Οι ηγέτες της ΕΕ σχεδιάζουν να παραπέμψουν τη Ρωσία για «εγκλήματα πολέμου», λαμβάνοντας επικριτική θέση απέναντι στις ενέργειες των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Όπως αναφέρει το euractiv, στο σχέδιο για το ανακοινωθέν τονίζεται πως «η Ρωσία κατευθύνει επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και στοχοποιεί μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις – συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων, σχολείων και καταφυγίων. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως», αναφέρεται στο σχέδιο κειμένου.
Αναφέρεται επίσης ότι «οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες εκδόσεις, με ημερομηνία πριν από την Τετάρτη, όπου έλειπε η λέξη «πόλεμος» πριν από τη λέξη «εγκλήματα», επισήμανε διπλωμάτης της ΕΕ.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι χτίζεται μια νομική υπόθεση για την παραπομπή της Ρωσίας στα αρμόδια διεθνή ποινικά δικαστήρια, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.
Μπλίνκεν: Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσημα ότι μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
«Σήμερα, μπορώ να ανακοινώσω ότι, με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αξιολογεί πως μέλη των ρωσικών δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Η επίσημη εκτίμηση των ΗΠΑ ότι η Μόσχα έχει διαπράξει παραβιάσεις των νόμων της σύγκρουσης έρχεται αφότου ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Άντονι Μπλίνκεν και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν έχουν δηλώσει ότι κατά την προσωπική τους άποψη έγιναν εγκλήματα πολέμου.
«Η αξιολόγησή μας βασίζεται σε μια προσεκτική εξέταση των διαθέσιμων πληροφοριών από δημόσιες πηγές και πηγές πληροφοριών», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
«Όπως με κάθε εκτίμηση για ένα έγκλημα, ένα δικαστήριο με σχετική δικαιοδοσία είναι τελικά υπεύθυνο για τον προσδιορισμό της ποινικής ενοχής» παρατήρησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρακολουθεί αναφορές για εγκλήματα πολέμου και θα μοιράζεται τις πληροφορίες που συλλέγει με συμμάχους, εταίρους και διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, ανάλογα με την περίπτωση. Δεσμευόμαστε να επιδιώκουμε τη λογοδοσία χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο, συμπεριλαμβανομένων των ποινικών διώξεων» τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει απειλήσει τις ΗΠΑ με διακοπή διπλωματικών σχέσεων, μετά τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου.
Μόλις πριν από δύο ημέρες, τη Δευτέρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στον Αμερικανό πρέσβη στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν.
Την προηγούμενη Τετάρτη, 16 Μαρτίου, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του «εγκληματία πολέμου», για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Η αναφορά του Αμερικανού προέδρου είναι «απαράδεκτη και ασυγχώρητη», δήλωσε το Κρεμλίνο λίγη ώρα μετά, μέσω του εκπροσώπου του.
Ο Λευκός Οίκος απέφευγε να αποδώσει τον χαρακτηρισμό στον Πούτιν, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο απαιτεί έρευνα και διεθνή αποφασιστικότητα. Αφού ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε τον όρο, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε ότι ο πρόεδρος «μιλούσε από την καρδιά του» και ανανέωσε τις δηλώσεις της επειδή υπάρχει μια διαδικασία μέχρι την εξαγωγή επίσημης απόφασης.
Ωστόσο, πέντε μέρες μετά, τη Δευτέρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν, σε συνάντηση για τις «πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις» του Μπάιντεν για τον Πούτιν. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε:
«Τέτοιες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, είναι ανάξιες ενός πολιτικού τόσο υψηλού βαθμού και έφεραν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις στα πρόθυρα ρήξης».
Το υπουργείο είπε επίσης στον Σάλιβαν ότι οι εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσίας θα λάβουν «αποφασιστική και σταθερή απάντηση».
Σημειώνεται ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο έχει ξεκινήσει έρευνα για «οποιαδήποτε πράξη γενοκτονίας, εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματος πολέμου που διαπράχθηκε εντός της Ουκρανίας», αφότου έλαβε το πράσινο φως από 40 και πλέον κράτη μέλη του ΔΠΔ.
Η Ουκρανία δεν είναι κράτος μέλος του θεσμού, αλλά το 2014 αποδέχθηκε τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.
Η Μόσχα έχει αποσύρει την υπογραφή της από το Καταστατικό της Ρώμης, το κείμενο με το οποίο ιδρύθηκε το ΔΠΔ, το οποίο ως εξ αυτού δεν μπορεί να διώξει παρά μόνο Ρώσους που έχουν συλληφθεί στην επικράτεια κράτους που αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του.
Ο πιο πιθανός τρόπος με τον οποίο ο Πούτιν θα μπορούσε να εμφανιστεί ως εγκληματίας πολέμου είναι, σύμφωνα με το Associated Press, μέσω του ευρέως αναγνωρισμένου νομικού δόγματος της «ευθύνης διοίκησης». Εάν οι αρχηγοί ή διοικητές μιας χώρας διατάξουν ή ακόμη και γνωρίζουν ή είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι διαπράττονται εγκλήματα και δεν κάνουν τίποτα για να τα αποτρέψουν, μπορούν να θεωρηθούν νομικά υπεύθυνοι.