ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Ο κεντροδεξιός Κλάους Γιοχάνις επανεξελέγη πρόεδρος της Ρουμανίας

Δεύτερη θητεία εξασφάλισε ο κεντροδεξιός Κλάους Γιοχάνις στη Ρουμανία, αφού επικράτησε με τεράστια διαφορά από την επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Βιορίκα Νταντσίλα.

Ο κεντροδεξιός Κλάους Γιοχάνις εξασφάλισε χθες Κυριακή δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ρουμανίας, καταφέρνοντας στην κεντροαριστερά ιστορική ήττα, αποτέλεσμα το οποίο σύμφωνα με αναλυτές δείχνει τη βούληση του εκλογικού σώματος να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου και τις προσπάθειες αντιμετώπισης των φαινομένων διαφθοράς.

Με το 95% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ο αρχηγός του κράτους συγκέντρωνε ποσοστό λίγο υψηλότερο από το 63% των ψήφων, κάτι που σημαίνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν την πιο οδυνηρή ήττα τους μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος πριν από τριάντα χρόνια.

Η 55χρονη Βιορίκα Νταντσίλα, η επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) και αντίπαλος του Γιοχάνις, έλαβε σχεδόν 37% των ψήφων, κατά τα ως τώρα αποτελέσματα, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνουν τις ψήφους των Ρουμάνων της διασποράς.

Η Νταντσίλα υπήρξε επικεφαλής της κυβέρνησης ωσότου ανατράπηκε τον Οκτώβριο από το κοινοβούλιο.

Το PSD, κόμμα της κεντροαριστεράς με λαϊκιστικές και ευρωσκεπτικιστικές τάσεις, που κυριαρχεί στη ρουμανική πολιτική ζωή από το 1990, φαίνεται πως πλήρωσε την απόπειρά του να αποδυναμώσει το σύστημα δικαιοσύνης, ιδίως τους εισαγγελείς που χειρίζονται υποθέσεις διαφθοράς, καθώς και τα σκάνδαλα στα οποία έχουν εμπλακεί αρκετά εκλεγμένα στο κοινοβούλιο στελέχη της παράταξης.

Το PSD, στο οποίο μετασχηματίστηκε το άλλοτε κομμουνιστικό κόμμα, έχει κατηγορηθεί τα τελευταία χρόνια ότι υπονόμευσε το κράτος δικαίου και περιθωριοποίησε τη Ρουμανία στην Ευρώπη.

Ο 60χρονος Γιοχάνις θεωρείτο το φαβορί της αναμέτρησης, καθώς υπέρ του είχαν εκφραστεί δεκάδες χιλιάδες Ρουμάνοι που κατέβαιναν στους δρόμους από το 2017 για να διαδηλώσουν εναντίον των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα δικαιοσύνης που προωθούσε η κεντροαριστερά.

Μετά την ψήφο δυσπιστίας σε βάρος της Νταντσίλα, σχηματίστηκε κυβέρνηση της κεντροδεξιάς με το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL), την παράταξη του Γιοχάνις, να παίρνει τα ηνία της χώρας. Αλλά το PSD παραμένει πλειοψηφικό στο κοινοβούλιο και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν πριν από τα τέλη του 2020.

Η διελκυστίνδα του PSD με τον Γιοχάνις, που τάχθηκε εναντίον της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, στοίχισε στην κεντροαριστερά ένα εκατομμύριο ψήφους, εκτίμησε ο κοινωνιολόγος Αλίν Τεοντορέσκου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανώτερος αξιωματικός στρατού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσημη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΣ Γεώργιου Κωστίδη στη Ρουμανία

Ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, επισκέφθηκε επίσημα τη Ρουμανία στις 9 και 10 Ιουνίου, όπου συζήτησε με τον ομόλογό του θέματα συνεργασίας και ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας στον τομέα του Στρατού.
Drone πάνω από βουνά
ΔΙΕΘΝΗ

«Mountain Wanderers»: Ντοκιμαντέρ για δύο θρύλους της ρουμανικής ορειβασίας

Το ντοκιμαντέρ "Mountain Wanderers" του Κοσμίν Ντουμιτράκε κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Τρανσυλβανίας (TIFF) 2026, με ειδική προβολή στις 14 Ιουνίου στο Κλουζ-Ναπόκα, παρουσιάζοντας τους Ντίνου και Μαρλέν Μιτιτεάνου.
Αεροπλάνο στον ουρανό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στρατηγική και τουριστική ενίσχυση του αεροδρομίου Cluj με την ελληνική αγορά

Το αεροδρόμιο Cluj της Ρουμανίας αναδεικνύεται σε σημαντικό κόμβο για την Τρανσυλβανία, ενισχύοντας τις σχέσεις με την Ελλάδα, με ρεκόρ επιβατών και πάνω από 30.000 πτήσεις το 2025, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με πέρυσι.
Νικουσόρ Νταν δημόσια ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βουκουρέστι: Αυτοκαταστράφηκαν ουκρανικά drones μετά από ρωσικές παρεμβολές

Θαλάσσιο drone της Ουκρανίας αυτοκαταστράφηκε στο λιμάνι της Κωνστάντζας λόγω ρωσικών παρεμβολών, ενώ όλα τα drones ουκρανικής προέλευσης καταστράφηκαν. Δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές, σύμφωνα με τον Ρουμάνο πρόεδρο.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία απειλεί όλες τις ανατολικές χώρες

Η πρόεδρος της της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ μετά την έκρηξη drone στην Κωνστάντζα, κάνοντας λόγο για αυξανόμενους κινδύνους ασφαλείας.