ΓΔ: 2639.95 0.13% Τζίρος: 296.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Alexandros Michailidis / SOOC

Ερντογάν: Nα συμμετέχει και η Ρωσία στις συνομιλίες για τα σιτηρά

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Νέο Δελχί, σηματοδοτώντας το τέλος μίας δεκαετίας τεταμένων διμερών σχέσεων.

Tο ζήτημα της αναβίωσης της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά συζητήθηκε λεπτομερώς κατά την σύνοδο της G20 αυτό το σαββατοκύριακο, αλλά όποια πρωτοβουλία απομονώνει την Ρωσία δεν έχει πιθανότητες να είναι βιώσιμη, είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά την λήξη των εργασιών της συνόδου στο Νέο Δελχί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία, η Ουκρανία και η Τουρκία θα συνεχίσουν να συζητούν για την συμφωνία.

Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε σήμερα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Νέο Δελχί, σηματοδοτώντας το τέλος μίας δεκαετίας τεταμένων διμερών σχέσεων. Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν ζωντανά τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν παρουσία πολλών μελών των αντιπροσωπειών τους. Η Τουρκία είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο την αποκατάσταση των πρώτων διπλωματικών επαφών της με την Αίγυπτο από το 2013.

Οι σχέσεις Άγκυρας- Καΐρου είχαν διαρραγεί μετά την ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, από τον στρατό, το 2013, υπό την ηγεσία του Σίσι. Τότε ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δεν θα μιλήσει «ποτέ σε κάποιον όπως» ο Σίσι.

Μία ημέρα μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία, οι δύο πρόεδροι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Αντάλλαξαν μάλιστα την πρώτη τους χειραψία τον Νοέμβριο του 2022 στη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, μία ακόμη χώρα με την οποία η Αίγυπτος ανανέωσε πρόσφατα τις διπλωματικές της σχέσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Πρόσκληση Πούτιν στη G20 ίσως ενθάρρυνε τη ρωσική επιθετικότητα

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι πιθανή πρόσκληση του Πούτιν στη G20 θα μπορούσε να ενισχύσει τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, αλλά πρόσθεσε ότι θα στήριζε μια τέτοια κίνηση αν αυτή οδηγούσε σε δίκαιη ειρήνη.
Σημαίες G20 σύνοδος
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Συμμετοχή αντιπροσωπείας στη σύνοδο G20 για την ενέργεια στο Χιούστον

Ρώσοι αξιωματούχοι από τα υπουργεία Ενέργειας, Εξωτερικών και Φυσικών Πόρων θα μετάσχουν στη σύνοδο της G20 για την ενέργεια, που θα διεξαχθεί 14-16 Σεπτεμβρίου στο Χιούστον, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της Μόσχας.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρώσος αξιωματούχος στη G20 Ενέργειας στο Χιούστον, λέει ο Λευκός Οίκος

Ρώσος αξιωματούχος θα παραστεί στη σύνοδο G20 για την ενέργεια στο Χιούστον, όπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος. Η συμμετοχή του αναμένεται μετά τη φετινή παρουσία Ρώσου υπουργού Οικονομικών σε αντίστοιχη σύνοδο στη Βόρεια Καρολίνα.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Όχι επιστροφή στην κανονικότητα με Ρωσία στη G20

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Λαρς Κλινγκμπάιλ τόνισε πως δεν υφίσταται επιστροφή στην κανονικότητα με τη Ρωσία, παρά τη συμμετοχή της στη σύνοδο της G20, και χαρακτήρισε ανησυχητική την υποδοχή του Ρώσου ΥΠΟΙΚ Αντόν Σιλουάνοφ.