ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:48:47 DATA
Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
Φωτο: Shutterstock

Η Ελβετία υιοθετεί τις κυρώσεις της Ε.Ε και δεν εξάγει ρολόγια στη Ρωσία

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ο όμιλος Swatch, ιδιοκτήτης των Tissot, Omega και Breguet έκλεισε τις μπουτίκ του στη Ρωσία, αφότου διέκοψε τις εξαγωγές του. Η Ρωσία είναι η 17η αγορά για τους Ελβετούς κατασκευαστές ρολογιών.

Η Ελβετία ανακοίνωσε σήμερα ότι υιοθετεί τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα πολυτελείας ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας πως ορισμένες εταιρείες θα μπορούσαν να πληγούν σε αυτή τη διάσημη για τα ρολόγια της χώρα.

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ένα τέταρτο πακέτο μέτρων, διευρύνοντας τις κυρώσεις σε βάρος των πολυτελών προϊόντων, κάτι που η ελβετική κυβέρνηση θα υιοθετήσει με τη σειρά της, αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου. Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Ελβετία, παρά την παραδοσιακή ουδετερότητά της, ευθυγραμμίστηκε με τις κυρώσεις της ΕΕ.

Η νέα σειρά κυρώσεων θα τεθεί σε ισχύ «τις επόμενες ημέρες», διευκρινίζει η ελβετική κυβέρνηση.

Η απαγόρευση εξαγωγών πολυτελών προϊόντων «αφορά μονάχα μια μικρή αναλογία των παγκόσμιων εξαγωγών της Ελβετίας», σημειώνει η κυβέρνηση. «Ορισμένες εταιρείες, αντιθέτως, θα μπορούσαν να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό», παραδέχεται.

Η ωρολογοποιία είναι ο τρίτος τομέας εξαγωγών για την Ελβετία, πίσω από τη φαρμακευτική και τα ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμούς.

Η Ρωσία είναι η 17η αγορά εξαγωγών για τους κατασκευαστές ελβετικών ρολογιών. Το 2021, οι εξαγωγές τους ανέρχονταν σε 260 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (252 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ομοσπονδίας ωρολογοποιών, ένας αριθμός που αντιπροσωπεύει περίπου το 1,1% των εξαγωγών ελβετικών ρολογιών.

Οι εξαγωγές αποτελούν, εντούτοις, έναν μερικό δείκτη για τις πωλήσεις ρολογιών στους πλούσιους λάτρεις των πολυτελών ρολογιών σε αυτόν τον τομέα, όπου ένα μέρος των αγορών πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια τουριστικών ταξιδιών. Οι πλούσιοι Ρώσοι ανήκουν στους μεγάλους λάτρεις της ωρολογοποιίας, με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει ο ίδιος φωτογραφηθεί φορώντας πανάκριβα ρολόγια ελβετικών μαρκών.

Πριν ακόμη από τις κυρώσεις, πολλές μεγάλες ελβετικές εταιρείες είχαν ήδη λάβει μέτρα και είχαν αναστείλει τις εξαγωγές τους, για παράδειγμα η Rolex. Την περασμένη εβδομάδα, ο όμιλος Swatch, ιδιοκτήτης των Tissot, Omega και Breguet, έκλεισε τις μπουτίκ του στη Ρωσία, αφότου διέκοψε τις εξαγωγές του μία εβδομάδα πριν.

Ο κολοσσός πολυτελών ειδών Richemont, ιδιοκτήτης του οίκου κοσμημάτων Cartier και πολυτελών ρολογιών, όπως το IWC και Jaeger-LeCoultre, έχει αναστείλει επίσης τις εμπορικές δραστηριότητές του στη Ρωσία από τις 3 Μαρτίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πιθανότητα να κληθεί η Ρωσία στην ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει προς το παρόν βάση για ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία και ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου είναι παράλογο γιατί αποκλείει τη Ρωσία.
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας η ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία

Η Ελβετία θα φιλοξενήσει τους επόμενους μήνες τις συζητήσεις για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο η Μόσχα θα απέχει σίγουρα από τον πρώτο γύρο.
Elvetia, Elbetia
ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: Αυξημένες οι στρατιωτικές δαπάνες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση δήλωσε πως θα ζητήσει πιστώσεις 4,9 δισ. φράγκων (5,53 δισ. αμερικανικά δολάρια) προκειμένου να αγοράσει νέο στρατιωτικό εξοπλισμό, περιλαμβανομένων κατευθυνόμενων πυραύλων και κινητών ραντάρ.
ΔΙΕΘΝΗ

Σε επίπεδα ρεκόρ οι ελβετικές εξαγωγές φαρμάκων προς τη Ρωσία

Τον τελευταίο χρόνο οι ελβετικές εξαγωγές προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 3,2 δισ. δολάρια παρά το γεγονός ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών έχουν σταματήσει σε βασικούς τομείς του εμπορίου λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Leopard-Rheinmettall
ΔΙΕΘΝΗ

Επιμένει η Ελβετία και αρνείται την επανεξαγωγή όπλων στην Ουκρανία

Η χώρα που εμμένει στην ουδετερότητά της έχει λάβει αιτήματα από Γερμανία, Δανία και Ισπανία να επανεξάγει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, χωρίς να τα κάνει δεκτά. Ωστόσο έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Ρωσία.