ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
opap-world cup-qatar
Φώτο: Shutterstock

Οι μετανάστες εργάτες καταγγέλλουν μη καταβολή μισθών στο Κατάρ

Μετά την ανάληψη της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, το Κατάρ έχει επικριθεί συχνά από διεθνή συνδικάτα και ΜΚΟ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η μη καταβολή των δεδουλευμένων είναι το «κύριο παράπονο» των μεταναστών εργαζομένων προς το Υπουργείο Εργασίας του Κατάρ, σύμφωνα με δύο εκθέσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), που δημοσιεύθηκαν σήμερα (1/11), 19 ημέρες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ 2022, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο πλούσιο κρατίδιο του Κόλπου.

Ο αριθμός των σχετικών καταγγελιών έχει «υπερδιπλασιαστεί (σ.σ. φθάνοντας τις 34.425 μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Οκτωβρίου 2022), χάρη στη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας αρχειοθέτησης, από πέρυσι.

«Οι κύριες αιτίες των καταγγελιών σχετίζονται με τη μη καταβολή μισθών και αποζημιώσεων απόλυσης, αλλά και την ετήσια άδεια, που δεν χορηγείται ή δεν καταβάλλεται» αναφέρεται χαρακτηριστικά στις εκθέσεις, με την επισήμανση ότι το 66,5% των υποθέσεων διευθετήθηκε φιλικά και το 30,7% στα δικαστήρια, καθώς στο 84% των περιπτώσεων «ο δικαστής συμφώνησε με τον εργαζόμενο».

«Μέχρι τον Ιούλιο του 2022, 582.400.000 ριάλ Κατάρ (160 εκατομμύρια ευρώ) είχαν πληρωθεί για αποζημίωση σε περισσότερους από 37.000 εργαζομένους», όπως προκύπτει από αυτές τις έρευνες, ενώ «το ποσό αυτό ανήλθε σε 1.165.316.181 ριάλ Κατάρ (πάνω από 320 εκατομμύρια ευρώ) στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Αυτό καταδεικνύει την έκταση του προβλήματος των απλήρωτων μισθών, που επιδεινώθηκε από την κρίση του κορονοϊού».

Μετά την ανάληψη της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης (20 Νοεμβρίου-18 Δεκεμβρίου), το Κατάρ έχει επικριθεί συχνά από διεθνή συνδικάτα και ΜΚΟ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως σε μετανάστες εργάτες από την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στους κλάδους κατασκευών, ασφάλειας, φιλοξενίας και οικιακής εργασίας.

Μεταξύ του 2018 και του 2020, το εμιράτο προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είχαν «θετικό αντίκτυπο», σύμφωνα με το 86% των 1.036 μεταναστών εργαζομένων που ερωτήθηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2022, στο πλαίσιο αυτών των εκθέσεων.

Η καθιέρωση του κατώτατου μισθού, τον Μάρτιο του 2021, έχει επηρεάσει «περισσότερους από 280.000 εργαζόμενους ή περίπου το 13% του συνολικού εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα», όπως τονίζεται στις εκθέσεις, ενώ, τον Αύγουστο του 2022, 67.128 εταιρείες είχαν εγγραφεί στο Σύστημα Προστασίας Μισθών που δημιουργήθηκε το 2015 και 913 εξ' αυτών παραβίαζαν τους κανόνες, κινδυνεύοντας με πρόστιμα και φυλάκιση.

Αυτές οι εκθέσεις δείχνουν επίσης ότι ο αριθμός των εργαζομένων, οι οποίοι υποβάλλονται σε θεραπεία για προβλήματα που σχετίζονται με την ζέστη, έχει μειωθεί μετά τους νέους κανόνες το 2021. Ωστόσο, δεν αναφέρουν τον αριθμό των θανάτων σε εργατικά δυστυχήματα, τους οποίους οι εκθέσεις υπολογίζουν σε 50 για το 2020.

Οι ΜΚΟ κατηγορούν το Κατάρ ότι «μειώνει» τον αριθμό των θανάτων σε εργοτάξια που συνδέονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο και ζητούν από την FIFA να δημιουργήσει ένα ταμείο αποζημίωσης εργαζομένων.

Παράλληλα, επισημαίνεται «η ανάγκη να διασφαλισθεί ότι όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τους νόμους για την κινητικότητα της εργασίας», ενώ περισσότερα από 348.450 άτομα μπόρεσαν να αλλάξουν δουλειά μεταξύ της 1ης Νοεμβρίου 2020 και της 31ης Αυγούστου 2022, κάτι που προηγουμένως δεν ήταν δυνατό, χωρίς την άδεια του εργοδότη.

«Τα δικαιώματα των οικιακών βοηθών πρέπει να προστατεύονται καλύτερα» καταλήγουν οι σχετικές εκθέσεις, την ώρα που οι ΜΚΟ ανησυχούν για την... παύση των μεταρρυθμίσεων μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

katar-qatar-kolpos-aravia
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κατάρ εξόρισε την Χαμάς από το εσωτερικό του κατά απαίτηση των ΗΠΑ

Το κράτος του Κόλπου δήλωσε επιπλέον, πως θα σταματήσει τις προσπάθειές του να μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έως ότου «δείξουν ειλικρινή επιθυμία να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
ΔΙΕΘΝΗ

Ικανοποίηση επικρατεί στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς

Ο Νετανιάχου είχε ήδη λάβει ώθηση στις δημοσκοπήσεις μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, και τα διαδοχικά χτυπήματα στη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς αποκατέστησαν την εικόνα του Ισραήλ.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς θα διαπραγματευτεί για τους ομήρους και χωρίς μόνιμη κατάπαυση του πυρός

Στο Κάιρο, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera News TV μετέδωσε επικαλούμενο υψηλά ιστάμενη πηγή ότι ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς θα επισκεφθεί αυτήν την εβδομάδα την αιγυπτιακή πρωτεύουσα.