ΓΔ: 1392.44 -0.81% Τζίρος: 121.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
G20
Οι σημαίες των χωρών του G20. Πηγή: Shutterstock.

Θα καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η σύνοδος των G20

Έχοντας χάσει την στήριξη της Κίνας εντός των κόλπων της G20 η Ρωσία, έχει απομονωθεί διεθνώς. Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η G20 θεωρεί ότι η Ρωσία είναι η κυριότερη αιτία των πελώριων οικονομικών δεινών στον κόσμο.

Μολονότι η σύρραξη στην Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στην επίσημη ατζέντα της συνόδου των G20, ο πόλεμος απασχολεί πρακτικά όλες τις συζητήσεις και η τελική ανακοίνωση της συνόδου κορυφής θα καταγράφει το γεγονός ότι «η πλειοψηφία» των χωρών-μελών του φόρουμ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου καταδικάζει σθεναρά και απερίφραστα τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

«Θεωρώ πως θα δούμε πως η πλειοψηφία των μελών της G20 θα πει καθαρά ότι καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία είναι η κυριότερη αιτία των πελώριων οικονομικών και ανθρωπιστικών δεινών στον κόσμο», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Κλείστηκε συμφωνία χθες (Δευτέρα) το βράδυ σε επίπεδο ‘σέρπας’ (σ.σ. των επικεφαλής διαπραγματευτών των χωρών μελών) για την τελική ανακοίνωση. Μένει να επιβεβαιωθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών», είπε εξάλλου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Είμαι απόλυτα πεισμένος πως πρέπει να αξιοποιήσουμε τη σύνοδο σήμερα και αύριο για να πείσουμε όλα τα μέρη να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία», δήλωσε προσερχόμενος για τη σύνοδο κορυφής. Η ανακοίνωση θα δείχνει πως η G20 «απομονώνει αληθινά τη Ρωσία», σύμφωνα με την αμερικανική πηγή.

Οι επικεφαλής διαπραγματευτές των κρατών-μελών της G20, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Ρωσίας, έχουν συμφωνήσει στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής στην Ινδονησία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, παρά την αντίσταση που πρόβαλε αρχικά η Μόσχα, οι δυτικές χώρες κατάφεραν να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο απόσπασμα που καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η ανακοίνωση αναμένεται πως θα κάνει λόγο για πόλεμο και όχι για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Η έγκριση της Ρωσίας πιθανόν αποτελεί ένδειξη πως η Μόσχα δεν μπορεί πλέον να λογαριάζει στην υποστήριξη της Κίνας στους κόλπους της G20 όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε αναγγείλει νωρίτερα πως θα γινόταν αυτή η παραχώρηση. Ο κ. Λαβρόφ, που εκπροσωπεί τον κ. Πούτιν στη σύνοδο κορυφής, διαβεβαίωσε πως η τελική ανακοίνωση θα γινόταν αποδεκτή.

Η διήμερη σύνοδος της G20 ξεκίνησε σήμερα. Πέραν της ΕΕ, αντιπροσωπεύονται 19 χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Νότια Αφρική και η οικοδέσποινα Ινδονησία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Ουκρανοί σαμποτέρ στη Ρωσία - Διαψεύδει κατηγορηματικά το Κίεβο

Ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτική δήλωση έκανε λόγο για πυροβολισμούς εναντίον αμάχων - Για σκόπιμη προκλητική ενέργεια από τη Ρωσία έκανε λόγο σύμβουλος του Ζελένσκι - Νεκροί άμαχοι από πύραυλο S300 στη Ζαπορίζια.
ukraine
ΔΙΕΘΝΗ

Βομβαρδίζουν το Ντονέτσκ οι Ρώσοι, σύγχρονα όπλα στέλνουν οι ΗΠΑ

Aξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που ετοιμάζεται προς την Ουκρανία, ύψους 400 εκ. δολαρίων, περιλαμβάνει τέσσερα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών Himars και οβίδες 155 χιλιοστών.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Unesco καταδικάζει την μεγάλη ρωσική επίθεση στο ιστορικό κέντρο της Οδησσού

Την άμεση αντίδραση της Unesco προκάλεσε η μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση της Παρασκευής που έπληξε το ιστορικό κέντρο της Οδησσού, που αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας.