ΓΔ: 2655.84 0.52% Τζίρος: 42.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:57:38
Φώτο: Shutterstock

Εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς ρεύμα στις ΗΠΑ - Δεκάδες οι νεκροί της κακοκαιρίας

Τριάντα δύο θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί σε εννέα Πολιτείες, από τους οποίους 13 στην κομητεία Ίρι, που βρίσκεται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και περιλαμβάνει την πόλη Μπάφαλο, όπου οι σωροί του χιονιού φθάνουν σε μερικά σημεία τα τρία μέτρα.

«Δεν ήταν τα Χριστούγεννα που θέλαμε»: μια χειμερινή καταιγίδα με παγωμένους ανέμους, που σάρωνε εδώ και ημέρες τις κεντρικές και τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 30 ανθρώπους και άφησε δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς χωρίς ηλεκτρικό την ημέρα των Χριστουγέννων. Τριάντα δύο θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί σε εννέα Πολιτείες, από τους οποίους 13 στην κομητεία Ίρι, που βρίσκεται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και περιλαμβάνει την πόλη Μπάφαλο, όπου οι σωροί του χιονιού φθάνουν σε μερικά σημεία τα τρία μέτρα.

Μερικά από τα θύματα βρέθηκαν μέσα σε αυτοκίνητα και άλλα στο δρόμο, μέσα στο χιόνι. Από το βράδυ της Τετάρτης, οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται απ' αυτή τη σπάνιας σφοδρότητας καταιγίδα, οι πολικοί άνεμοι της οποίας προκάλεσαν σημαντικές χιονοπτώσεις, κυρίως στην περιφέρεια των Μεγάλων Λιμνών. «Δεν ήταν τα Χριστούγεννα που θέλαμε», είπε ο Μαρκ Πόλονκαρτς, αξιωματούχος της κομητείας Ίρι, ο οποίος εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί στην κομητεία του.

«Υπάρχουν άνθρωποι αποκλεισμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους εδώ και περισσότερο από δύο ημέρες και άλλοι μέσα σε σπίτια όπου οι θερμοκρασίες είναι ψυγείου», προειδοποίησε. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε στην περιφέρεια αυτή απαγόρευση των μετακινήσεων, εντούτοις εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν αποκλεισμένοι μέσα στα οχήματά τους. Οι διασώστες πήγαιναν χθες, Κυριακή, από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο για να δουν «αν υπήρχαν μέσα πτώματα», είπε ο Μαρκ Πόλονκαρτς μιλώντας στο CNN.

«Είναι μια μείζων κρίση», παραδέχθηκε η κυβερνήτρια της πολιτείας της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ, η οποία έχει γεννηθεί στο Μπάφαλο και έδωσε εντολή να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά. «Έχω δει όλες τις μεγάλες χειμερινές καταιγίδες των 60 τελευταίων ετών», είπε. «Αυτή εδώ είναι η χειρότερη». Η ηλεκτροδότηση δεν θα αποκατασταθεί 100% στο Μπάφαλο πριν από σήμερα, Δευτέρα, προειδοποίησε ο Πόλονκαρτς και κάλεσε τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, καθώς οι δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι.

Από 30 έως 60 εκατοστά χιονιού επρόκειτο να πέσουν ακόμη μέχρι τη νύκτα, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της αμερικανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS). «Οι άνεμοι είναι τόσο ισχυροί» ώστε το χιόνι «σχηματίζει κάτι σαν θίνες», είναι «τρελό», περιέγραφε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο η 34χρονη Άλι Λόσον, που ζει στο Μπάφαλο εδώ και οκτώ χρόνια. Περισσότερα από 48.000 νοικοκυριά εξακολούθούσαν χθες, Κυριακή, να είναι χωρίς ηλεκτρικό στην ανατολική ακτή, όπου η κακοκαιρία είχε αρχικά προκαλέσει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε 150.000 νοικοκυριά, σύμφωνα με τον ιστότοπο Poweroutage.us.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται πάντως ότι θα επιστρέψουν «στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα έως τα μέσα της εβδομάδας», σύμφωνα με τη NWS. Περισσότερες από 3.000 πτήσεις ακυρώθηκαν χθες, Κυριακή, και προστίθενται στις περίπου 3.500 που είχαν ακυρωθεί το Σάββατο και στις 6.000 άλλες που είχαν ακυρωθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Flightaware.com.

Σχεδόν παντού στις αμερικανικές πόλεις, όπως στο Ντένβερ ή το Σικάγο, άνοιξαν καταφύγια για να υποδεχθούν ανθρώπους που είχαν ανάγκη ώστε να μποροέσουν να ζεσταθούν και να προστατευθούν από τον κίνδυνο της υποθερμίας. Στο Ελ Πάσο του Τέξας απελπισμένοι μετανάστες που είχαν έρθει από το Μεξικό κατέφυγαν για να ζεσταθούν σε εκκλησίες, σχολεία και ένα κοινωνικό κέντρο, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπαιδευτικός και εθελόντρια Ρόζα Φάλκον.

Όμως μερικοί επέλεξαν να παραμείνουν έξω επειδή φοβούνταν ότι θα τραβούσαν την προσοχή των μεταναστευτικών αρχών, πρόσθεσε. Η καταιγίδα έπληξε και τον Κάναδά, όπου τροχαίο δυστύχημα λεωφορείου σε παγωμένο δρόμο στη Βρετανική Κολομβία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους ενώ δεκάδες ήταν οι τραυματίες, σύμφωνα με τις αρχές.

Επίσης περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, κυρίως στο Οντάριο και το Κεμπέκ. Τα δρομολόγια όλων των αμαξοστοιχιών από το Τορόντο προς την Οτάβα και το Μόντρεαλ ακυρώθηκαν εξάλλου την ημέρα των Χριστουγέννων μετά τον εκτροχιασμό ενός τρένου, σύμφωνα με την καναδική υπηρεσία σιδηροδρομικών μεταφορών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Κάρνεϊ: Εξέτασα το ακραίο σενάριο προσάρτησης του Καναδά από ΗΠΑ

Ο Μαρκ Κάρνεϊ ανέφερε πως εξέτασε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ, μετά τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Τραμπ για ένταξη του Καναδά ως 51η πολιτεία, χωρίς να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό για τον Καναδά.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συνεχίζεται η αγορά ποτάσας από Καναδά λόγω έλλειψης από Λευκορωσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αγοράζουν ποτάσα από τον Καναδά, ενώ η Λευκορωσία επιθυμεί να προσφέρει τη δική της σε χαμηλότερες τιμές, καθώς οι Αμερικανοί αγρότες χρειάζονται φθηνά λιπάσματα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ μιλά για μεγάλη συμφωνία αγοράς ποτάσας από τη Λευκορωσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται συμφωνία για αγορά ποτάσας από τη Λευκορωσία με τιμή χαμηλότερη από αυτή του Καναδά, γεγονός που, όπως δήλωσε, ευνοεί τους Αμερικανούς αγρότες και κτηνοτρόφους.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ απειλεί το εμπόριο με ΕΕ, θετική η Γαλλία στη συνεργασία με Καναδά

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να σταματήσει το εμπόριο με την ΕΕ, αντιδρώντας στην πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να γίνει ο Καναδάς συνδεδεμένο μέλος της Ένωσης και να ενταχθεί στο υπό δημιουργία Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Καναδάς: Ο Τραμπ έδωσε «χρυσό κλειδί» στον Κάρνεϊ με προειδοποίηση κινδύνου

Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ χαριτολόγησε για το χρυσό κλειδί του Λευκού Οίκου που του χάρισε ο Τραμπ και για το ενδεχόμενο να τον εμποδίσουν να μπει οι πράκτορες ασφαλείας, αν προσπαθήσει να το χρησιμοποιήσει.