ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
Η σημαία της Σαουδικής Αραβίας κυματίζει με φόντο το ηλιοβασίλεμα και τα βουνά.

Σαουδική Αραβία: Η χώρα στοχεύει σε ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ είπε ότι η Saudi Green Initiative έχει στόχο να εξαλείψει 278 εκατ. τόνους εκπομπών άνθρακα κατ’ έτος, συγκριτικά με τον προηγούμενο στόχο για 130 εκατ. τόνους.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας είπε σήμερα ότι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο στοχεύει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2060 ενώ υπερδιπλασίασε τον ετήσιο στόχο για μείωση των εκπομπών άνθρακα σε σχεδόν 280 εκατ. τόνους.

Τα μαγνητοσκοπημένα σχόλια του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έγιναν στο φόρουμ για την Πράσινη Πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας (Saudi Green Initiative), που πραγματοποιήθηκε ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα COP26, στη Γλασκώβη στις 31 Οκτωβρίου με 12 Νοεμβρίου.

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας σκοπεύει να πετύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2060 βάσει του προγράμματος της κυκλικής οικονομίας άνθρακας σε συσχέτιση με το αναπτυξιακό σχέδιο του βασιλείου….διατηρώντας παράλληλα τον ηγετικό ρόλο του βασιλείου στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου», είπε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ.

Το Ριάντ, που έχει υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, παρουσίασε σήμερα τις λεπτομέρειες για τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές του (NDC) --τους στόχους για τα μεμονωμένα κράτη στο πλαίσιο των προσπαθειών που έχουν στόχο η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη να μην ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ είπε ότι η Saudi Green Initiative έχει στόχο να εξαλείψει 278 εκατ. τόνους εκπομπών άνθρακα κατ’ έτος, συγκριτικά με τον προηγούμενο στόχο για 130 εκατ. τόνους.

Η οικονομία του βασιλείου συνεχίζει να βασίζεται πολύ στα έσοδα από το πετρέλαιο καθώς η οικονομική του διαφοροποίηση υστερεί σε σχέση με τους στόχους που έχει θέσει ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Σαουδάραβες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο κόσμος θα συνεχίζει να έχει ανάγκη το αργό της Σαουδικής Αραβίας για τις επόμενες δεκαετίες. Παράλληλα, ειδικοί λένε ότι είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος από τα έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας που μόλις αρχίζουν να υλοποιούνται στη χώρα. Η πρώτη ενεργειακή μονάδα ανανεώσιμων πηγών της Σαουδικής Αραβίας άνοιξε τον Απρίλιο ενώ το πρώτο αιολικό πάρκο της χώρας ξεκίνησε να παράγει ενέργεια τον Αύγουστο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάστρο στο Ομάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση στη Μ. Ανατολή: Νεκροί σε Ομάν, drone καταρρίφθηκε στο Ριάντ

Δύο αλλοδαποί εργάτες σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν όταν drone συνετρίβη σε βιομηχανική ζώνη στο βόρειο Ομάν, ενώ άλλο ένα drone έπεσε χωρίς θύματα. Η Σαουδική Αραβία αναχαίτισε εχθρικό drone προς το Ριάντ.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Αναχαίτιση σχεδόν 30 drones στον εναέριο χώρο

Το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε δεκάδες drones, επισημαίνοντας ότι αναχαίτισε 12, μετά 9 και στη συνέχεια 7, μετά από ιρανικές επιθέσεις αντιποίνων λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Εξουδετέρωση drone κοντά στη συνοικία πρεσβειών Ριάντ

Το σαουδαραβικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την κατάρριψη εχθρικού drone κοντά στη συνοικία των πρεσβειών στη Ριάντ, ενώ αντίστοιχες αναχαιτίσεις ανέφεραν και οι αρχές του Κουβέιτ λόγω επίθεσης από το Ιράν σε χώρες του Κόλπου.
Σαουδική Αραβία Άραμκο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σαουδική Αραβία αναχαίτισε drone που κατευθυνόταν σε πετρελαιοπηγή

Το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε και κατέστρεψε drone που κατευθυνόταν στην πετρελαιοπηγή Σέιμπα και ότι εξουδετέρωσε ακόμα 18 drones στο ανατολικό τμήμα της χώρας τις τελευταίες ημέρες.