραγγελίες και προηγουμένως».

«Δεν χρηματοδοτούμε ούτε συμμετέχουμε εθελοντικά ή ενεργητικά σε καμία συγκέντρωση (ειδών) που προορίζονται για τις ρωσικές δυνάμεις», συνεχίζει η διοίκηση του ομίλου.

Η πέμπτη αλυσίδα τροφίμων στη Γαλλία όσον αφορά τα μερίδια αγοράς (πίσω από τις E.Leclerc, Carrefour, Intermarché και Système U) είναι εγκατεστημένη εδώ και πολύ καιρό στην Ουκρανία όπως και στη Ρωσία όπου πραγματοποιούσε πριν από τον πόλεμο το ένα δέκατο των συνολικών πωλήσεών της. Μια άλλη εταιρία της Mulliez, η Leroy Merlin, έχει επίσης ισχυρή παρουσία σε σημείο να κυριαρχεί στην αγορά των ιδιοκατασκευών (Do it Yourself) στη Ρωσία.

Κατά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2022 τον Αύγουστο, η Auchan είχε αναφέρει πως κατέγραψε «σημαντική επιβράδυνση» της οικονομικής δραστηριότητάς της στη Ρωσία, διαβεβαιώνοντας πως η δραστηριότητα αυτή πραγματοποιείται «με τη μέγιστη αυτονομία και με αυστηρή τήρηση του ευρωπαϊκού εμπάργκο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Μασσαλία: Κατάσχεση ρωσικού τάνκερ Deliver που ανήκει σε «σκιώδη στόλο»

Τάνκερ του ρωσικού «σκιώδους στόλου» οδηγήθηκε στ' ανοιχτά της Μασσαλίας, αφού κατασχέθηκε κοντά στη Σικελία. Είναι ένα από τα εννέα που κατασχέθηκαν στην Ευρώπη φέτος για παράκαμψη κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο.
Πολεμικά πλοία ασκήσεων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό αναχαίτισε ύποπτο ρωσικό τάνκερ στη Μεσόγειο

Γαλλικό πολεμικό πλοίο ανέκοψε τάνκερ ανοιχτά της Σικελίας, το οποίο θεωρείται μέλος της ρωσικής σκιώδους αρμάδας που παρακάμπτει κυρώσεις. Πρόκειται για το πέμπτο ύποπτο πλοίο που σταματά η Γαλλία από τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ρωσία χάνει περισσότερους στρατιώτες στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η Ρωσία έχει μεγαλύτερες απώλειες στρατιωτών από την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς την ως επιτιθέμενη στη σύγκρουση, σε δηλώσεις του στη σύνοδο της G7 στη Γαλλία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η G7 συζήτησε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως στη σύνοδο της G7 στη Γαλλία οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ρωσία δεν κερδίζει τον πόλεμο και συζήτησαν νέες κυρώσεις, ειδικά στην ενέργεια, το τραπεζικό σύστημα και τη στρατιωτική παραγωγή της Μόσχας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ρωσία πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στη σύνοδο της G7 πως η Ρωσία πρέπει να συμφωνήσει με την Ουκρανία και θα κάνει τα πάντα για να το πετύχει. Ανέφερε επίσης τις μεγάλες απώλειες και των δύο πλευρών από την έναρξη της σύγκρουσης.