Το Κρεμλίνο απάντησε στα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι τάσσεται υπέρ της εκδίωξης της Ρωσίας από την ομάδα των μεγάλων οικονομιών της G20 ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.
Η άποψη του Κρεμλίνου είναι ότι δεν θα ήταν καταστροφικό.
«Το σχήμα της G20 είναι σημαντικό, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες, όταν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικού πολέμου μαζί μας, τίποτα τρομερό δεν θα συμβεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Πεσκόφ είπε ότι ο κόσμος επεκτείνεται πέρα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και προέβλεψε ότι οι προσπάθειες απομόνωσης της Μόσχας θα αποτύχουν.
Παράλληλα είπε ότι οι δυτικές κυρώσεις που στοχεύουν τον Γερμανό Γκρεφ, τον επικεφαλής της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, δεν αποτελούν απειλή για τον τραπεζικό τομέα της χώρας ή τη Sberbank.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν πρότεινε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τις χώρες της G20, όπως δήλωσε μετά τη Σύνοδο των Ηγετών του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απειλής χημικών όπλων στον πόλεμο της Ουκρανίας τόνισε ότι «αν τα χρησιμοποιήσει η Ρωσία, φυσικά θα ανταποδώσουμε».
Επίσης η Κίνα έχει ταχθεί κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από την επόμενη σύνοδο της G20, κάτι που εξετάζουν οι ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία είναι μια σημαντική χώρα μέλος (της G20), κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει μια άλλη χώρα», εκτίμησε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Ουάνγκ Ουένμπιν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Κίνα έχει αποφύγει να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την πλευρά τους οι Δυτικοί ετοιμάζονται να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας στις συνόδους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G7 που θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες.