Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του, μεγάλη εξαγωγός σιτηρών, ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μόνο στα «φιλικά» κράτη, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ο Μεντβέντεφ, που είναι αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ότι θα ήθελε να παρουσιάσει «κάποια απλά αλλά σημαντικά στοιχεία για την επισιτιστική ασφάλεια στη Ρωσία».
Τα περισσότερα από αυτά αποτελούν μέρος της γεωργικής πολιτικής της χώρας επί χρόνια.
«Θα παρέχουμε διατροφικά και γεωργικά προϊόντα στους φίλους μας», τόνισε ο Μεντβέντεφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ευτυχώς έχουμε πολλούς και δεν βρίσκονται στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική».
Ήδη η Ρωσία παρέχει σιτηρά κυρίως στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η ΕΕ και η Ουκρανία είναι οι μεγάλοι ανταγωνιστές της στο εμπόριο σιτηρών.
Προτεραιότητα αποτελεί η εγχώρια αγορά της Ρωσίας και ο έλεγχος τιμών σε αυτή, επεσήμανε ο Μεντβέντεφ. Η Ρωσία έχει επιβάλει ποσοστώσεις στις εξαγωγές σιτηρών και φόρους από το 2021 σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις εγχώριες τιμές τροφίμων.
Οι εξαγωγές σιτηρών στους «φίλους» της Ρωσίας θα πληρώνονται τόσο σε ρούβλια όσο και στα εθνικά νομίσματα των χωρών, εξήγησε ο ίδιος.
Πούτιν: Δεν κάνουμε φιλανθρωπία
Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος από σήμερα Παρασκευή, 1η Απριλίου οι αγοραστές φυσικού αερίου θα είναι υποχρεωμένοι να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες και όλες οι πληρωμές από αύριο θα γίνονται με την κατάθεση συναλλάγματος στις ρωσικές τράπεζες ώστε οι αγοραστές να παίρνουν ρούβλια με τα οποία θα πληρώνεται το ρωσικό φυσικό αέριο.
«Αν δεν γίνουν με αυτό τον τρόπο οι πληρωμές θα θεωρήσουμε ότι υπάρχει αποτυχία του πελάτη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. «Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», πρόσθεσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο καθιερώνεται η υποχρέωση για άνοιγμα λογαριασμών σε ρωσικές τράπεζες από τους αγοραστές φυσικού αερίου ώστε να γίνεται η ανταλλαγή συναλλάγματος με ρούβλια.
Στο μεταξύ, οι δηλώσεις Πούτιν έχουν επίδραση και στις τιμές του πετρελαίου, αλλά παρ' όλα αυτά η υποχώρησή τους συνεχίζεται, έστω και σε μικρότερο βαθμό, υπό την επίδραση της μεγάλης παρέμβασης από τους Αμερικανούς με την αποδέσμευση 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας. Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε λίγο πριν τις 17:00 κατά 2,7% στα 108 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε πέσει ακόμα και κάτω από τα 105 δολάρια.
Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες την απελευθέρωση 180 εκατ. βαρελιών από το απόθεμα των ΗΠΑ μέσα σε έξι μήνες, ποσότητα η οποία θεωρείται πρωτόγνωρη, ενώ η διαδικασία θα γίνει υπό την εποπτεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας και το πιθανότερο είναι ότι το παράδειγμα των ΗΠΑ θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Από την πλευρά του, όμως, ο ΟΠΕΚ παραμένει σταθερός και δεν φαίνεται να έχει κάποια διάθεση να προσφέρει στήριξη ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές, αποφασίζοντας σε μία διαδικτυακή σύσκεψή του να μην προχωρήσει σε κάποια αλλαγή των αποφάσεων για την αύξηση παραγωγής, γεγονός, πάντως, το οποίο ανέμεναν οι αγορές.