ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Black list
Φωτο: ΑΠΕ

ΗΠΑ: Στη μαύρη λίστα η ισραηλινή NSO που ανέπτυξε το λογισμικό Pegasus

Αυτή η μαύρη λίστα περιορίζει τις εμπορικές συναλλαγές με εταιρείες που περιλαμβάνονται σε αυτήν. Η NSO Group εισήχθη στη λίστα με την αιτιολογία ότι θέτει απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόσθεσε την NSO Group, την ισραηλινή εταιρεία που ανέπτυξε το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, στην μαύρη λίστα του με την αιτιολογία ότι η εταιρεία θέτει απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η NSO βρέθηκε στο επίκεντρο αυτό το καλοκαίρι μετά τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως από έρευνες μιας κοινοπραξίας 17 διεθνών μέσων ενημέρωσης ότι το Pegasus φέρεται να επέτρεπε την κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών, ακόμη και αρχηγών κρατών, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτά τα προγράμματα υπολογιστών «έδωσαν τη δυνατότητα σε ξένες κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην καταστολή πέρα από τα σύνορά τους (...) για να φιμώσουν κάθε αντίθετη φωνή», υπογραμμίζουν οι αμερικανικές αρχές σε ανακοίνωση.

Αντιδρώντας η NSO δήλωσε «άναυδη» από την απόφαση. «Ο όμιλος NSO είναι άναυδος από την απόφαση» των ΗΠΑ και «θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι αυτή η απόφαση θα αλλάξει», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της εταιρείας που εδρεύει στα προάστια του Τελ Αβίβ, διαβεβαιώνοντας ότι η ισραηλινή εταιρεία έχει έναν «αυστηρό χάρτη δεοντολογίας που βασίζεται στις αμερικανικές αξίες».

Το υπουργείο έθεσε επίσης στην μαύρη λίστα του μια άλλη ισραηλινή εταιρεία (Candiru), μια ρωσική εταιρεία (Positive technology) και μια εταιρεία της Σιγκαπούρης (Computer Security Initiative Consultancy PTE).

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν τους ελέγχους εξαγωγών με αποφασιστικό τρόπο για να καταστήσουν υπόλογες εταιρείες που αναπτύσσουν, εμπορευματοποιούν ή χρησιμοποιούν τεχνολογίες για κακόβουλους σκοπούς, που απειλούν την κυβερνοασφάλεια μελών της κοινωνίας των πολιτών ή κυβερνήσεων, αντιφρονούντων και οργανώσεων που εδρεύουν εδώ και στο εξωτερικό», σημείωσε η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.

Αυτή η μαύρη λίστα περιορίζει τις εμπορικές συναλλαγές με εταιρείες που περιλαμβάνονται σε αυτήν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, ενώ αστειεύτηκε αποκαλώντας κατά λάθος τον γερουσιαστή Τσακ Σούμερ Παλαιστίνιο.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Φόβοι για εξοπλιστική κούρσα λόγω πυρηνικής συμφωνίας Σ. Αραβίας

Η συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για πυρηνικούς αντιδραστήρες με αμερικανική τεχνολογία και εμπλουτισμό ουρανίου προκαλεί ανησυχίες για κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή, ενώ το Ισραήλ δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα ακόμα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αούν παρουσιάζει στις ΗΠΑ σχέδιο αφοπλισμού Χεζμπολάχ και ζητά στήριξη

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν θα παρουσιάσει στον Ντόναλντ Τραμπ σχέδιο αφοπλισμού της Χεζμπολάχ και αποχώρησης ισραηλινών δυνάμεων από το νότιο Λίβανο, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Νετανιάχου δεν θα συλληφθεί ποτέ στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν θα συλληφθεί στις ΗΠΑ, απαντώντας στις δηλώσεις του δημάρχου Νέας Υόρκης που άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο λόγω νομικών διαδικασιών.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο συγχαίρει τον Λίβανο για το βήμα προς ειρήνη

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο συνεχάρη τον Λίβανο για τα βήματα προς την ειρήνη, συζητώντας με τον πρόεδρο Αούν στην Ουάσιγκτον. Τόνισε τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.