ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Γαλλία: Τα κλιματιζόμενα καταστήματα θα υποχρεωθούν να κλείνουν τις πόρτες

Ορισμένες πόλεις εξέδωσαν δημοτικές αποφάσεις από τα μέσα του Ιουλίου, όταν η Γαλλία επλήγη από καύσωνα, σύμφωνα με τις οποίες τα κλιματιζόμενα καταστήματα υποχρεούνται να κλείνουν τις πόρτες, επί ποινή προστίμου.

Την έκδοση διαταγμάτων που θα υποχρεώνουν τα κλιματιζόμενα καταστήματα να κλείνουν τις πόρτες τους και θα προβλέπουν μείωση των φωτεινών διαφημίσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας ανακοίνωσε η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης της Γαλλίας Ανιές Πανιέ-Ρουνασέρ. «Τις προσεχείς ημέρες θα εκδώσω δύο διατάγματα: το πρώτο θα γενικεύει την απαγόρευση φωτεινών διαφημίσεων, ανεξαρτήτως του μεγέθους της πόλης, ανάμεσα στην 01.00 και τις 06.00», με την εξαίρεση των αεροδρομίων και των σιδηροδρομικών σταθμών, και το δεύτερο θα απαγορεύει στα καταστήματα να έχουν ανοικτές τις πόρτες όταν θα λειτουργεί ο κλιματισμός και η θέρμανση», δήλωσε η υπουργός στη εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD). Ανοικτές πόρτες σημαίνει «20% περισσότερη κατανάλωση ... είναι παράλογο», είπε.

Ορισμένες γαλλικές πόλεις όπως η Λυών, η Μπεζανσόν και το Παρίσι έχουν εκδώσει δημοτικές αποφάσεις από τα μέσα του Ιουλίου, όταν η Γαλλία επλήγη από το κύμα καύσωνα, σύμφωνα με τις οποίες τα κλιματιζόμενα καταστήματα υποχρεούνται να κλείνουν τις πόρτες τους, επί ποινή προστίμου. Η γαλλική κυβέρνηση προτίθεται να γενικεύσει την απαγόρευση σε ολόκληρη την χώρα, με προβλεπόμενο πρόστιμο τα 750 ευρώ. Αρχικά όμως η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην ενημέρωση των καταστηματαρχών. Μέχρι σήμερα η φωτεινή διαφήμιση απαγορεύεται στο διάστημα από 01.00 μέχρι 06.00 σε πόλεις με πληθυσμό μικρότερο των 800.000 κατοίκων. Σε μεγαλύτερες πόλεις οι κανόνες εξαρτώνται από το τοπικό ρυθμιστικό πλαίσιο, εάν υφίσταται.

Το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια των κυβερνήσεων της Ευρώπης να εξοικονομήσουν ενέργεια με κάθε τρόπο, με δεδομένο το ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο έχει προκαλέσει σφοδρή ενεργειακή κρίση οδηγώντας στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Επιπλέον οι ροές αερίου από την Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού NordStream έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, για κάποιες χώρες έχουν σταματήσει ολοκληρωτικά και υπάρχει διάχυτος φόβος στις κυβερνήσεις ότι η Ρωσία θα παύσει οριστικά την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο αντιδρώντας στις κυρώσεις εναντίον της.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Μασσαλία: Κατάσχεση ρωσικού τάνκερ Deliver που ανήκει σε «σκιώδη στόλο»

Τάνκερ του ρωσικού «σκιώδους στόλου» οδηγήθηκε στ' ανοιχτά της Μασσαλίας, αφού κατασχέθηκε κοντά στη Σικελία. Είναι ένα από τα εννέα που κατασχέθηκαν στην Ευρώπη φέτος για παράκαμψη κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο.
Αλέξανδρος Εξάρχου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Aktor: «Ένεση» 1 δισ. ευρώ, επενδύσεις σε LNG, FSRU και λιανική ρεύματος

Κεφαλαιακή ενίσχυση σχεδόν 1 δισ. μέσω ΑΜΚ και ομολογιακής έκδοσης για τον όμιλο Aktor για χρηματοδότηση επενδύσεv 3 δισ. σε βάθος 5ετίας. Tα σχέδια σε παραχωρήσεις, LNG, FSRU, ΑΠΕ και η είσοδος στη λιανική ρεύματος.
Πολεμικά πλοία ασκήσεων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό αναχαίτισε ύποπτο ρωσικό τάνκερ στη Μεσόγειο

Γαλλικό πολεμικό πλοίο ανέκοψε τάνκερ ανοιχτά της Σικελίας, το οποίο θεωρείται μέλος της ρωσικής σκιώδους αρμάδας που παρακάμπτει κυρώσεις. Πρόκειται για το πέμπτο ύποπτο πλοίο που σταματά η Γαλλία από τον Σεπτέμβριο του 2023.
ΔΕΗ τιμολόγια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το έλλειμμα των 300 εκατ. ευρώ στον ΕΛΥΚΩ, ανησυχεί τους παρόχους ρεύματος

Ο Ειδικός Λογαριασμός Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας παραμένει ελλειμματικός κατά 300 εκατ. παρά την κρατική ενίσχυση με 200 εκατ., με τους παρόχους να ανησυχούν για νέες πιέσεις από Κρήτη, πετρέλαιο και μειωμένες χρεώσεις.
Υψηλή τάση πυλώνες ρεύματος
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ ηλεκτρικού φορτίου στη Southern Power Grid Κίνας στις 25 Μαΐου

Ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρικού φορτίου σημειώθηκε στη China Southern Power Grid στις 25 Μαΐου, ξεπερνώντας το προηγούμενο κατά 1,83 εκατ. κιλοβατώρες. Η αύξηση οφείλεται στη ζέστη, τις βιομηχανίες και τη ζήτηση των νοικοκυριών.