ΓΔ: 2283.32 1.07% Τζίρος: 195.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:04:42
Εμανουέλ Μακρόν ομιλία
Ο Εμανουέλ Μακρόν μιλά επίσημα σε εκδήλωση στο Παρίσι με φόντο λευκό τοίχο.

Μακρόν: Έφθασε το τέλος των «ανέμελων ημερών» για όλους τους πολίτες

«Πιστεύω από την πλευρά μου πως αυτό που ζούμε είναι μάλλον της τάξης μιας μεγάλης ανατροπής ή μιας μεγάλης αναστάτωσης», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε σήμερα τους πολίτες της χώρας του  για «τη μεγάλη ανατροπή» που σηματοδοτεί τη φετινή επιστροφή από τις θερινές διακοπές, με «το τέλος της αφθονίας», «των βεβαιοτήτων» και «της ανεμελιάς».

«Βιώνουμε μια μεγάλη ανατροπή», υπογράμμισε ο αρχηγός του κράτους ως προοίμιο στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις θερινές διακοπές που πραγματοποιείται σήμερα στο προεδρικό μέγαρο, επικαλούμενος την πρόσφατη «σειρά σοβαρών κρίσεων», από την Ουκρανία μέχρι την ξηρασία.

«Η στιγμή που ζούμε μπορεί να μοιάζει διαρθρωμένη από μια σειρά σοβαρών κρίσεων (...) και θα μπορούσαν μερικοί να θεωρήσουν ότι η μοίρα μας είναι να διαχειριζόμαστε αιωνίως κρίσεις ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Πιστεύω από την πλευρά μου πως αυτό που ζούμε είναι μάλλον της τάξης μιας μεγάλης ανατροπής ή μιας μεγάλης αναστάτωσης», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον των υπουργών, η οποία κατ' εξαίρεση αναμεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.

Τη στιγμή που, αντιμέτωποι μ' αυτή την κατάσταση, «οι συμπατριώτες μας μπορεί να αντιδρούν με πολλή ανησυχία», ο Μακρόν κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης «να λένε τα πράγματα», να τα «κατονομάζουν με πολλή σαφήνεια και χωρίς καταστροφολογίες». «Περιμένω από την κυβέρνηση να σεβαστεί το λόγο που έχει δοθεί και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει έναντι του έθνους», πρόσθεσε.

«Αυτό που επιθυμώ να μπορέσουμε να κάνουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, είναι να επαναβεβαιώσουμε μια πολύ ισχυρή ενότητα της κυβέρνησης, των δυνάμεων της πλειοψηφίας» γύρω «από μια πορεία που θα μας επιτρέψει να σταθεροποιήσουμε την κυριαρχία μας, τη γαλλική και την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία μας», πρόσθεσε.

Μπροστά «στην άνοδο ανελεύθερων καθεστώτων» και «την ενίσχυση των αυταρχικών καθεστώτων», ο πρόεδρος κάλεσε τους υπουργούς του να επιδεικνύουν «σοβαρότητα», «αξιοπιστία» και να μην υποκύπτουν στον πειρασμό της «δημαγωγίας».

«Είναι εύκολο να υποσχόμαστε τα πάντα, μερικές φορές να λέμε τα πάντα και ό,τι τύχει. Ας μην υποκύπτουμε σ' αυτούς τους πειρασμούς, είναι ο πειρασμος της δημαγωγίας. Ανθούν σήμερα σε όλες τις δημοκρατίες, σε ένα περίπλοκο κόσμο που φοβίζει. Μπορεί να εξακολουθεί να φαίνεται γοητευτικό να λέει κάποιος αυτό που οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν (...), όμως πρέπει πρώτα να σκεφτόμαστε και να θέτουμε το ερώτημα αν είναι αποτελεσματικό και χρήσιμο», πρόσθεσε ο Μακρόν χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα συμπεράσματα.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίκτυπο στην Ευρώπη από την ομιλία Μακρόν για τη γαλλική πυρηνική αποτροπή

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει τη Δευτέρα για τον ρόλο της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής στην ασφάλεια της Ευρώπης, σε μια σημαντική ομιλία από το Ιλ Λονγκ στη Βρέστη, όπου εδρεύει η Στρατηγική Δύναμη Υποβρυχίων της Γαλλίας.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλεί
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Δύσκολη στο άμεσο μέλλον μια ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας - Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε επιφυλάξεις για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας σύντομα, δηλώνοντας ότι η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση για ειρηνική λύση, παρά τις σχετικές πρωτοβουλίες.
Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν ζητά άρση κυρώσεων των ΗΠΑ κατά αξιωματούχων της ΕΕ

Ο Μακρόν, με επιστολή του προς τον Τραμπ, ζήτησε την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε Ευρωπαίους, όπως τον Τιερί Μπρετόν και τον δικαστή Νικολά Γκιγιού, θεωρώντας τες άδικες, σύμφωνα με τη La Tribune.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η απόφαση του Δικαστηρίου των ΗΠΑ δείχνει την αξία των αντίβαρων

Ο Μακρόν τόνισε τη σημασία των θεσμικών αντίβαρων και του κράτους δικαίου στις δημοκρατίες, σχολιάζοντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ακυρώσει μέρος των δασμών Τραμπ.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Σύνοδος 35 χωρών για την Ουκρανία την Τρίτη, ανακοινώνει το Ελιζέ

Την Τρίτη πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη 35 χωρών για στήριξη της Ουκρανίας, με συντονισμό Μακρόν και Στάρμερ. Τη Δευτέρα ο Μακρόν συναντά τον Στουμπ στο Παρίσι και ακολουθεί τηλεδιάσκεψη για θέματα ασφαλείας στην Αρκτική.
Τζόρτζια Μελόνι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Σύγκρουση Μελόνι-Μακρόν με φόντο τη δολοφονία του Ντεράνκ

Ένταση μεταξύ Μελόνι και Μακρόν μετά τη δολοφονία του ακροδεξιού Ντεράνκ, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό να μιλά για ευρωπαϊκή πληγή και τον Γάλλο πρόεδρο να σχολιάζει την παρέμβαση εθνικιστών σε ξένα ζητήματα.